Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [Szukam auto] Temat - koncert życzeń
PiTT - Wto 07 Cze, 2016
was79 napisał/a:
Na długi weekend kolega dostał zastępcze F10 525d, przyjechał z Francji (Strasburg-Katowice) z butem w podłodze (btw ok. 13,5 l przy prędkościach 200-230), rano auto zabrała laweta, silnik powiedział papa
Przy xdrive musieli go do tego podnośnikiem zabrać.
i myślisz że to prędkość i ta trasa zabiła silnik w tym bmw?
spalenie 13.5 przy 200-230 moglo swiadczyc ze chyba cos jest na rzeczy... z tego co kojarzę to spalanie nie powinno przekroczyc 10l. w tym konkretnym modelu, ale moze sie mylę was79 - Wto 07 Cze, 2016
PiTT napisał/a:
was79 napisał/a:
Na długi weekend kolega dostał zastępcze F10 525d, przyjechał z Francji (Strasburg-Katowice) z butem w podłodze (btw ok. 13,5 l przy prędkościach 200-230), rano auto zabrała laweta, silnik powiedział papa
Przy xdrive musieli go do tego podnośnikiem zabrać.
i myślisz że to prędkość i ta trasa zabiła silnik w tym bmw?
A czy ja to napisałem?Marek23 - Wto 07 Cze, 2016 Ale kto pisze o 10 przy 200? Ja pisze o 13-13,5.Miniac - Wto 07 Cze, 2016 To jeszcze dodając do tego fakt, że to tych 200kmh kilka razy musisz się rozpędzić - idealnie się wpisujesz w "Warsaw-Pozen in one tank" (350km)
Może nie ty, ale też dodajesz od siebie średnie spalanie z "ciągłej bomby" 10.5l/100
To ja w MINI z 95tys mam 9.6/100, a jadąc na N-Ring (1200km) tankowałem 4razy! Marek23 - Wto 07 Cze, 2016 10,5 to spalanie jakie Ci wyjdzie jak będziesz jeździł szybko ale życie Cie ograniczy. Co do spalania ogólnie to takie tsi pali mniej niż miniak i to znacznieRyba - Wto 07 Cze, 2016
Miniac napisał/a:
Jak to jest, że każdy jest rozsądny do momentu kiedy nie chodzi o podanie spalania we własnym aucie? Wtedy załącza się jakiś "auto świat' mode.
10l przy 200kmh?? 8l przy 180??
To reasumując. Tankuje taką Octe/Leona pod korek 55l i lecę na Poznań 200kmh (czas przejazdu ok 2h wtedy wychodzi). Wg tego co piszecie zasięg mam 550km, więc w Poznaniu zostaje mi jeszcze 200km (20l), więc stwierdzam że do domu wrócę tak 140kmh (5l/100) i zostanie mi jeszcze 50km na dojazd do pracy.
HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHHAHAHAAHHA!!
Robiłem tę trasę już tyloma autami z dieslami włącznie i dla takiego tempa sztuką jest dojechać pod tor na jednym baku. Pobudka!!
OK to bez owijania w bawełnę
Jechałem ostatnio w Bieszczady, A4 dość wcześnie rano, zero ruchu, tempomat na 210 ze strzałami do 260.
3.2 VR6. Na 58 litrach VPR przejechałem niecałe 240 km
Pytanie techniczne do Miniaka - a jakby tam wrzucić kompotowe stage 3 na 500+, to teoretycznie o ile spadłby zasięg opisany przeze mnie powyżej.budzik - Wto 07 Cze, 2016 Volvo 940 2.3Turbo pali jakieś 11l przy 120-140km/h na autostradzie.
Strasznie ekonomiczne te nowe samochody kosmita - Wto 07 Cze, 2016 Auris w mieście 3,5, kto da mniej ? roj - Wto 07 Cze, 2016 mniej to już tylko veturilo Miniac - Śro 08 Cze, 2016
Marek23 napisał/a:
10,5 to spalanie jakie Ci wyjdzie jak będziesz jeździł szybko ale życie Cie ograniczy. Co do spalania ogólnie to takie tsi pali mniej niż miniak i to znacznie
Nie mogę komentować głupot. Kolega miał najpierw MINI R56, potem kupił golfa 7Rkę. Sprzedał bo mówił, że cały czas pali 14l/100km.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że Mini pali więcej? Ja mam (moja żona) chyba z 5 takich aut z 2.0TSI (fakt, że nie nie 280KM) i żaden nawet nie jest blisko tego co piszesz - a zakładam, że klienci już szybciej od Ciebie nie jeżdżą.
Auto po Stage 1,2,3.. 8 będzie paliło tyle samo przy tej samej prędkości. Ale i tak dla każdego tego Stage'u mniej jak seria im bliżej odcinki. Głównie dlatego, że fabrycznie producent dla ochrony turbiny, kolektora i katalizatora potrafi zadać lambde 0.7. CS ustawia okolice 0.75, co odważniejsi (np Rperferomance) 0.85. Każda przepowiednia że "po programie auto będzie paliło mniej" jest prawdziwa, ale wynika z założenia że klient będzie jeździł jak dotychczas. A spalanie mimo tego, chwilowe WIĘKSZE (większy boost wymaga paliwa) to trwa krócej - bo krótsze jest wyprzedzanie, rozpędzanie i to krótsze procentowo niż procentowy przyrost momentu.
W ogóle rozmowa na poziomie ile pokazuje mi wyświetlacz "jak sobie na równej drodze ustawie tempomat" jest tak oderwana od rzeczywistości, że trudno się odnieść. Samo uświadomienie sobie ILEKROĆ więcej auto pali podczas rozpędzania powinno uciąć rozmowe o 10l/100km podczas 'butowania'. Pomijam już fakt zyebanej aerodynamiki każdego auta kombi i hatchback'a w porównaniu do choćby sedana. Miniac - Śro 08 Cze, 2016
Ryba napisał/a:
Jechałem ostatnio w Bieszczady, A4 dość wcześnie rano, zero ruchu, tempomat na 210 ze strzałami do 260.
3.2 VR6. Na 58 litrach VPR przejechałem niecałe 240 km
24l/100km. I to jest realne spalanie dla takich prędkości. I nie ma tutaj zupełnie znaczenia, że silnik 3.2litra, 5litrów czy 2.0TSi. BSFC aż tak diametralnie się dla benzyn nie zmieniło!Marek23 - Śro 08 Cze, 2016 Nie no stary chyba wiem jakie mam spalania. Przy 200 non stop mam 13,5,Moje najbardziej hardcorowe spalanie z trasy w nocy to było 16 i nie ma chuja we wsi żebym przyjechał ze spalaniem 24 średnim. A 10,5 to jest życie gdzie czasem nie pojedziesz szybciej bo byś musiał sie pobić z cała Polska jadąca lewym pasem. Jakbym non stop zapieprzal to moze byłby litr więcej.
Wszystkie moje spalania to trasy A do B, gdzie czasem trzeba zwolnić w mieście, jechać za ciężarówka. Lecąc grubo powyżej 200 wychodzi mi ponad 14 i żeby to przebić to serio trzeba wiele zrobić. Bez kitu wbijam do stolicy i jedziemy na obiad do Łodzi bo to jest WOJNA. Nie będziesz mi tu mówił ze moje auto pali więcej niż pali!!!!!!
PS. Jechałem kiedyś mini s na trasie i palił mi liter więcej przy emeryckich jeździe czyli tak 150.KarQ - Śro 08 Cze, 2016 Jak kupię to zdam relację.
Wyniki z wyświetlacza pokrywają się z dystrybutorem, a jazda w trasie wg mojej opini polega na płynnosci a nie klepaniu 0-1kowo w pedał gazu (chyba ze ktoś ma instynkt mały, ale to już jego problem).PiTT - Śro 08 Cze, 2016 spritmonitor pomaga ustalic realne spalanie
ja zawsze jestem na czele jesli chodzi o wysokosc sredniego spalania i nawet odrzucajac wyniki z zagranicy to i tak na tle krajowych wynikow wbijam sie w top
ale mam swiadomosc tego ze brawurowa jazda 0-50->50-0 musi kosztować Kenet - Śro 08 Cze, 2016 Tylko