Otoz pracuje jeszcze do konca czerwca jako kierowca handlowiec w branzy meblewej i zapewne na koniec misiaca beda mi kazali podpisac lojalke, gdyz kolezanka ktora pracowala w biurze odeszla nie podpisala tegi i robi kokosyu konkurencji, wczoraj po dwoch miesiacach dowiedzialo sie o tym moje szefostwo i z racji tego ze znam rynek, ceny itp beda mi chcieli wcisnac zebym podpisal papier o lojalnosci, ale tu cos slyszalem ze mam mozliwosc wycicgniecia za to kasy, nie wiem jakiej bo nigdy tego nie podpisywalem, jak to wyglada wedlug Was?
auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km Pomógł: 40 razy Dołączył: 08 Cze 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 11 Cze, 2009
hmm moge ci na ten tamat napisac wypracowanie. Ale zeby bylo prosto i szybko to wszystko jest negocjowalne. Ja od jakiegos czasu pracuje w oparciu o kontrakt menadzerski, takze w takich dokumentach najczesciej zawarta jest klauzula o lojalnosci.
Dlatego oblicz sobie co cie najbardziej interesuje jakie warunki i negocjuj to z szefami.
auto: Mercedes
silnik:: 3.5
moc: 272km Pomógł: 9 razy Dołączył: 04 Sty 2007 Skąd: Warszawa
Panowie,
To nie jest źadna klauzula - tylko osobna umowa - która pod rygorem nie ważności musi być zawarta na piśmie.
Rozumiem, że jesteś zatrudniony na umowę o pracę. W takim razie jest to tzw. umowa o zakazie konkurencji. Jeżeli ma trwac po ustaniu stosunku pracy to ustawowo przysługuje Ci 25% wynagorodzenia za ten okres. Jeżeli ma trwać w trakcie stosunku pracy - nic ustawowo Ci nie przysługuje.
Badi
Jeżeli masz kontrakt menazerski - to jest to umowa cywilno - prawa. To jest co innego - w umowie cywilno-prawnej - strony mają więcej swobody.Nie pakujmy wszystkiego do jednego worka!!!
Czy musisz podpisać ?
Sugerował bym tak - są orzeczenia sądu najwyższego, że odmowa MOŻE w pewnych okolicznoścach stanowić przyczynę rozwiązania umowy o pracę.
Podstawa prawna:
art. 101(1) Kodeksu pracy - nie jestem na 100 % pisze z pamięci.
auto: sej
silnik:: 1.1
moc: 40kwkm Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Skąd: z Gdańska
U mnie chcą zmienić umowę i podstawową pensje obniżyc o połowe.
Z tego co czytałem to mam 3 miechy na podjęcie decyzji. Jeżeli nie podpiszę to rozwiązanie umowy jest automatyczne.
Może tu jest taka sama sytuacja.
_________________ W trosce o najlepszą jakość naszych usług informujemy że nad rozwiązaniem pańskiego problemu pracują nasi najlepsi specjaliści..
U mnie chcą zmienić umowę i podstawową pensje obniżyc o połowe.
Z tego co czytałem to mam 3 miechy na podjęcie decyzji. Jeżeli nie podpiszę to rozwiązanie umowy jest automatyczne.
Może tu jest taka sama sytuacja.
nie, domniemuję że otrzymałeś wypowiedzenie zmieniające - to jest całkiem inna sytuacja