auto: CTR/BMW1
silnik:: k20/118d
moc: 227/172km Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Sty 2008 Skąd: z Mokotowa
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 Sony A200
Miał ktoś z nim doczynienia?
Wszyscy mi odradzają sonego, mówią, że tylko nikon albo canon(w sumie też jestem przychylny tej opinii) ale za sonym przemawia cena i to, że będzie nówka. Akcesoriów jest sporo, zdjęcia z tego co widzę wychodzą super, body leży mi bardzo wygodnie w ręku.
Jedynie powyżej ISO 800 robi sie kicha, ale żadko się kiedy takie przyda.
A 1000zł to naprawdę bardzo fajna cena.
Jimek ma chyba A100?
Np. http://allegro.pl/item514...owy_okazja.html
Po takim aparacie nie oczekuję tylko zdjęć czysto reportażowych ale także takich, w których mogłbym się trochę wykazać jako "fotograf"
auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km Pomógł: 23 razy Dołączył: 24 Lut 2006 Skąd: Wch
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008
sony nie jest taką kichą o czym świadczy chociażby nagroda eisa dla A350.
W niższych modelach zdecydowanie podzielam opinie kolegów powyżej, nikon canon bo raz ze tatki d40 czy eos 300/450 d to sprawdzone modele, dwa że jest do nich masa obiektywów filtrow baterypackow itp
mój d40 6mega i siepie foty aż miło jak na moje amatorskie oko,
a nagrodę eise to trzeba brać z przymrużeniem bo to tylko marketingowe promowanie
w cyfrówkach najważniejszy jest obiektyw, matryca im większa przekątna tym lepiej i proc który to obrabia ,
nie ma co się oszukiwać, to, że Jimmi trzaska mega kozackie foty to jedynie jego zasługa i pewnie trochę programu graficznego, ale nie dlatego, że ma aparat Sony
ja ostatnio bawiłem się Soniakiem i niestety wg. mnie jakość wykonania jest nieco nędzna, trochę jak plastikowa zabawka.
nie mówię, że jest zły, ale w podobnej kasie kup lepiej coś sprawdzonego i dla początkującego fotografa będzie wystarczająca
ja bym obstawiał w klasie canona 400D lub coś w nikona d40x lub d60, jak uda Ci się znaleźć to bierz d80
minusem d40(x) jest to, że obiektyw musi mieć wbudowany silinik AF, ale jak na początek to pewnie nie będziesz zmieniał tylko na seryjnej 18-55 będziesz trzaskał.
różnica między nikonem d40 a d40x to większa ilość pix.
zaleta sony jest cena, ale jedynie na starcie, jesli planujesz pozniej wchodzic w ten biznes dalej to mi system ex minolty obecnie sony nie pasuje, porownywalem wycene szkiel i canon wyszedl mi najtaniej
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008
jeśli nikon to od D70 wzwyż optymalne jest teraz d80 w miarę przyzwoita cena, matryca już wystarczająca, dobrze leży w dłoni, nie to co canon. mały lekki plastikowy.
Przez 2 lata używałem D70 na OSeach od -20 do +35 śnieg woda kurz i mimo tego że jest amatorski sprzęt dawał radę. Raz miałem pożyczoną 350D na jednym rajdzie gdy moja 70 byla w serwisie to co chwile parował, a spomiędzy bagnetu a obiektywu wylewała się woda.
Jeśli byś się zdecydował na NIkona to na pocżatek polecam to szkło 18-70 3,5-4,5 dużo lepsze niż każdy kit canona. Jeśli nie interesuje cię jakość samych fotek z body to Fuji S5 i tu z tego co pamiętam jest możliwość wybrania typu bagnetu pod NIkona lub Canona.
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008
do fujika pasują obiektywy nikonowskie.
D70 ma 2 istotne wady:
- nie da się go już kupić nowego w sumie
- jest stary, więc ma słabiutką rozdzielczość, a szumi jakby miał ze 40mpix
...poza tym nie mieści się w budżecie, a używka to nie to samo...