Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Kredyt mieszkaniowy.
Autor Wiadomość

Stf 
Duuużo do czytania

auto: 991
silnik:: 3.8
moc: 400km

Wysłany: Śro 16 Kwi, 2008   

pcs napisał/a:
a za 2000 to zadna firma budowlana nie bedzie robic nawet w pcimiu

pcs- trochę rozmineliśmy się z pojęciami. ja napisałem o cenach wykonawstwa a Ty piszesz o koszcie i zysku dewelopera - warszawskiego jak myślę, dlatego wspomniałem o gruncie- w większych miastach, którego cena dla kamerlanych inwestycji jest istotna. W zakresie cen wykonawstwa również mamy szeroki i rzetelny zakres wiedzy z uwagi nafakt iż zajmujemy się wyceną zarówno terenów inwestycyjnych jak i inwestycji wielorodzinnych/komercyjnych, co wymaga współpracy zarówno z wykonawcami jak i z deweloperami - być może nawet z Wami mieliśmy przyjemność....
Nie uwzględniasz sytuacji w której w mniejszych miastach grunt kosztuje grosze a deweloperem jest tak na dobrą sprawę wykonawca. Czy nie uważasz, że w większości mniejszych miast działają tego typu firmy? Ponieważ ludzi z racji rosnących cen coraz częściej nie stać na projekty prowadzone przez stabilnych deweloperów ? Cena o której wspomniałeś 4000/m2 uważam jest znacznie zawyżona skoro np. na podkarpaciu powstają budynki "popularne" z ceną sprzedaży 3500/m2.

Co do potwierdzenia kosztów wykonania - zawsze można zerknąć do cenników bistypu czy sekocenbudu. Koszty dewelopera w zależności od miasta mogą się różnić znacznie powyżej 50-70%.

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km

Panowie, po kiego grzyba ładować kolejne setki tyś PLNów w dom czy mieszkanie jak tą samą kase można wpakować w auto i mieszkać u Marcela.

Ja ten błąd już popełniłem - radze Wam, nie róbcie tego samego ;)

OSKAR 
tylko nie ta małpa w czerwonym

auto: saxofon
silnik:: 1.6 8v & 1.6 16v
moc: Za mało...km

Bad-i napisał/a:
tą samą kase można wpakować w auto i mieszkać u Marcela.

noi to jest jakis plan ;d ;d ;d ;d ;d

ja chyba powaznie rozwaze ta propozycje ;d ;d

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio I,
moc: 260,km

ja to zrobilem, ale troche za pozno :D

pcs 
dodatkowe kategorie

auto: volvo 240 turbo
silnik:: B204gt
moc: 200km

Stf napisał/a:
pcs napisał/a:
a za 2000 to zadna firma budowlana nie bedzie robic nawet w pcimiu

pcs- trochę rozmineliśmy się z pojęciami. ja napisałem o cenach wykonawstwa a Ty piszesz o koszcie i zysku dewelopera - warszawskiego jak myślę, dlatego wspomniałem o gruncie- w większych miastach, którego cena dla kamerlanych inwestycji jest istotna. W zakresie cen wykonawstwa również mamy szeroki i rzetelny zakres wiedzy z uwagi nafakt iż zajmujemy się wyceną zarówno terenów inwestycyjnych jak i inwestycji wielorodzinnych/komercyjnych, co wymaga współpracy zarówno z wykonawcami jak i z deweloperami - być może nawet z Wami mieliśmy przyjemność....
Nie uwzględniasz sytuacji w której w mniejszych miastach grunt kosztuje grosze a deweloperem jest tak na dobrą sprawę wykonawca. Czy nie uważasz, że w większości mniejszych miast działają tego typu firmy? Ponieważ ludzi z racji rosnących cen coraz częściej nie stać na projekty prowadzone przez stabilnych deweloperów ? Cena o której wspomniałeś 4000/m2 uważam jest znacznie zawyżona skoro np. na podkarpaciu powstają budynki "popularne" z ceną sprzedaży 3500/m2.

Co do potwierdzenia kosztów wykonania - zawsze można zerknąć do cenników bistypu czy sekocenbudu. Koszty dewelopera w zależności od miasta mogą się różnić znacznie powyżej 50-70%.

o i dobrze wiedziec, daj prosze znac na prv czym sie zajmujecie dokladnie bo chyba bede Was potrzebowal niedlugo.

Ja dodalem slowo "uczciwie", nie twierdze ze nie da sie za 3500zl zbudowac "nieuczciwie", czyli grunt od wojta za 10% wartosci w zamian za maly udzial w inwestycji, firma budowlana bez faktur z pracownikami zatrudnionymi na lewo, naciaganie standardow budowlanych zeby budowac taniej ....

Jesli wykonawca jest deweloperem to tez musi poniesc ryzyka i koszty developera: projektu, dzialki, kapitalu, sprzedazy i pewnie chcialby zarobic nie mniej niz 20% rocznie.

Stf 
Duuużo do czytania

w ostatnich cennikach Bistypa IV kw 2007 wykonanie budynków mieszkalnych 6 - 12 kondygnacji jest na poziomie 1800-2200pln/m2.

pcs 
dodatkowe kategorie

Stf napisał/a:
w ostatnich cennikach Bistypa IV kw 2007 wykonanie budynków mieszkalnych 6 - 12 kondygnacji jest na poziomie 1800-2200pln/m2.

jak mi znajdziesz wykonawce do mojego projektu za 3.5 tys/m2 to masz krate siwuchy :)

z tego co kojarze to bloki w wilanowie (mega proste budowy i do tego powyzej 10000m2) w 2007 roku nikt nie chcial budowac nawet za 3600/m2

aha a wracajac do okazji to jak ktos wspomnial od poczatku 2007 roku takie nie istnieja ...

Stf 
Duuużo do czytania

pcs napisał/a:
aha a wracajac do okazji to jak ktos wspomnial od poczatku 2007 roku takie nie istnieja ..

??

mikson
[Usunięty]

jeszcze jedna sprawa, ciekawe jak zachowają się nieruchomości , po przejściu na euro :) moim zdaniem mogą zdrożeć pozornie, albo inaczej zmaleje siła nabywcza pieniądza,,

jak myślicie?

kubas 
DJ Sparky
205 RULA !

auto: 205/C4
silnik:: tu5j2
moc: ~100km

apropo wprowadzenia euro to ci ktorzy mysla o tym w perspektywie najblizszych 5 lat lepiej zeby sobie wybili to z glowy...

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

euro to psia kupa :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

pcs 
dodatkowe kategorie

eM napisał/a:
euro to psia kupa :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

zgadzam sie, nie ma to jak stary i sprawdzony rubel transferowy ;D

Michał 
Penetrator

auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km

Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008   

dobera
jutro mam spoktanie z gosciem z expandera
na co mam uwarzać ?
na co zwrócić uwage ?
pawel , stf ...

Jakarti 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio Sport
moc: 201km

pcs napisał/a:
z tego co kojarze to bloki w wilanowie (mega proste budowy i do tego powyzej 10000m2) w 2007 roku nikt nie chcial budowac nawet za 3600/m2

tp chyba dosc specyficzna sytuacja.. z bliskich mi zrodel wiem, ze np wezwanie hydraulika do domu kosztuje przykladowo 100, gdy mu sie powie, ze to Konstancin to od razu cena sie podwaja....

dąze do:
w dobrej lokalizacji nikt nie bedzie budowal jak najtaniej tylko jak najdrozej bo wie, ze i tak sie sprzeda..

mikson
[Usunięty]

co do expandera to od razu pytaj się o dodatkowe koszty i prowizje ukryte :)

czyli jak się wszystko sprzeda to znaczy że ceny utrzymają się bo jest popyt :)

Odpowiedz do tematu