To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Hamulce

martin.h - Pon 28 Gru, 2009

p106rallye napisał/a:
Nie będe wchodził w dyskusje ,szczególnie ,że martin.h pisał prace dyplomową o tarciu (nie wnikam między czym, a czym) :rotfl: ,ale dochodzi pomiędzy 247mm a 266mm jeszcze jedna zmienna,a mianowicie wielkość tłoczka 48mm vs 54 mm.

Nikt o niej nie zapomniał, pisałem o obciążeniu/sile nacisku. Nie mam w tej chwili wzorów pod ręką, ale to policzę :D Oczywiście napisałem, że przy tym samym setupie (tarcza-klocek) 266 powinno hamować lepiej niż 247.
A temat mojej pracy Piotrusiu to: "Zaprojektowanie i wykonanie stanowiska do wyznaczania współczynnika tarcia w skojarzeniu żeliwo-silumin"

Vlodarsky - Pon 28 Gru, 2009

i dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie...
kamil - Pon 28 Gru, 2009

oj Marku, ja odpowiem. Jak przyłożysz paluszek do krawędzi to wtedy szybciej zatrzymasz niz jak paluszek będzie bliżej środka :)
Vlodarsky - Pon 28 Gru, 2009

kamil_wrc napisał/a:
oj Marku, ja odpowiem. Jak przyłożysz paluszek do krawędzi to wtedy szybciej zatrzymasz niz jak paluszek będzie bliżej środka

ok - a zatem jak się to ma do większej średnicy tarczy ? :lol2:

kamil - Pon 28 Gru, 2009

hehheh, że się poparzysz jak będziesz za długo paluszkiem przytrzymywał tarczę :)
k-mart - Pon 28 Gru, 2009

zawsze myslalem, ze Fred jest twardzielem hamujac stopami, ale Vlodarsky robi to palcami rak o_O
o_O o_O

GeKo - Pon 28 Gru, 2009

Generalnie Martin ma rację.
Odp. dla Łukasza. Duza tarcza, duży tłoczek = lepsze odprowadzenie ciepła, trudniej zmęczyć układ. Żeby poczuć różnice na duzej tarczy względem mneijszej musi byc więcej tłoczków w zacisku, aby siły sie rozłożyły równo na całym klocku. Lepszy efekt da sportowy klocek na mniejszej tarczy bo szybciej złapie do tarczy= czas

Odp dla Kubasa. Postaw 205 na slicku a 406 na zwykłej oponie i zobaczymy co lepiej zahamuje :] Zapomniałeś o oponach. Gdy konstruowali 205 to mieszanki na jakich jeździmy obcecnie na co dzień były w marzeniach konstruktorów.

pit - Pon 28 Gru, 2009

saxorulez napisał/a:

Ogólnie mi chodziło tylko to że wolę miec 266mmna serii niż 247 na ds milion szejset dwa dziewiećset :)

I ja się pod tym podpisze. Po zmianie u mnie jest spora róznica. Co prawda nie miałem jeszcze okazji upalać w gorący dzień na torze ale przy nocnym pałowaniu na mieście jest lepiej.

ŁukaszS3 - Pon 28 Gru, 2009

kamil_wrc napisał/a:
moja siostra to straszna świntucha, nie dośc że potwornie ładna i mega sukowata to jeszcze się puszcza...

Powiedz wklejałeś jej foto na wejściu? Jak nie zrób to teraz :D

Tomcat - Wto 29 Gru, 2009

kamil_wrc zakładaj większe tarcze, nawet najtańsze z gównianym klockiem, a jak odłożysz trochę talarków to zrobisz konkretny setup. przyszłościowe myślenie :)
kamil - Wto 29 Gru, 2009

no dobra to teraz podsumowanie:

które zaciski ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=854942123

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=863502875

ten już wiem, że wchodzi na tarcze 20,5 mm system Bosch http://www.allegro.pl/show_item.php?item=855948156

chyba że któryś "cwaniak" znajdzie lepsze i napewno idealnie pasujące zaciski.

aha, no i oprócz tarczy i klocków to co jeszcze kupić ?

PiTT - Wto 29 Gru, 2009

kurde aż ja sam zacząłem się zastanawiać co zrobić przy najbliższej wymianie tarcz
czy iść w ATE power disc czy Brembo Max, czy może przekładka na większe z R32/S3/Cupra
jedno jest pewne, koło 16" już nie wejdzie

GTI

Brake Disc Diameter, mm : 312 (F), 286 (R)

Brake Disc Thickness, mm : 25 (F), 12 (R)

Caliper Piston Diameter, mm : single, 54 (F), single, 38 (R)

R32

Brake Disc Diameter, mm : 345 (F), 310 (R)

Brake Disc Thickness, mm : 30 (F), 22 (R)

Caliper Piston Diameter, mm : single, 57 (F), single, 41 (R)

kamil - Wto 29 Gru, 2009

hallo...., które zaciski mam brać :)
Anonymous - Wto 29 Gru, 2009

z xsary, z 307 mają 283mm ;)
kamil - Czw 31 Gru, 2009

o no widzisz, już jedno wyeliminowane, zostały dwa. Ktoś montował, wie jakie najlepsze ?