To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

MotorSport - Jak sie jedzi na lewą nóżke ?

Marek23 - Pią 23 Lis, 2007

Stacho_16V napisał/a:
tarek używa bo niszczą straszni opony

Nie niszczą, bez tarek czasu dobrego nie zrobisz. Tak leśny dziadek od stopera mówi, on wie najlepiej.

CHRZANEK - Pią 23 Lis, 2007

Tarki są częścią toru ;)
Jadac optymalnie wykorzystujesz 100 (a czasami 105)% szerokości toru.
Wlasnie w wyścigach, jedziesz "na maxa". W rajdach pewein margines bezpieczeństwa musisz sobie zostawic...

Reasumując: Dobry czas = jazda po "tralkach"

CHRZANEK napisał/a:

Reasumując: Dobry czas = jazda po "tralkach"

:564:

Vlodarsky - Pią 23 Lis, 2007

ja bez jazdy po tralkach mam podobny czas do tego clio moim czołgiem... ale tor jazdy mam inny
Misiek_lbn - Pią 23 Lis, 2007

Cytat:
Z tego co widziałem to u nas mało kto tarek używa bo niszczą straszni opony - takie mity są

to mało chłopaku widziałeś :)
przyjedź na pare(naście) imprez, i wtedy powiedz ;)

Vlodarsky napisał/a:
ja bez jazdy po tralkach mam podobny czas do tego clio moim czołgiem... ale tor jazdy mam inny

Może rozwiń ziom, na jakiej zasadzie inny. Też słyszałem, że jak na czołga to dobre czasy kręciłeś :564:

Vlodarsky - Sob 24 Lis, 2007

Marek23 napisał/a:
Może rozwiń ziom, na jakiej zasadzie inny. Też słyszałem, że jak na czołga to dobre czasy kręciłeś :564:

starałem się pamiętać co leśny dziadek mówił : "jak masz już skręcać to jeszcze chwile zaczekaj i dopiero skręć"

polll - Sob 24 Lis, 2007

marek niestety nie mam mozliwosci teraz nic zaznaczyc ale tutaj mam 1 film www.rajdowiec.pl/MOV09377.MPG (jazda raczej dla zabawy zreszta jest komentarz w czasie hehe ) ) jest na nim ten zakret o ktorym mowisz ? jesli nie to w poniedzialek siade i poszukam innych filmow i zaznacze zakret o ktorym mysle
CHRZANEK - Nie 25 Lis, 2007

Jak się jeździ na lewą nóżkę ???
Moim pugiem CUDOWNIE.

Po saxiaku który miał niedziałający ABS i rozdział siły hamowania był bardzo źle skalibrowana, mam teraz "rejlaczka" w którym ABSu nigdy nie było, i jeździ się po prostu wspaniale.

Jak chce mogę na jedynce wykonać nawrót dużo efektywniej niż na ręcznym (bo zduszone przednie koła nie mielą w miejscu - efekt "pseudoszpery") a na szybkich łukach mogę doskonale bawić się podsterownością i nadsterownością.

Pierwsze wrażenia OK, a jeszcze nie mam właściwego zawiasu :D :D :D

kubas - Nie 25 Lis, 2007

Gdzie ty tak sie bawiles ? :)

Zawozłem i przywoziłem wczoraj i dziś Milene do pracy ;)

Troche zaspała :D :D :D

Anonymous - Nie 25 Lis, 2007

Marek23 napisał/a:
Stacho_16V napisał/a:
tarek używa bo niszczą straszni opony

Nie niszczą, bez tarek czasu dobrego nie zrobisz. Tak leśny dziadek od stopera mówi, on wie najlepiej.

Marek, nie można tak ogólnie powiedzieć, że tarki nie niszczą opon.

Na paru torach mogą być takie, że nie zniszczą, ale na niektórych różnica poziomów jest na
tyle duża, że nie tylko wjechanie na nie może spowolnić, ale też np. najechanie na nie
w wyniku uślizgu może, owszem, oponę uszkodzić.

racja. Są różne, i trzeba uważać...
Stacho - Nie 25 Lis, 2007

U nas te tarki są dziwne takie za czasów prlów nie to co w dzisiejszych czasach,
czasami ich używam bo mam lepszą przyczepność na zakręcie troche..

Marek23 - Pon 26 Lis, 2007

mAbZ napisał/a:

Marek, nie można tak ogólnie powiedzieć, że tarki nie niszczą opon.

Chodziło mi o Lublin... Nie byłem na wielu torach, więc być może masz rację :564:
Ale na tarce zawsze jest koło odciążone, więc nacisku nie ma...