Marek, nie można tak ogólnie powiedzieć, że tarki nie niszczą opon.
Chodziło mi o Lublin... Nie byłem na wielu torach, więc być może masz rację :564:
Ale na tarce zawsze jest koło odciążone, więc nacisku nie ma...
Marek, jeśli tarka jest po wewnętrznej to masz rację :564:
Ale bardzo często są też na wyściu!
Na taką zewnętrzną tarkę wjedziesz dociążoną stroną i jeśli przy uślizgu- to boczną stroną opony.
Bezpieczne to nie jest.
Służę zdjęciem poglądowym z taką dość niebezpieczną tarką.
Wydawać by się mogło, że wszyscy jadą jakimś dziwnym, nieoptymalnym torem, co?
Przy okazji zaraz wytłumaczę dlaczego.
Tu dalszy ciąg tego zakrętu, ze zbliżeniem tej nieprzyjemnej tarki:
Zakręt jest więc w sumie nawrotem 180 stopni, tzw. ucho od igły i jest trudny technicznie:
Nie można go wcześnie ściąć, bo skończy się albo na zewnętrznej tarce,
albo w najlepszym wypadku ze zbyt małą prędkością wyjściową.
Prawidłowy tor jazdy wygląda tak (nie jest to dokładnie ten zakręt ze zdjęć, ale o to chodzi):
Wiem, że np. na torze Poznań tarki są też po zewnętrznej.Vlodarsky - Pon 26 Lis, 2007 o tym mówił leśny dziadek Marek23 - Wto 27 Lis, 2007 mAbZ, w Lublinie jest dokładnie taki zakręt i tak właśnie starałem się go przejeżdżać. Fajnie, że wrzuciłes rysunek, bo przynajmniej wiem,że się nie myliłem. Jakbyś miał więcej takich rysunków to w temacie Jazda na czas mozna wrzucać.
Co do tarek na zewnętrznej masz rację, akurat na tym torze są one do tego dość ostre, więc podejrzewam, że oponki moga ucierpieć...Stacho - Wto 27 Lis, 2007 mAbZ u nas na Lubelskim torze nie ma tarek na wyjściu,
troche stary ten tor juz asfalt pęka w niektórych miejscach...
tak naprawde to Tor w Lublinie jest tylko i wyłącznie przygotowany pod motocykle i karting tak to samochody były wpuszczane tam sporadycznie Anonymous - Wto 27 Lis, 2007 A to nie ten tor mieli zamknąć do remontu? W TVN Turbo mówili...
Ja na torach mam marzenie, nagumowana nawierzchnia, tory profesionalne,
na niektórych odbywają się wyścigi WTCC i STCC.Stacho - Wto 27 Lis, 2007
mAbZ napisał/a:
A to nie ten tor mieli zamknąć do remontu? W TVN Turbo mówili...
Ja na torach mam marzenie, nagumowana nawierzchnia, tory profesionalne,
na niektórych odbywają się wyścigi WTCC i STCC.
Pierwszy raz słysze coś takiego w gazetach o tym nic nie pisali.
Ja wiem tyle że chcieli nam go zlikwidować na rzecz stadionu piłkarskiego Motoru Lublin :570:
Ale PZM nie wyraził zgody i powiedział że nie poto był budowany tor za duże pieniądze żeby teraz go zniszczyc na rzecz stadionu.
Teraz i tak mamy problem z mieszkańcami którzy mają swoje okna od toru 100 metrów i po każdych zawodach sa problemy i chcą żeby zamknąć tor albo go zlikwidować.
No ale tor był pierwszy i stoi tam ładnych xx lat a bloki zostały postawione coś koło 2 lat temu,najprawdopodobniej powstanie taka ściana wyciszająca dzwięk z torod storny bloków(cos takiego jak na autostradach)
Kiedyś w kurierze lubelskim był artykuł o przebudowie toru na rzecz inncy dyscyplin ale sprawa ucichła.Marek23 - Wto 27 Lis, 2007 Chodzi o to Kielce, już nie odbywają się tam oficjalne wyścigy...Anonymous - Wto 27 Lis, 2007
Marek23 napisał/a:
Chodzi o to Kielce, już nie odbywają się tam oficjalne wyścigy...
Aha, to mi się pomieszało. Nawet nie wiedziałem że jest tyle torów
Tor Mantorp (ten na wcześniejszych zdjęciach) jest fajnie położony, przy samej autostradzie E4
(biegnie z południa na północ przez pół Szwecji). Widać nawet wyścigi z autostrady
Misiek_lbn - Wto 27 Lis, 2007
Stacho_16V napisał/a:
mAbZ u nas na Lubelskim torze nie ma tarek na wyjściu,
sąAnonymous - Wto 27 Lis, 2007 Jak się raz czy dwa nie wpadnie na taką tarkę na zewnętrznej, to znaczy że się jedzie zbyt powoli
Dam później więcej rysunków w temacie o jeździe na torze.mi - Wto 27 Lis, 2007 no to ja pozwolę sobie wrócić do tematu (mogę? )
Jak się ma jazda na lewą do ABS+EBD? W zasadzie każdy nieelektroniczny samochód stawiam sobie boczkiem zawsze i wszędzie (raz lepiej, raz gorzej), a cholera panda stawia straaaaszny opór i zwykle się nie układa jak należy :566:Misiek_lbn - Wto 27 Lis, 2007 nie wiem czy wy też tak mieliście w którymś samochodzie, ale w corsie naciskając hamulec gaz elektronicznie chyba jest odcinany :563:
także ta zabawa nie skutkuje w tym szmelcwagonie :573:mi - Wto 27 Lis, 2007 vag tak mają wszystkie jeśli się nie mylę, ale it ain't the point Anonymous - Wto 27 Lis, 2007
sharxhunter napisał/a:
nie wiem czy wy też tak mieliście w którymś samochodzie, ale w corsie naciskając hamulec gaz elektronicznie chyba jest odcinany :563:
także ta zabawa nie skutkuje w tym szmelcwagonie :573:
VW , Audi, Seat mają taki "dyngs" fabrycznie.... strasznie to wkurzajce.
Natomiast mialem szkolenie w sobotę , na torze no i po wszystkim zroblem 330-chą pare kółek . Przełaczyłem skrzynie na tryb "S" który działa nawet nawet (niestety Manual to porazka, mój senso przy tym to sekwencja w C4 WRC). Tryb "S" dosyc agresywnie redukuj, wiec pózne hamowania lewą nogą są jak znalazł. Jednak wóz nie nalezy to "trackdayowych" ... 1700 kg, parę kółek i hebla z prorzodu nie mam, mimo ze 325 mm... Musze lepsze klocki kupić.Anonymous - Wto 27 Lis, 2007 To moze też być wina przewodów hamulcowych, CTR tak ma. Seryjne są gumowe i puchną.
EBD nie mam, ale ABS może przeszkadzać. Nie w samym hamowaniu, bynajmniej,
ale w składaniu się do ostrego zakrętu. ABS powoduje wibracje, a te z kolei przeszkadzają
w precyzyjnej redukcji biegu. Będąc przyzwyczajonym do precyzyjnej skrzyni, to przeszkadza.
Ale we francuzach może to nie ma takiego znaczenia ?
Aha, a VAG faktycznie fabrycznie uniemożliwia hamowanie lewą i to nawet w S3!
Ale da się to przeprogramować.