Moim zdaniem OC przechodzi na nowego właściciela. Nie ważne jak napisana jest umowa.
Tylko dobrą wolą nowego właściciela jest, że może wycofać "stare" OC i wtedy były właściciel dostaje jakąś kaskę w ramach zwrotu.
Moim zdaniem OC przechodzi na nowego właściciela. Nie ważne jak napisana jest umowa.
Tylko dobrą wolą nowego właściciela jest, że może wycofać "stare" OC i wtedy były właściciel dostaje jakąś kaskę w ramach zwrotu.
Też tak uważam. Wielokrotnie przerabiane u mnie. Dwa razy się udało. Zależy to od sprzedającego.
OC przechodzi automatycznie. Jeżeli nie chcesz to po sprzedaży wymawiasz i dostajesz zwrot kasy. Często praktykuje się, że kupujący dostaje 2 tyg na wykupienie nowego OC a po tym czasie stare wygasa.
_________________ Za mało zarabiasz, żeby być gejem..
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009
Ok dodzwoniłem się nie jest to dobra wola kupującego a kwestia do dogadania miedzy sprzedającym a kupującym jeżeli sprzedający chce otrzymać zwrot pozostałej części polisy spisuje wraz z kupującym dokument który ma zawierać informacje o tym że nabywca zrzeka się owego ubezpieczenia i tyle. Ale dzięki za pomoc
auto: sej
silnik:: 1.1
moc: 40kwkm Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Skąd: z Gdańska
OC przechodzi na kupującego ale (teoretycznie prawnie) jest ważne miesiąc. Oczywiście można jeździć i rok czasu na nie przerejestrowując auta i nikt się nie kapnie. Ale jeżeli ten kto kupił będzię miał dzwona np. po trzech miesiącach od daty na umowie ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. Dopiero co miałem taką sytuacje, chlop zaczął walczyć z funduszem gwarancyjnym.
Umowe wypowiada sprzedający a nie kupujący. W momencie kiedy przedstawisz umowe sprzedaży do ubezpieczyciela, nowy właściciel dostaje pismo i zostaje o tym poinformawany iż polisa traci ważność.
_________________ W trosce o najlepszą jakość naszych usług informujemy że nad rozwiązaniem pańskiego problemu pracują nasi najlepsi specjaliści..
Marcel [Usunięty]
30dni = 1miesiąc i tak ci odliczą bo jest to obowiązkowa ochrona OC
na umowie kupna/sprzedaży trzeba napisać, że kupujący zrzeka się OC i wtedy wysyłasz do TU i zwracają - tak jest najbezpieczniej
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 15 Kwi, 2009
Sprawa sie przeciąga pani z leasingu nie przekazała jednego dosyć istotnego papierka który określał własność auta A jest do poniedziałku na urlopie i nie wyznaczono zastępstwa a nikt po za nie nie potrafi zrobić wydruku z systemu !?!?!?! zaczynam kochać Brebank
A miedzy czasie dzwoniłem do PZU w którym jest ubezpieczone auto i pani w infolinii powiedziała że to ja wypowiadam ale muszę mieć do tego oświadczenie kupującego w który wypowiada pozostałe ubezpieczenie .