było już multum takich tematów i dane są wciąż aktualne...
Marcel [Usunięty]
Wysłany: Wto 18 Mar, 2008
nie chcialem zakladac nowego tematu wiec zapytam tutaj, bo nigdy tego nie robilem ...
czy moge kupic auto ktore nie jest oplacone, nie jest przygotowane do rejestracji, nie ma pierwszego badania w kraju, nie ma tłumaczeń a jest juz w PL .... i było zakupione przez Polaka we Francji i on ma "breif" i fakture zakupu z francji ...
czy ja pozniej moge zrobic tlumacznnia,oplaty i bezproblemu zarejstrowac takie auto?
auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
no pewnie.
czemu masz nie móc zrobić tłumaczeń ? zawsze po kupnie samochodu za granicą sam sobie robisz tłumazcenia
samochód był rejestrowany w polsce ? nie powinien być ?a w twoim przypadku jak jest ?
Marcel [Usunięty]
Michał napisał/a:
samochód był rejestrowany w polsce ? nie powinien być ?a w twoim przypadku jak jest ?
nie jest jeszcze ani oplacony, ani zarejestrowany i wlasnie o to mi chodzi czy nie bedzie zadnych problemów, juz sie tyle dowiedzialem,ze musze zwrocic uwage na briefie czy nie jest nigdzie napisane Vehicule sans le controle technique lub Sans immatriculation
Grzesiek VTS You cant handle the truth! Czy to jest saxo ??
auto: saxo 2 x 16V
silnik:: 1.6
moc: 136 i ??km Pomógł: 19 razy Dołączył: 13 Gru 2005 Skąd: Kraków
Wiesz co sprawdza sobie papiery tego samochodu bo teraz wg nowych przepisow dotyczących sprowadzonych samochodów mogą być problemy !!!
Zadzwoń do uzedu i zapytaj co potrzeb i ITD. Trzeba uważać bo jest sporo przekrętów !!!!!!! i potem nie zarejestrują !!!!!!!!!!!!
nie chcialem zakladac nowego tematu wiec zapytam tutaj, bo nigdy tego nie robilem ...
czy moge kupic auto ktore nie jest oplacone, nie jest przygotowane do rejestracji, nie ma pierwszego badania w kraju, nie ma tłumaczeń a jest juz w PL .... i było zakupione przez Polaka we Francji i on ma "breif" i fakture zakupu z francji ...
czy ja pozniej moge zrobic tlumacznnia,oplaty i bezproblemu zarejstrowac takie auto?
Na pewno brief? czy zaświadczenie z francuskiej policji?
Musi być ori brief, a o to we francji baaaaaaaaaaaardzo ciężko.
btw. w znajomym komisie stoi takie megane, w takim kolorze - jak temat zdjęcia aktualny to mogę zrobić.
" brief " po francusku nazywa sie Certificat d'immatriculation lub "Carte Grise" -potocznie i jesli jest przekreslony i jest wlasnie napisane np: "vechicule accidente"(auto uszkodzone) lub inna formulka to dowod zostal zatrzymany, wtedy slyszalem ze sa problemy z zarejestrowaniem takiego auta
plus do tego ja mialem na fekturze napisane "vechicule accidente. Il est interdit de remettre ce vechicule en circulation avant realisation des reparations et l'obtention de la carte grise"
co oznacza ze auto jest powypadkowe i nie mozna go "wlaczyc do ruchu" bez naprawy i przegladu, wtedy odzyskamy dowod rej.
Marcel [Usunięty]
Wysłany: Śro 19 Mar, 2008
jutro przycisne kolesia,zeby mi przesłał Xero dokumentów i sie wyjaśni wszystko mam nadzieje ..... on wyjezdza na 3-4tyg do Irlandi i dlatego nie ogarnie tego,bo tlumaczenia ma miec dopiero u siebie na wsi na srode a w czw rano wyjezdza .... mowi,ze wszytkie papiery sa OK.
zaraz sobie ogarne wszystkie wasze odpowiedzi i bede madrzejszy
z ta rejestracja to wiem wlasnie juz mi kolega wspominał,zeby najpierw do WK uda sie z dokumentmi i podpytac i tak zrobie
auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km Pomógł: 23 razy Dołączył: 24 Lut 2006 Skąd: Wch
Wysłany: Wto 19 Sie, 2008
NIe chciałem zakładać noweg tematu więc podczepie się do istniejącego.
Myśle nad zakupem auta w DE które to auto jest tam ofertą komisową i zostało tam przytargane z włoch (włoski biref). Czy kupując takie auto wracam na włoskich blachach,na niemieckich wywozowych czy na lawecie? Czy ktoś przechodził już przez taki myk? Jako że to również część unii to rozumiem ze reszta oplat w PL taka sama jak w przypadku auta z niemieckim briefem?
auto: rdzivic
silnik:: półtora litra
moc: teraz juz brak km Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Skąd: uć
Wysłany: Wto 11 Paź, 2011
podczepie sie.
http://www.v10.pl/prawo/S...cedura,200.html
czy to jest obowiazujaca procedura na zakup auta zarejestrowanego w niemczech?
czy jesli kupuje je od polaka mieszkajacego w niemczech, to moge miec tylko polskojezyczna umowe i na tym koniec roznic?
auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm Pomógł: 167 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Skąd: z dupy
Wysłany: Wto 11 Paź, 2011
a co za różnica z umową - drukujesz dwujęzyczną, wtedy masz pewność, że się nikt nie przyczepi.
Generalnie - przepisy dotyczą samochodu zarejestrowanego w Niemczech, narodowość właściciela nie ma znaczenia.