To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [Szukam auto] Temat - koncert życzeń

lukp - Śro 08 Cze, 2016

Miniac tez mam 7R w kombi i jakos nie pali mi 14L caly czas.
W miescie pali mi 9.8-14 max, trasa Wroclaw - Kolobrzeg 9,3.

PiTT - Śro 08 Cze, 2016

lukp napisał/a:
Miniac tez mam 7R w kombi i jakos nie pali mi 14L caly czas.
W miescie pali mi 9.8-14 max, trasa Wroclaw - Kolobrzeg 9,3.

a najlepsze było spalanie z trasy 200 km z Wrocka do Zieleńca jak lecieliśmy razem
średnie z całej trasy u mnie w pasku 7.5 a w Rce 8.5 :]
więc jak ktoś mówi że cupra spala w trasie o 1l. mniej od Rki to oznacza że spala tyle co 1.4 TSI 160KM ;)

Miniac - Śro 08 Cze, 2016

Pełna zgoda. Nie wiem jak i gdzie jeździsz po mieście i nie wiem jak wygląda tempo do Kołobrzegu. Bezpośredni wtrysk i turbo pozwala osiągnąć zdecydowanie niższe minimalne spalanie czyt. minimalne dla 1,2..5..7tys obr by silnik jeszcze płynnie pracował. Ale kiedy zaczynamy rozmawiać o jechaniu bombą to z gazem do deski produkujemy maksymalny moment obrotowy, a blisko prędkości maksymalnej jesteśmy blisko maksymalnej mocy. Łatwo z tego wyliczyć ile w tym momencie wiedząc ile mamy KM wyliczyć zakładając BSFC dla takiego silnika ile on realnie "chla" (czyli współczynnik ile mocy z paliwa - notabede mniej korzystny jak dla diesla).

Do tego cały czas rozmawiamy o autach z aerodynamiką cegły. Chyba że Marek zrobił u Czechów takiego moda. :]

KarQ - Śro 08 Cze, 2016

PiTT napisał/a:
więc jak ktoś mówi że cupra spala w trasie o 1l. mniej od Rki to oznacza że spala tyle co 1.4 TSI 160KM

PiTT akurat wg mnie przy stałej prędkości np. 160km.h będą spalały podobnie, w Rce dochodzi jeszcze opór napędu.

Powiem jeszcze raz i ostatni, testowałem na trasie Cuprę i przy 160km.h miałem średnie spalanie 8.5 (wskazanie z komputera, nie analizuje czy przekłamuje). Nie sądzę żeby Passat miał znacząco mniejsze spalanie w takim teście.

Miniac - Śro 08 Cze, 2016

PiTT napisał/a:

więc jak ktoś mówi że cupra spala w trasie o 1l. mniej od Rki to oznacza że spala tyle co 1.4 TSI 160KM ;)

To pojemność silnika lub jego "zaawansowanie" ma wg Ciebie znaczenie ile KM potrzebuje identyczne auto/buda by jechać z tą samą prędkością? Pomijając oczywiście fakt, że taki pasek 1.4 będzie miał węższe opony jak R36

lukp - Śro 08 Cze, 2016

KarQ napisał/a:
PiTT napisał/a:
więc jak ktoś mówi że cupra spala w trasie o 1l. mniej od Rki to oznacza że spala tyle co 1.4 TSI 160KM

PiTT akurat wg mnie przy stałej prędkości np. 160km.h będą spalały podobnie, w Rce dochodzi jeszcze opór napędu.

Powiem jeszcze raz i ostatni, testowałem na trasie Cuprę i przy 160km.h miałem średnie spalanie 8.5 (wskazanie z komputera, nie analizuje czy przekłamuje). Nie sądzę żeby Passat miał znacząco mniejsze spalanie w takim teście.

Golf R ok 9L przy 140km/h

PiTT - Śro 08 Cze, 2016

Miniac napisał/a:
PiTT napisał/a:

To pojemność silnika lub jego "zaawansowanie" ma wg Ciebie znaczenie ile KM potrzebuje identyczne auto/buda by jechać z tą samą prędkością? Pomijając oczywiście fakt, że taki pasek 1.4 będzie miał węższe opony jak R36

nie, po prostu jest to ciekawe że 160KM spala tyle co 300KM...
jeszcze kilkanaście lat temu raczej nikt by w to nie uwierzył że przyjdą takie czasy ;)
a swoją drogą w pasku miałem fabrycznie 235 gumę, nie wiem co wsadzają do R36 ;)

Marek23 - Śro 08 Cze, 2016

Miniac napisał/a:
PiTT napisał/a:

Ale chwila. Wiadomo,że silniki spalinowe tak naprawdę wykorzystują około 30% energi która powstaje przy spalaniu. Tak przynajmniej słyszałem.

Dlatego silnik nowszy technologicznie może potrzebować mniej paliwa,żeby wykonać tą samą pracę.

Bonczek - Czw 09 Cze, 2016

Miniac napisał/a:
Ryba napisał/a:

Jechałem ostatnio w Bieszczady, A4 dość wcześnie rano, zero ruchu, tempomat na 210 ze strzałami do 260.
3.2 VR6. Na 58 litrach VPR przejechałem niecałe 240 km :lol2:

24l/100km. I to jest realne spalanie dla takich prędkości. I nie ma tutaj zupełnie znaczenia, że silnik 3.2litra, 5litrów czy 2.0TSi. BSFC aż tak diametralnie się dla benzyn nie zmieniło!

1.4 TSI 150 w Leonie, liczone (km vs przebieg, nie z kompa) po 3 zjazdach na stacje jadąc z Warszawy do Szczecina to 22l/100 - pełnym butem w nocy.

Marek23 - Czw 09 Cze, 2016

To jeszcze raz powtórzę, nie ma chuja na takie spalanie w Okcie. A większego bandyty na drodze na razie nie spotkałem :rotfl:
Miniac - Czw 09 Cze, 2016

Marek23 napisał/a:
spotkałem :rotfl:

Brzmi jak zlot posiadczy skody :]

Bonczek - Czw 09 Cze, 2016

Marek23 napisał/a:
To jeszcze raz powtórzę, nie ma chuja na takie spalanie w Okcie. A większego bandyty na drodze na razie nie spotkałem :rotfl:

Moze jakis test? :faja:

Marek23 - Pią 10 Cze, 2016

W sumie na necie te gadki nic nie wnoszą. Ważne żeby zapierdalac i czerpać z tego przyjemność. A walenie konia nad marką i plastikami zostawić kolesiom z prawego pasa lub spychanych z lewego :rotfl:
bob.dsk - Pią 10 Cze, 2016

Zna ktos ? Wystawiony na fb giełda rajdowa

roj - Pią 10 Cze, 2016

Po śwince solberga wnoszę, że trzeba popytać na forum subaru :)