a za 2000 to zadna firma budowlana nie bedzie robic nawet w pcimiu
pcs- trochę rozmineliśmy się z pojęciami. ja napisałem o cenach wykonawstwa a Ty piszesz o koszcie i zysku dewelopera - warszawskiego jak myślę, dlatego wspomniałem o gruncie- w większych miastach, którego cena dla kamerlanych inwestycji jest istotna. W zakresie cen wykonawstwa również mamy szeroki i rzetelny zakres wiedzy z uwagi nafakt iż zajmujemy się wyceną zarówno terenów inwestycyjnych jak i inwestycji wielorodzinnych/komercyjnych, co wymaga współpracy zarówno z wykonawcami jak i z deweloperami - być może nawet z Wami mieliśmy przyjemność....
Nie uwzględniasz sytuacji w której w mniejszych miastach grunt kosztuje grosze a deweloperem jest tak na dobrą sprawę wykonawca. Czy nie uważasz, że w większości mniejszych miast działają tego typu firmy? Ponieważ ludzi z racji rosnących cen coraz częściej nie stać na projekty prowadzone przez stabilnych deweloperów ? Cena o której wspomniałeś 4000/m2 uważam jest znacznie zawyżona skoro np. na podkarpaciu powstają budynki "popularne" z ceną sprzedaży 3500/m2.
Co do potwierdzenia kosztów wykonania - zawsze można zerknąć do cenników bistypu czy sekocenbudu. Koszty dewelopera w zależności od miasta mogą się różnić znacznie powyżej 50-70%.
auto: saxofon
silnik:: 1.6 8v & 1.6 16v
moc: Za mało...km Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Sie 2006 Skąd: Podkowa Leśna City
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2008
Bad-i napisał/a:
tą samą kase można wpakować w auto i mieszkać u Marcela.
noi to jest jakis plan
ja chyba powaznie rozwaze ta propozycje
_________________ DOBRY SEX - można porównać do poślizgu na mokrej drodze, z którego wychodzi się bez najmniejszego szwanku. Serce w gardle, adrenalina, człowiek cały spocony, a na końcu szczerzy zęby jak idiota:)
a za 2000 to zadna firma budowlana nie bedzie robic nawet w pcimiu
pcs- trochę rozmineliśmy się z pojęciami. ja napisałem o cenach wykonawstwa a Ty piszesz o koszcie i zysku dewelopera - warszawskiego jak myślę, dlatego wspomniałem o gruncie- w większych miastach, którego cena dla kamerlanych inwestycji jest istotna. W zakresie cen wykonawstwa również mamy szeroki i rzetelny zakres wiedzy z uwagi nafakt iż zajmujemy się wyceną zarówno terenów inwestycyjnych jak i inwestycji wielorodzinnych/komercyjnych, co wymaga współpracy zarówno z wykonawcami jak i z deweloperami - być może nawet z Wami mieliśmy przyjemność....
Nie uwzględniasz sytuacji w której w mniejszych miastach grunt kosztuje grosze a deweloperem jest tak na dobrą sprawę wykonawca. Czy nie uważasz, że w większości mniejszych miast działają tego typu firmy? Ponieważ ludzi z racji rosnących cen coraz częściej nie stać na projekty prowadzone przez stabilnych deweloperów ? Cena o której wspomniałeś 4000/m2 uważam jest znacznie zawyżona skoro np. na podkarpaciu powstają budynki "popularne" z ceną sprzedaży 3500/m2.
Co do potwierdzenia kosztów wykonania - zawsze można zerknąć do cenników bistypu czy sekocenbudu. Koszty dewelopera w zależności od miasta mogą się różnić znacznie powyżej 50-70%.
o i dobrze wiedziec, daj prosze znac na prv czym sie zajmujecie dokladnie bo chyba bede Was potrzebowal niedlugo.
Ja dodalem slowo "uczciwie", nie twierdze ze nie da sie za 3500zl zbudowac "nieuczciwie", czyli grunt od wojta za 10% wartosci w zamian za maly udzial w inwestycji, firma budowlana bez faktur z pracownikami zatrudnionymi na lewo, naciaganie standardow budowlanych zeby budowac taniej ....
Jesli wykonawca jest deweloperem to tez musi poniesc ryzyka i koszty developera: projektu, dzialki, kapitalu, sprzedazy i pewnie chcialby zarobic nie mniej niz 20% rocznie.
aha a wracajac do okazji to jak ktos wspomnial od poczatku 2007 roku takie nie istnieja ..
??
_________________ 0-1
mikson [Usunięty]
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2008
jeszcze jedna sprawa, ciekawe jak zachowają się nieruchomości , po przejściu na euro moim zdaniem mogą zdrożeć pozornie, albo inaczej zmaleje siła nabywcza pieniądza,,
auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008
pcs napisał/a:
z tego co kojarze to bloki w wilanowie (mega proste budowy i do tego powyzej 10000m2) w 2007 roku nikt nie chcial budowac nawet za 3600/m2
tp chyba dosc specyficzna sytuacja.. z bliskich mi zrodel wiem, ze np wezwanie hydraulika do domu kosztuje przykladowo 100, gdy mu sie powie, ze to Konstancin to od razu cena sie podwaja....
dąze do:
w dobrej lokalizacji nikt nie bedzie budowal jak najtaniej tylko jak najdrozej bo wie, ze i tak sie sprzeda..
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
mikson [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008
co do expandera to od razu pytaj się o dodatkowe koszty i prowizje ukryte
czyli jak się wszystko sprzeda to znaczy że ceny utrzymają się bo jest popyt