heheh wlasnie usiluje sie do nas dostac ziomek co ogarnia seryjne kompy w PSA.
nie wiem czy wszystkie ale moj (8p16) na pewno... lacznie ze zmiana odcinki i takie
tam inne
może niech w nikcu napisze "OgarniamSeryjneKompyPSA"
jarek-malopolska - Śro 06 Sty, 2010 Dawać ludka na forum Grzesiek VTS - Czw 07 Sty, 2010 Racja Jarku Przyda sie .......pit - Czw 07 Sty, 2010
jarek-malopolsk napisał/a:
Dawać ludka na forum
Pod warunkiem 70% rabatów dla HH saxorulez - Czw 07 Sty, 2010 no właśnie wszyscy się podpalili że facet super stroi (nikt nie widział jeszcze żadnego skończonego projektu i nie mowie o seryjnym aucie z gotowym chipem a aucie z jakimiś modami mechanicznymi), rozumiem że to jest jakieś mega odkrycie i gwiazda światowej sceny tuningu, rozklepał ECU z którego nie zadowolony jest cały świat.
Zapewne też robi to za 200 PLN i wszyscy sobie będą mogli stroić seryjne ECU w praktycznie seryjnych silnikach z adarmo.
Dawać go tu!!
Miniac napisał wam - wyciśnijcie wszystko z seryjnego silnika! ja dorzuce jeszcze ogarnicjie zawias, hamulce - a potem szukajcie mocy dalej.Jaco - Czw 07 Sty, 2010
saxorulez napisał/a:
no właśnie wszyscy się podpalili że facet super stroi (nikt nie widział jeszcze żadnego skończonego projektu i nie mowie o seryjnym aucie z gotowym chipem a aucie z jakimiś modami mechanicznymi), rozumiem że to jest jakieś mega odkrycie i gwiazda światowej sceny tuningu, rozklepał ECU z którego nie zadowolony jest cały świat.
Zapewne też robi to za 200 PLN i wszyscy sobie będą mogli stroić seryjne ECU w praktycznie seryjnych silnikach z adarmo.
Dawać go tu!!
Miniac napisał wam - wyciśnijcie wszystko z seryjnego silnika! ja dorzuce jeszcze ogarnicjie zawias, hamulce - a potem szukajcie mocy dalej.
saxorulez - mistrz ciętej riposy
ale jak np. buduje sobie 106 do jakiegoś okreslonego celu - rajdy.. w 3 lidze będzie to 8v na A gr. głowicy ( wałek też będzie tylko koło lutego jeszcze się odezwe) , wydech, dolot i seryjny komp.. przed startami fajnie by to było troszkę wystroić i chyba dobrze mieć kontakt do gościa który to umie ogarnąć właśnie na seryjnym kompie.106 - Czw 07 Sty, 2010
saxorulez napisał/a:
no właśnie wszyscy się podpalili że facet super stroi (nikt nie widział jeszcze żadnego skończonego projektu i nie mowie o seryjnym aucie z gotowym chipem a aucie z jakimiś modami mechanicznymi)
auto jest w specyfikacji podobnej do mojej walek, glowica, teraz na dolcie
z s1, regulowane kolko, w przeszlosci jezdzilo juz na ITB (chyba jako
pierwsze tu5j2 w pl). dla mnie gosc ma wiedze i szanuje to ze komus sie
chce robic rzeczy ktorych innym sie nie chce... nie koniecznie chyba dla
zarobku bo zapotrzebowanie na takie zmiany bylo by znikome, wiec nie
sadze ze zabieral sie za to z powodow finansowych.
nie tasuje sie na sama mysl o tym, bo moje tez sie udalo zestroic bez
zmian w seryjnym kompie.... ale odcinke bede chcial u niego podniesc.
tak czy inaczej jedyna sluszna droga jest SA.... amen.saxorulez - Czw 07 Sty, 2010 Jasne jeśli to ma być męski wałek A grupowy to bez strojenia nie zajedziesz. Tylko że komp w 8v a komp w 16v to dwa inne światy.
Z moim postem chodzi mi o to że wszyscy się podjarali na strojenie, że ktoś im auta wystroi zapewne za darmo. Tylko ja pytam co chcą stroić - seryjny silnik?
whatever..martin.h - Czw 07 Sty, 2010 Jaco, kupiłeś silnik od Jurka?
Swoją drogą Miniac nie napisał, że nie warto stroić, tylko że nie warto robić tego w oparciu o gotowe programy, tylko hamownia, sonda szerokopasmowa, laptop i stroimy.
Nawet przy zmianie dolotu i wydechu warto skorygować odpowiednie parametry chcoćby dla kilku koni, które w rajdach są ważniejsze niż koszt ich uzyskania.saxorulez - Czw 07 Sty, 2010
martin.h napisał/a:
Swoją drogą Miniac nie napisał, że nie warto stroić, tylko że nie warto robić tego w oparciu o gotowe programy, tylko hamownia, sonda szerokopasmowa, laptop i stroimy.
Nawet przy zmianie dolotu i wydechu warto skorygować odpowiednie parametry chcoćby dla kilku koni, które w rajdach są ważniejsze niż koszt ich uzyskania.
no tak zgadza się, tak samo warto zapodać wałki N grupowe dla tych 4-5KM, bo na mecie 15km odcinka to mogą być 3-4 sek. Tylko że ja z doświadczenia wiem jak to jest ze strojeniem za grosze. Przeszedłem trochę więcej niż koledzy i wiem ze nie ma nic za darmo.Jaco - Czw 07 Sty, 2010
martin.h napisał/a:
Jaco, kupiłeś silnik od Jurka?
Teoretycznie tak
saxorulez napisał/a:
Tylko że ja z doświadczenia wiem jak to jest ze strojeniem za grosze. Przeszedłem trochę więcej niż koledzy i wiem ze nie ma nic za darmo.
Przecież nikt nie napisał że na grosze...
może poczekajny, na klienta i niech sam się wypowie na forum.. bo narazie to trochę bez sensu gadka..106 - Czw 07 Sty, 2010
Jaco napisał/a:
martin.h napisał/a:
Jaco, kupiłeś silnik od Jurka?
Teoretycznie tak
sorry za OT
co tam w tym silniku jest? bo glowica miala byc wg gr A? masz do tego
jakis wydruk z hamownii? na jakim walku? Jaco - Czw 07 Sty, 2010 PW martin.h - Czw 07 Sty, 2010 Ostatnio pisałem z gościem, który odbudowywał auto w specyfikacji pucharowej (106 Rallye), tak sobie pogadaliśmy trochę i m.in. napisał mi coś takiego, może kogoś zainteresuje:
Cytat:
U mnie wyszło 109,8ps 7100obr/min i 120nm 5020obr/min , po tym jak był założony wałek i komp PS. Na serie.
Po zrobieniu dołu oraz głowicy i wydechu zrobiło się 122ps i 145nm. Wtedy odpuściłem dalsze modyfikacje 8v.
Po 2 rajdach wybuchła ta 8mka i obecnie, składam serie + zrobiona głowica + wydech + jakiś tam ostrzejszy wałek (od Łukasza Bilskiego z Krakowa).
Cytat:
to 122ps było na serii
najmocniejszy serup był na kutych gratach i wtedy wyszło 148ps i 167nm... tyle ze też wybuchło
106 - Czw 07 Sty, 2010
martin.h napisał/a:
najmocniejszy serup był na kutych gratach i wtedy wyszło 148ps i 167nm... tyle ze też wybuchło
? najmocniejszy jego setup? na seryjnej przepustnicy?
jak chodzi o moc to dobry wynik... ale to chyba na jakim 300' walku i SA