To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

M - Pią 15 Lut, 2013

AleX_R53 napisał/a:
M napisał/a:
Nie tylko, pełną liste musisz zdiggować sam.

Sprawdze.
M napisał/a:

Czy uważasz że nawet stawka 8% jest w porządku na artykułach typu pieluszki i artykuły higieniczne których zużywa się multum w świetle ciągłego gadania o polityce prorodzinnej? Nie.

Tak, jest w porzadku.
M napisał/a:

Sprzedam Ci prostą prawdę Aleksie. Czym Państwo mniej zbiera do budżetu, tym więcej zostaje u mnie i u Ciebie..

No to od jutra sam placisz za ochrone policji, sady, czyszczenie ulic, rozliczanie podatkow, adminstracje w urzedzie komunikacji itp itd zamiast placic podatki. Nie ustosunkowuje sie tu do zasadnosci wysokosci altualnych podatkow.

M napisał/a:
Popatrz ma mikroekonomię, czy jak nie masz pieniędzy to oszczędzasz, czy idziesz do providenta? To jest pytanie retoryczne.

Moze i retoryczne ale z dupy.

Sorry Maciek ale nie masz rzeczowych argumentow a jedynie swoje "wydajace sie byc logiczne" zalozenia ktore sie sprawdzaja jedynie w Utopii.

No zobacz komu skonczyly sie argumenty milordzie?
Z mila checia podniose twoj argument o placeniu samemu za policje,wojsko, sady.
A wiec mamy 27mln podatnikow fizycznych.
Budzet policji 7,5mld, monu 29,5mld sadow 6mld.
A wiec latwo policzyc ze jest to 1500pln rocznie i 130pln miesiecznie.
Guess what. W tym miesiacu w podatkach posrednich zaplacilem juz conajmniej 1500PLN.
Nadal lampka sie nie zapala?

Miałem coś jeszcze napisać ale szczerze mówiąc już mi się zupełnie nie chce kopać się z serwilizmem bo to jak ze śłepym o kolorach dyskutować.

Anonymous - Pią 15 Lut, 2013

M napisał/a:
No zobacz komu skonczyly sie argumenty milordzie?
Z mila checia podniose twoj argument o placeniu samemu za policje,wojsko, sady.
A wiec mamy 27mln podatnikow fizycznych.
Budzet policji 7,5mld, monu 29,5mld sadow 6mld.
A wiec latwo policzyc ze jest to 1500pln rocznie i 130pln miesiecznie.
Guess what. W tym miesiacu w podatkach posrednich zaplacilem juz conajmniej 1500PLN.
Nadal lampka sie nie zapala?

Moje się nie skończyły za to Ty nie miałeś ich w ogóle Buntowniku z Wyboru :/ No chyba, że dalej będziesz uprawiał swój finger-consulting i szafowanie lewymi liczbami to dla mnie OK. tylko dawaj gwiazdkę proszę i dopisek "to oczywiście nie są wszystkie cele redystrybucji budżetowej ale liczę, że ktoś się na to złapie".
To jak dyskusja z Martinem o pięknie "dupeczek". Zgadnij kto jest Martinem? Pytanie retoryczne.

M napisał/a:
Miałem coś jeszcze napisać ale szczerze mówiąc już mi się zupełnie nie chce kopać się z serwilizmem bo to jak ze śłepym o kolorach dyskutować.

Ależ pisz śmiało, będzie po prostu bardziej widać, że brak Ci solidnych podstaw i że Ci się nie chce bo widzisz, że się mylisz więc urywasz konwersjacje (a Balcerowicz już ponoć notuje Twoje pomysły). Moje podejście nie jest serwilizmem i jakbyś potrafił czytać (myślałem, że tak jest, choćby przy IQ89) to byś zauważył, że nie potwierdzam wysokości podatków tylko twierdzę, że w jakiejś wartości są one potrzebne.

Obrazkami z krzywą Laffera możesz szafować ale mam nadzieję, że wiesz o zależnościach w makroekonomii tyle, żeby wiedzieć w którym miejscu tej krzywej się aktualnie znajdujemy? Może czas sięgnąć po książkę:

albo jednak Economics forExperts ;)

P.S.: Jak mnie wkurza to wylogowanie po paru minutach. Musiałem to pisać 2 razy...

M - Pią 15 Lut, 2013

AleX_R53 napisał/a:
Moje się nie skończyły za to Ty nie miałeś ich w ogóle Buntowniku z Wyboru No chyba, że dalej będziesz uprawiał swój finger-consulting i szafowanie lewymi liczbami

K.urwa Alex, przywołałeś populizm o "płaceniu samemu za slużby publiczne".
Podałem Ci jako przykład dane budżetowe - prawdziwe i realne, ile jest potrzebne a ile płacę podatków. To są dane z dupy?

AleX_R53 napisał/a:
"to oczywiście nie są wszystkie cele redystrybucji budżetowej ale liczę, że ktoś się na to złapie".

Oczywiście że nie są i to każde dziecko wie że wydatków budżetowych jest X raz y więcej jak i dochodów państwa z różnych innych źródeł ale tu przywołujemy konkretny przykład dziedzin które nam są potrzebne i które wyciągnąłeś. Administracje pominąłem ponieważ to jest przerost formy nad treścią 10x.
AleX_R53 napisał/a:
To jak dyskusja z Martinem o pięknie "dupeczek". Zgadnij kto jest Martinem? Pytanie retoryczne.

Wycieczka osobista
Bardzo słabe... wręcz żenujący poziom.

AleX_R53 napisał/a:
Ależ pisz śmiało, będzie po prostu bardziej widać, że brak Ci solidnych podstaw i że Ci się nie chce bo widzisz, że się mylisz więc urywasz konwersjacje (a Balcerowicz już ponoć notuje Twoje pomysły).

Dalsza wycieczka osobista
Wróżysz z fusów? Skąd możesz wiedzieć że "widzę że się mylę"? Przecież to kompletna bzdura co piszesz...

AleX_R53 napisał/a:
Moje podejście nie jest serwilizmem i jakbyś potrafił czytać (myślałem, że tak jest, choćby przy IQ89) to byś zauważył, że nie potwierdzam wysokości podatków tylko twierdzę, że w jakiejś wartości są one potrzebne.

Jeszcze lepsza wycieczka osobista.

Alex, sprowadzasz się do takiego właśnie poziomu, zarzucając mi brak podstaw i finger consulting.
Dziękuję za uwagę.

M napisał/a:
K.urwa Alex, przywołałeś populizm o "płaceniu samemu za slużby publiczne"

Populizm? A może przywołałem fakt, że chciałbyś nie płacić podatków a mieć zapewniony spokój na czystych i oświetlonych ulicach? Że chciałbyś wjechać do tunelu w którym jest asfalt i a nie żwir bo przecież jak jest ciemno to się nikt nie pokapuje? Że chciałbyś aby powstawały państwowe ośrodki badawcze ale zarazem uważasz, że PLN powinny zostać u Ciebie w kieszeni?

M napisał/a:
To są dane z dupy?

Oczywiście, że jest. Mówienie "płace tyle tyle i tyle podatków odnosząc to do 3/1000 obciążeń budżetowych" wg mnie jest z dupy. Nie widzisz big-picture i to jest własnie ten problem z którego dopiero teraz zdałem sobie sprawę.

M napisał/a:
wycieczka osobista

:rotfl: nie mów że Cie to wyprowadziło z równowagi.

M napisał/a:
Wróżysz z fusów? Skąd możesz wiedzieć że "widzę że się mylę"? Przecież to kompletna bzdura co piszesz...

Bo nie podajesz faktycznych danych poza pośrednimi podatkami które płacisz, których weryfikować nie będę. Jakbyś wiedział to poparł byś to twardymi dowodami (vide mój 35minutowy post), porównaniami, statystykami a nie pisaniem ogólników... populistycznych właśnie! Serio tego nie widzisz?

Maciek Maćku
... denerwujesz się na to co sam piszesz:
Ja wprowadziłem w tej rozmowie zwrot "pytanie retoryczne"?
Ja tylko cytowałem Twoją wypowiedź o IQ89 (oczywiste jest, że tak nie myślę :crazy: ).
Ostatnio było, że Martin jest unikatem więc nie wiem dlaczego czujesz się urażony tym porównaniem i uważasz to za żenujący poziom.

M napisał/a:
Alex, sprowadzasz się do takiego właśnie poziomu, zarzucając mi brak podstaw i finger consulting.
Dziękuję za uwagę.

I to mówi osoba która kończy dyskusje zarzucając mi serwilizm i że nie rozróżniam kolorów... biatch pls.

Michał - Pią 15 Lut, 2013

:rotfl:

Jakarti - Pią 15 Lut, 2013

cos mi sie wydaje, ze za jakis czas bedziecie pierwszym, sformalizowanym zwiazkiem partnerskim w PL :D
Jakarti - Pią 15 Lut, 2013

aaa i czy moglibyscie gadac na PRV i dopiero rano, " do kawy" publikowac tresc? :D :D
mozna by przestac kupowac gazety i ogladac tv bo jeden po jednej stronie, a drugi po drugiej :)

mowie to z pelna sympatia. u both know :)

Miłujmy się :rotfl:

W dupsztala
dzik - Pią 15 Lut, 2013

Alex +100

M, naprawdę jestem zawiedziony logiką tego co piszesz.

Moim skromnym zdaniem kaczor jest temu najbardziej winien, zajmuje miejsce realnej alternatywy dla PO wnosząc sam smród. Trudno mi sobie wyobrazić co by było gdyby doszedł do władzy widząc jak się stoczył w tym czasie.

M narzeka na podwyższanie podatków. Osoba zarabiająca 100.000 rocznie w 2008 odprowadziłaby 6629,76 PLN podatku więcej niż dzisiaj....

W dupsztala

dzik napisał/a:

M narzeka na podwyższanie podatków. Osoba zarabiająca 100.000 rocznie w 2008 odprowadziłaby 6629,76 PLN podatku więcej niż dzisiaj....

Była jakas odnizka,doszły jakies ulgi??Pytam bez ironi,nie płace w PL,więc nie wiem.

pum - Pią 15 Lut, 2013

PIS zmniejszył podatki dla najbogatszych.
anjas - Pią 15 Lut, 2013

Pis da nam wolność

Anjas się skończył :/