Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
HD ready Full HD

Masz ograniczony budzet. Co wybierzesz??
HD ready
50%
 50%  [ 4 ]
Full HD
50%
 50%  [ 4 ]
Głosowań: 8
Wszystkich Głosów: 8

Autor Wiadomość

k-mart 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007   HD ready Full HD

or

Chcial bym z wspollokatorem nabyc jakis konkret TV.
Czytalem ostatnio sporo na temat sensu lub bezsensu inwestycji w Full HD, ale chcial bym poznac Wasze zdanie.
Wychodze z zalozenia, ze roznice jakosci obrazu miedzy 1080p a 720p, widac tylko ogladajac obraz <6m do TV (czyli jak u mnie :/ ).

Czy warto wydac min. 2x tyle na Full HD??

GOKART 
współczynnik IQ poniżej temp. ciała
Miniac

auto: maluch
silnik:: jeden sześć
moc: okurzaczkm

Wysłany: Śro 05 Wrz, 2007   

daruj sobie FullHD. Nie dostrzeżesz różnicy z takiej odłegóści podczas dynamicznego obrazu. Wszystko zalezy także od wielkości ekranu który ma wyświetlać obraz. Do przekątnej 42" nie ma takie opcji żebyś z 5 metrów zauważył różnicę czy obraz jest wyświetlany w 720p czy w 1080p. Na statycznych zdjęciach nie zawsze da się wychwycić różnicę...
Swego czasu sporo spędziłem zagłebiając się w te tematy przy zakupie swojego tv i pamiętam że jakiś dzik (nie mylić z naszym forumowym Dzikiem ;) ) nawet udowadniał to wzorami że ludzkie oko dla założonej odlegości (bodajże 4 - 5 m) już nie jest w stanie wychwycić różnicy pomiędzy 720p vs FullHD. Po prostu marketing wyprzedził ludzką percepcję postrzegania. Co innego jak będziesz używał tv jako ekranu monitora - wtedy wyższa rozdziałka pewnie się przyda.
Jeszcze inną kwestą jest kiepskiej jakości obraz z gorszych żródeł (kablówka, DVD) na odbiornikach FullHD. Teoretycznie powinien być lepszy bo przecież wyższa rozdzielczość natywna ekranu powinna umożliwić lepsze przeskalowanie obrazu z niższej rozdzielczości. Prawda jednak wyglądała inaczej, elektronika nie specjalnie dawała sobie radę z wielką ilością danych przy tak dużej liczbie pixeli i konwersja (upscaling) wychodził nadzwyczaj marnie. Wiele było rozczarowań kiedy naoglądawszy się w sklepach pięknych demek w rozdzielczości fullHD podłaczając swój wymarzony odbiornik do lokalnej kablówki albo DVD ludzie przeżywali lekki szok widząc na ekranie "kasze"...
Tak było na początku wprowadzenia odbiorników FullHD na rynek. Moze coś się polepszyło ale liczyłbym że trzeba przyjąć sprzęt z górnej pólki FullHD bo inaczej bedzie mały zawód.
Podsumowując.
Odbiornik FullHD - piekny obraz z dobrego źródła: HD DVD, Blue Ray i takie tam. Gorsze źródła jak TV czy DVD bywa różnie... najlepiej wtedy nie przybliżać się do ekranu ;)
Odbiornik HD Ready - piękny obraz z dobrego źródła praktycznie niczym nie ustępujący sygnałowi FullHD a przy tym możemy się cieszyć zadowalającą jakością ze źródeł tradycyjnych i DVD.
Argument że FullHD to takie przyszłosciowe rozwiązanie darowałbym sobie... w czasie kiedy płyty Blue Ray będą w cenie zwykłych DVD a kablówki będą oferować znakomitą jakość obrazu takie ekrany będą dodawane gratisowo do komórek więc nie ma sensu teraz przepłacać 2 x jak za ekran HD Ready.

anjas 
Penetrator
Szok tato QP

auto: Izera RS
silnik:: H00Y
moc: 51kWkm

"Pomógł" dla Gokarta!!!

dzik 
Zafurczał mi rano!
wolne renuary

auto: r5
silnik:: F7R,C1J
moc: 161,???km

Gokart, ale z tego co napisales wynika ze obraz z kablowki bedzie ladniejszy na hd ready. A nie zgodze sie, tutaj wszystko zalezy od sprzetu i obrobki sygnalu.
Co do bluray to juz sa latwo dostepne. Kupujac PS3 mamy odtwarzacz full hd i konsole ktora tez nadaje w full hd.

Ale prawda jest taka ze od niedawna full hd ma rozsadne ceny

k-mart 
bzuuummmmmmmmmmmm

dzieki za Pomoc! :564:
Ja glownie zastanawiam sie pod wzgledem podlaczenia ps3, czasem moze kompa na jakas sesje. Moze najlepiej sprobowac w sklepie: zobaczyc jak taki PS dziala na Full a jak na Ready. :566:

GOKART 
Miniac

ale co z tego że PS3 może niedrogim kosztem słuzyć jako odtwarzacz Blue Ray jak i tak nie ma dostępu do dużej ilości tytułów nie mówiąć o cenach za film. Ok, niech będzie że obraz z kablówki na HDReady = FullHD ale nie zmienia to faktu że póki co nie warto sie pakować w tą technologię i lepiej zaoszczędzone pieniądze wykorzystać na piwo i orzeszki / PB98 / fajne graty do samochodu (niepotrzebne skreślić).

K-Mart z nosem na ekranie na pewno będzie różnica w graniu. Powyżej 5 metrów raczej tego nie zobaczysz. Ale jak będziesz grał z nosem na ekranie to popsujesz sobie wzrok a wtedy i tak nie dostrzeżej różnicy :P . Koło się zamyka ;)
P.S. o jaaaa , mam już 2 razy pomógł ! Dzięki ziom !! Chyba się najebię :D

k-mart 
bzuuummmmmmmmmmmm

dzieki Gokart, bylem juz wczesniej tego zdania, ale Twoje argumenty jeszcze bardziej mnie potwierdzily.
Jestem maniakiem grania, PS'a jeszcze nie mam ale nabyje jeszcze w tym tygodniu ze wzgledu na Gran Turismo. A na zwyklym tv nie ciekawie by to wygladalo :/
Jeszcze jedno:
czyli podlaczajac kompa o duzych mozliwosciach graficznych do HD Ready bedzie kicha??

GOKART 
Miniac

k-mart napisał/a:

czyli podlaczajac kompa o duzych mozliwosciach graficznych do HD Ready bedzie kicha??

Dlaczego zaraz kicha. Bedzie dobrze. Osobiście nie podłączałem kompa do TV więc nie będę zamydlał ale widziałem fotki z gry na ekranie 42" w rozdziałce 720 p i wyglądały nieźle. Ale co dla jednego jest nieźle dla innego może być do nie do przyjęcia. Najlepiej jak sam sobie odpowiesz podłłczjąc jedno z drugim w jakimś sklepie z elektroniką. Sam musisz zobaczyć czy Ci to odpowiada bo tylko wtedy będziesz na 100% zadowolony z zakupu. Kupując swój telewizorek kierowałem się własnym wzrokiem i nie sugerowałbym się tylko opiniami i porównaniamy w testach żeby później nie było rozczarowania.

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km

nie kumam tematu, ale bierz to co potwierdzi ankieta ;)

Michał 
Penetrator

auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km

http://www.hongkonghouse.com.pl/main.html
generalnie to widać ze gokart bardzo ogarnia to wszystko.
Ale tak jak dziku napisał, też sie zastanawiam czy nie lepiej pojsc w fullHD, skoro PS3 to obsługuje.

KonradMK 
Gary Muvaut

auto: B==D
silnik:: B==D
moc: B==Dkm

lepiej pójdź w B18c4 :D

dzik 
Zafurczał mi rano!
wolne renuary

auto: r5
silnik:: F7R,C1J
moc: 161,???km

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2007   

kompa podpina sie kablem vga zazwyczaj i na hd ready masz rozdzielczosc matrycy czyli 1366x768, czesto podpinanie dvi->hdmi jest bez sensu bo obraz z kompa 720p po skalowaniu wyglada bardzo kiepsko

KonradMK 
Gary Muvaut

auto: B==D
silnik:: B==D
moc: B==Dkm

Wysłany: Pon 22 Paź, 2007   

chcę kupić telewizor i PS3 :D
i też mam zagwozdkę, czy kupić HDReady 42" np
http://www.euro.com.pl/te...ml?from=skapiec

czy może FullHD 40"
http://www.euro.com.pl/te...ml?from=skapiec

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km

ja wam powiem tyle. Ogladalem wczoraj rozne TV bo potrzebuje jeszcze jeden i bylem jedna rzecza zaskoczony. Bylo ustawionych obok siebie z 10 TV i na kazdym lecial spiderman. Na dwoch TV - nawet nie na tych najdrozszych czy tez najlepszych obraz byl tak sztuczny ze szok. Normalnie wygladalo to jak telenowela brazylijska czy tez Na Wspolnej. Kurcze obraz zyleta ale nie dalo sie filmu ogladac bo wygladalo to jak teatr na zywo.

gaugan 
to byłem ja, Jarząbek
Cpt.

auto: Pilatus PC12NG
silnik:: P&W
moc: 1200km

wiem Bad-i o czym mowisz! moi starzy maja takiego Sony KDL, wlasnie full HD, nie moge na tym ogladac. wszystko wyglada jak Teatr Telewizji, takie przerysowane i jakby 3D. nie dla mnie

pzdr

Odpowiedz do tematu