To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Nowy Type-R

lenny - Czw 01 Mar, 2007

eee.... OT jakies??
:]

Marek23 - Czw 01 Mar, 2007

RS4 kozak, ale na dupowóz znalazłbym coś bardziej lansiarskiego... A do Sportu to się nie nadaje gt340 na krętym kładzie go na kolana.

PS. Strare RS4 miało lepszy silnik, w nowym potrzebujesz litr oleju na 1000km.

Anonymous - Czw 01 Mar, 2007

silnik zgodnie z moda jest wolnossacy, zeby byla konkurencja z zawsze wolnossacym M3...a w malych autkach zaczynaja dawac 1,6T, zeby byla konkurencja z normami spalin i dystrybutorem :566:
Marek, skad wniosek, ze RS4 dostanie baty od lancera na kretym??Wcale to nie jest pewne :) M3 tez bierze olej :D

kaloh1 napisał/a:
Marek, skad wniosek, ze RS4 dostanie baty od lancera na kretym?

Evo 340 na torze było sekundę wolniejsze od nowego porsche turbo. Evo jest lżejsze i napęd jest nastawiony tylko na sport, na torze powinno zlać RS4. A w warunkach polskich, jakimś oesie to RS4 dostanie jak małe dziecko, bo nie można w nim hamować lewą nogą i generalnie nie jest to samochód na warunki oesowe.

M3 bierze olej, ale nie tyle i na równym torze klpenie RS4, choćby ze względu namniejszą wagę i tył napęd(na suchym i równym rwd to najlpesze rozwiązanie).

Audi nie robi stricte sportowych samochodów i to już od wielu lat... Jeździłem starym s4,itd... fajnie, ale tym nie polecisz grubo na serpentynie, niemiaszki to zrobili na autostradę i tle.

kaloh1 napisał/a:
silnik zgodnie z moda jest wolnossacy,

I stawiam stówę, że stare RS4 w serii nie jest wolniejsze na krętym, a po chipie za 100 euro znika nowemu. Ale wyglądowo mi się ta nowa RS4 w sedanie podoba, nie powiem... Na lans tak, na upaanie stanowczo nie.

CHRZANEK - Czw 01 Mar, 2007

DLaczego w/w samochody mają brać olej ??? (sorx za pytanie z innej beki)

Czy chodzi o "luźne" pasowanie tłok/cylinder ??

moze tez o wysilenie i wysoki stopien sprezania??Nie wiem, podlacze sie pod pytanie.

aha czyli juz chyba wszystko zostalo napisane o nowym typerku :)

macie gadane jak baby :)

A co ja Ci drogi ziomie mam napisać o Type R? Że waży 1336kg, więcej już mi nikt nie musi mówić... Myślałem, że za parę lat bym taką używkę przytulił, ale nie po to trzymam wagę i ustawiam się ze szczupłymi kobitami, żeby mieć auto z 200kg nadwagi.
kaloh1 napisał/a:
moze tez o wysilenie i wysoki stopien sprezania??Nie wiem, podlacze sie pod pytanie.

Audi po prostu tak się "udał" ten silnik, już w EVO i Top Gear o tym pisali, że takiego brania oleju jeszcze nie widzieli. Ale poza tym silnik jest bardzo udany, choć wiadomo,że 2,7 biturbo go klepie...

ale wez pod uwage, ze M3 tez bierze olej i subiektywnym uchem jak sie go odpali na zimno to chodzi jak stary diesel :P a czy na torze klepie to nie wiem, z tego co slyszalem, to nowe RS4 jest duzo bardziej nadsterowne niz poprzednik, ktory byl nadto podsterowny w lukach, jak wszystkie quattro.. :/
GOKART - Czw 01 Mar, 2007

Marek23 napisał/a:

I stawiam stówę, że stare RS4 w serii nie jest wolniejsze na krętym, a po chipie za 100 euro znika nowemu. Ale wyglądowo mi się ta nowa RS4 w sedanie podoba, nie powiem... Na lans tak, na upaanie stanowczo nie.

nie żartuj sobie... stare RS4 ryło dziobem przy każdym konkretniejszym zakręcie. Gigantyczna podsterowność brała się z tego że ta V6 biturbo wcale lekka nie była a umiescili ja przed przednią osią... nie mówiąc o heblach które przegrzewały się błyskawicznie ... po 3 okrazeniach przygotowany seicento sporting bedzie lepiej hamował.
Nowa V8 4.2 zamontowana w nowym RS4 waży podobnie jak stara V6 2.7 no i w koncu poradzono sobie jako tako z podsterownością. Auto jest na pewno bardzo szybkie ale nie zmienia to faktu że jazda nim nie jest tak ekscytujaca jak chociażby M 3-ójką. Jezeli kupować sporotwe autko to nie po to żeby się eksytować jego osiągami, przyspieszenim i osiąganą prędkością maksymalną tylko do dawania mnnnnóstwa przyjemności z jazdy :)

kaloh1 napisał/a:
ale wez pod uwage, ze M3 tez bierze olej

Każde auto bierze, ale RS4 przoduje i to grubo...
GOKART napisał/a:
nie żartuj sobie... stare RS4 ryło dziobem przy każdym konkretniejszym zakręcie. Gigantyczna podsterowność brała się z tego że ta V6 biturbo wcale lekka nie była a umiescili ja przed przednią osią... nie mówiąc o heblach które przegrzewały się błyskawicznie ... po 3 okrazeniach przygotowany seicento sporting bedzie lepiej hamował.
Nowa V8 4.2 zamontowana w nowym RS4 waży podobnie jak stara V6 2.7 no i w koncu poradzono sobie jako tako z podsterownością. Auto jest na pewno bardzo szybkie ale nie zmienia to faktu że jazda nim nie jest tak ekscytujaca jak chociażby M 3-ójką. Jezeli kupować sporotwe autko to nie po to żeby się eksytować jego osiągami, przyspieszenim i osiąganą prędkością maksymalną tylko do dawania mnnnnóstwa przyjemności z jazdy :)

Stary rył przodem, ale nowy chyba cięższy jest. Heble w starym wyglądają kozak i ciężko mi uwierzyć, że się przegrzewają. Poza tym slow in,fast out. I tu biturbo klepie nowego, bo jest bardziej elastyczny, a niestety nie zawsze w nowym RS4 będziesz miał optymalne obroty, by wyjść pełnym piecem. W starym przedział obrotów takowych jest szerszy z racji tego, że to turbo. A skoro oba są AWD, to z problemów z trakcją nie ma, więc nawet na jakimś nawrocie dobre mieć pełen odpał pod nogą.
kaloh1 napisał/a:
a czy na torze klepie to nie wiem, z tego co slyszalem, to nowe RS4 jest duzo bardziej nadsterowne niz poprzednik, ktory byl nadto podsterowny w lukach, jak wszystkie quattro.. :/

Na krętym torze M3 wygra, waga, napęd ze szparę, cudów nie ma. Audi ma zajebisty marketing i piękne bajki ludziom opowiada, jakie to oni sportowe auta robią, a to wcale tak nie jest.

Gokart, zgadzam się, fun z jazdy najważniejszy

GOKART - Czw 01 Mar, 2007

Marek23 napisał/a:
I tu biturbo klepie nowego, bo jest bardziej elastyczny, a niestety nie zawsze w nowym RS4 będziesz miał optymalne obroty, by wyjść pełnym piecem...

ja to wszystko wiem że turbo, że potencjał, ze wiecej niutków w szerszym zakresie obrotów ale ja bardzo chętnie bym pokrecił 8 cylindrów do 8 tysięcy obrotów , yeah :P a wydawany przy tym dzwiek - Audi powinno go sprzedawać na płytach - i w tym upatruję wiecej miodu dla duszy i przewagę nowego nad starym :)
P.S. Siedziałem sobie w nowej RS4 -ce na tragach motryzacyjnych w Lipsku (w kwietniu beda kolejne) i warto powiedzieć że siedzenia ma zacne ale zeby się wygramolić z tego kubełka to trzeba się nieźle wygimnastyować

nox - Czw 01 Mar, 2007

http://www.youtube.com/watch?v=3lxK56kShkQ

Marek, mialem na mysli stare RS4 a nie M3 i jak widzisz nie tak od razu klepie nowe, napisales, ze stare klepie nowe. A co do M3 to choc odrobinke mokra nawierzchnia i M3 juz taki kozak nie jest, obejrzyj porownanie 5th gear, tu masz link:

http://video.google.pl/vi...794&q=rs4+vs+m3

a tu hockenheim i M3 vs RS4, albo RS4 mial wyje**** amory, albo cos bylo nie halo, bo auto sie bujalo jak malpa na galezi..

http://www.youtube.com/watch?v=ntLWFnFnVqI

Ja znów widziałem test gdzie na mokrym M3 zlało RS4... Suma summarum, RS4 bardzo fajne, ale przeżyć sportowych nie uświadczysz tyle co w M3. A tak ogólnie chłopaki to i tak EVo rządzi. Jeździłem i nic sie nie podpina. Inna liga jak dla mnie