To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - zakup lustrzanki -Ma ktos znajomego w FotoJokerze lub Nikon?

Yarko - Wto 14 Sie, 2012

50mm przy cropie ma bardzo wąskie zastosowanie, jak dla mnie nadaje się tylko jako portretówka no i ewentualnie do jakiś snapshotów dla miłośników GO, co do różnic pomiędzy 50 f1.8 i f1.4 Nikona to posiadałem przez krótki czas zarówno jeden jak i drugi obiektyw, wg. mnie różnice pomiędzy tymi dwoma szkłami są bardzo duże, za f1.4 przemawia min. precyzyjność i szybkość AF, plastyka obrazu, jakość wykonania, głośność pracy, znacznie ładniejszy bokeh no i jednak f1.4 w ekstremalnych przypadkach potrafi uratować dupe

w kwestii tamrona, to miałem 2 sztuki, chińską i japońską, obie ostre jak brzytwa, generalnie mistrzowski obiektyw, były czasem problemy z AF, ale to raczej sporadyczne przypadki, niestety minusem jest głośna praca i jakość wykonania, ale za taką kasę to nie można się spodziewać jakiś fajerwerków

Cassis - Wto 14 Sie, 2012

Panowie, tak czytam ten temat i zapragnąłem posiadać własną lustrzankę. Co możecie mi polecić na pierwsze kroki, dla amatora. Na początek z kitowym obiektywem (później jak się zaznajomię ze sprzętem może coś lepszego dokupię). Warunkiem jest cena do 2000zł i możliwość kręcenia filmów.
Michał - Śro 15 Sie, 2012

niski pułap ...
zdjęcia + film ?

Cassis - Śro 15 Sie, 2012

Michał, główny nacisk jest na zdjęcia..ale fajnie by było jakby była możliwość kręcenia filmów.
zefir - Śro 15 Sie, 2012

to moze olej lustrzanke i kup sensowny/rozbudowany kompakt

bo zakup lustrzanki to dopiero poczatek wydatkow ;)

raz nakręcisz film lustrzanką i olejesz pedalowe zdjęcia

550D alo wyżej ( 600D, 650D )
jak do zdjęć to tylko najkona.
ssie w filmach , w fotach jest lepszy niż kanion. Prosty wybór
Body fotografa z ceibie nie zrobi. Szklarniia robi z ciebie wszystko .

Cassis - Śro 15 Sie, 2012

Cytat:
to moze olej lustrzanke i kup sensowny/rozbudowany kompakt

Mam kompakta z którego jestem zadowolony.

Znajoma ma kompakta z wymienną optyką i powiem szczerze że bawiłem się nim i dupy nie urywa.

Michał, priorytetem są zdjęcia. Funkcja nagrywania ma być dodatkiem.
Wiadomo że body nie zrobi ze mnie fotografa ale od czegoś trzeba zacząć. Na ta chwilę wydawanie wg. mnie więcej niż 2000zł jest bez sensu bo nie będę nim zarabiał. Ma służyć do strzelania ładnych fot na wakacjach, wyjazdach itp. Optykę mogę sobie dokupić w przyszłości. Na ta chwilę chcę kupić sobie body z obiektywem.

zefir - Śro 15 Sie, 2012

mozna wyrwac d90 na allegro (korpus) za 2100, do tego podstawowy kit , poki co.
albo wlasnie canona 550d, obecnie za spoko hajs jest

serio np. nie ma co kupowac np. znowej serii lustrzanek nikona bo sa poprostu dla mnie jakies lipne, korpusy małe, oprocz d7000.

cassis. Weź niksa w takim razie.
PiTT - Śro 15 Sie, 2012

d90 jest serio spoko
ew. jak do 2k pln to mógłbyś poszukać ze starszych np. d80 + "lepsze" szkło, ale niestety d80 nie będzie powalał jakością
sam miałem kiedyś d40x i wydawało mi się że jest super
ojcu załatwiłem d80 jakiś czas temu, ale jak porównywaliśmy z moim d300 to oczywiście była przepaść... ale jak byśmy porównywali d90 do d300 to na "automatycznych" zdjęciach będą wypadać bardzo podobnie
dlatego ja zdecydowanie polecam d90 zamiast jakiegoś starszego modelu

bizon - Śro 15 Sie, 2012

to takze bym polecil d90, ale zamiast kita, ogarnij wspominana przeze mnie 35/1.8. dobre szklo to druga podstawa.
Yarko - Śro 15 Sie, 2012

bizon napisał/a:
to takze bym polecil d90, ale zamiast kita, ogarnij wspominana przeze mnie 35/1.8. dobre szklo to druga podstawa.

kit to podstawa, najpierw trzeba nauczyć się trochę fotografii, poznać swoje ulubione/najczęściej używane ogniskowe, a stałki najlepiej zacząć kupować wtedy, kiedy będzie dokładnie wiedział do czego mu się przyda

+1
anjas - Śro 15 Sie, 2012

+1

trolu z briwinowa :D