auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km Pomógł: 23 razy Dołączył: 24 Lut 2006 Skąd: Wch
Wysłany: Czw 15 Lut, 2007
Dołącze się do wątku, czy któraś mądra głowa może mi powiedzieć łopatologicznie co musze zrobić żeby uruchomić livecd luinuxa? sciągnąłem jakiegoś Slax 5.1.8.1 i nie wiem jak to dziadostwo uruchomić a chciałbym przynajmniej spróbować podziałać coś na linuksie i wyrobić sobie na jego temat jakąś opinie
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Jako stary zatwardzialy linuksowiec.....
Hmm akurat slack na livecd to nie jest dobry pomysl dla początkującego.
Proponuje CI ubuntu,mandrive, fedorę.
Zeby naprawde linuksa polubić trzeba znać go od podszewki, to jest wymarzony system
dla osob ktore lubia dlubac,programowac,kombinowac.
Czasem mozna sie na niego mocno zdenerwowac ale to tylko i wylacznie z powodu swojej niewiedzy.
Wierzę także w to ze sie komuś spodoba jako po prostu przyjazny OS z ladnym GUI.
Zapomnij o pojęciu wirus,spyware etc.
Swietnie sie sprawdza jako os na workstacje do netu(poczta,www etc), do muzyki i filmów,do zastosowan biurowych.
Do gier raczej nie
tak jak eM napisal, trzeba zaczynac od dystrybucji w ktorych wszystko dziala "z pudelka" inaczej mozna sie zrazic.
Slax to odmiana slacka ktory w zalozeniach jest dla osob ktore buduja sobie system i lubia dlubac w konfigach.
Jedna z zalet linuksa jest to ze wszystko jest udokumentowane i wszystkie dane sa trzymane w normalny czytelny sposob. Nie ma sytuacji zeby system nie wstal i nie mozna bylo powiedziec dlaczego, co w M$ sie zdarza.
Na workstacji moze sie tego nie odczuje, ale jak sie ma wazny serwer ktory po restarcie poprostu nie wstaje to czlowieka krew zalewa.
auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
a co do neo.
jeśli chcesz to zadzwoń do nich i spytaj sie czy u ciebie przyspieszają dwukrotnie połączenie. Za darmo, bez opłat. Taki gest
moze chodzi ci o multipakiet ?? z kabla telefonicznego idzie net, kablówka i telefon w jakiejs smiesznej cenie.
auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
łomatko
mam inne problemy żeby wiedzieć co dzieje się pod moim GUI
A tak poważnie. Linux to fajny system. Nawet chodziłem na kurs zeby liznąć tego troche i mieć jako takie pojęcie. Dla szperaczy , ciekawych swiata i mających duzo wolnego czasu, bardzo fajna sprawa. Pozatym, linux rozwija "wszechstronność" informatyczną.
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
szymlorek napisał/a:
Dołącze się do wątku, czy któraś mądra głowa może mi powiedzieć łopatologicznie co musze zrobić żeby uruchomić livecd luinuxa? sciągnąłem jakiegoś Slax 5.1.8.1 i nie wiem jak to dziadostwo uruchomić a chciałbym przynajmniej spróbować podziałać coś na linuksie i wyrobić sobie na jego temat jakąś opinie
Moze jeszcze odpowiem na pytanie bo tak sie rozpisalem ze zapomnialem.
Wypalasz livecd z wymienonym przezmnie distros na plytke, wkladasz plytke, bootujesz i dziala