na pewno rozbieżnie, kwestia tylko ile... nie masz jakiegoś nr telefonu co by podpytac??
Yarko napisał/a:
odebrał już fure po zawiasie ? jak wrażenia ? pracują coś trochę te amortyzatory ? opisz jakoś dokładniej
rabarbar napisał/a:
cos ty zalał betonem te amory??
a wiec tak: fure odebrałem.. polatałem kilak dni na lekko bez zbierznosci, teraz ja zrobiłem i mam wrażenie ze jest gorzej ale w sumie tez nie latałem na mega ostro... nie wiem czy to możliwe...
co do zawiasu, to powiedziałem ze chce zawias raczej z charakterystyka typowo rajdowa choć czasem latam po torze, ale głownie to po wioskach... tyle ze staram się upalać po równiejszych drogach, choć czasem jakiś wyryp tez się zdarzy, wiec muszę mieć zawias który coś jednak wybiera... no i dziadek miał zrobić tak żeby było dobrze, muszę przyznać... ze pod rajdy ten zawias to się średnio nadaje, ale podemnie jest git, jestem mega zadowolony, co prawda pomijam fakt ze na sprężynach od cup*a fura wygląda jak nastroszony kot... ale jest kurewsko twardo... tzn przodu na postoju w ogóle nie jestem w stanie ugiąć.... tył z wielkim trudem ale sie udaje jak jade po woli to jak w taczkach... czuje kazda najmniejsza nierówność, każdy kamyczek.. no wsio....... ale jak zapierdalam.... to ło rany boskie... po dzirach mozna nie samowicie isc, jest spora różnica do tego co było, choć czasem potrafi meeega podbić tył... natomiast lądowanie z takiego podbicia to majstersztyk.... tak samo siodła... normalnie po podbiciu, hopie lub w siodle... było czuc jak zawias w cllio się cały ugina, a potem było czuć jak odbija.... teraz natomiast nie czuć nic... po prostu lądujesz i dzida dalej... nie ma żadnego walnięcia tak jak gdyby był betonem, nie czuć odbicia kompletne nic... samochód po prostu siada i po sprawie choć nawet tego siadniecia nie czuć... dla mnie mega szok... do tego na początku bez zbierznosci praktycznie nie szło zgubić przyczepność, teraz na wyjściu pale gume, a zakręcie fura dziwnie się jakoś zachowuje ale moze mis ie wydaje bo za duzo wymagam...
wracając do zawiasu, nie ma on podejścia co prawda do jakiegoś profi zawiasu, zresztą w sumie to jedyny zawias sportowy na którym jeździłem to było b14 w GT, nie wiem na ile on tam był sprawny, ale mój na pewno lepiej sobie daje rade na dziurach bo b14 na wszystkim podskakiwało, a już na pewno jest duuuzo lepiej niż na seri, jako wiec ze jest to praktycznie za te same pieniądze, to na pewno na + generalnie postaram sie zrobic jakiegoś grubszego testa w ciągu najbliższych dni czyli szykuja sie jakies 2h napinania po okolicy,
Rabi byłbym wdzięczny gdybyś się zorientował o co kaman, bo pojeżdzawe mam w niedziele mógłbyś tez ewentualnie zapytać czy sam negat z reszta ustawień na fabrykę może być na - czy mi sie po prostu wydaje, a może za duży negat przy zawiasie który praktycznie sie nie wygina... tak czy siak mam wrażenie ze popsułemAnonymous - Pon 21 Mar, 2011 ja ustawiałem geometrie tu http://www.mielcarek-tuning.com.pl/
zadzwon i poproś Mielcarka,sympatyczny i kumaty gosc-pare razy mistrzem polski był,napewno ci powie co i jak
fajnie ze jestes zadowolony-mialem podobne wrazenia po założeniu B8 do bumy,ale ostatnio odnosze wrazenie ze cos mi zawias zmiękł,i jakos za mocno auto podbija i bujakaziu1985pn - Wto 22 Mar, 2011 rabarbar, podziekował za namiar nie mogłem sobie przypomniec jak ta firma w puszczykowie się zwała GeKo - Wto 22 Mar, 2011
kubas napisał/a:
Wiadomo że to nie rozwiązanie na rajdy
To właśnie jest rozwiązanie na rajdy jak najbardziej, pod warunkiem klaty do Mcpersonów i obspawania budy. W innym wypadku buda mocno obrywa. Dlatego uważam że na ulicę to przerost formy nad treścią. To moja opinia a każdy robi co chce Anonymous - Wto 29 Mar, 2011 Jesienią założyłem Bila B8,na początku była rewelka ale po jakims czasie zawias wyraznie zmiekł(odnosze wrazenie ze głownie tył),auto bardziej podbija itd,nawet widać ze tył siadł nizej.To jest normalne czy cos nie teges??I co na to poradzic bo jest troche za mięko??Wysłać na przestrojenie do Zerkopolu?A moze twardsza sprężyna bo teraz jest seria??KarQ - Wto 29 Mar, 2011 A czy przypadkiem nie powinieneś wsadzić krótszych sprężyn na samym początku. B8 ma inną charakterystykę niż seryjny amor, poza tym odpowiednikiem serii są B4.Anonymous - Wto 29 Mar, 2011 pomyłka-mam sprężyny M-pakietowe,troche nizsze(chyba 15mm) i twardsze od zwykłych,katalog bila podaje ze do nich montuje sie B8,tak tez powiedzieli w zerko i tak zrobilemKarQ - Wto 29 Mar, 2011 W zasadzie B8 to twardsze B6, a B6 można pakować de seryjnego springa. Wychodzi na to, że u Ciebie powinno być wszystko OK.Anonymous - Wto 29 Mar, 2011 B8 to skrócone B6KarQ - Wto 29 Mar, 2011 Późno już. Jedno myślę, drugie piszę Anonymous - Wto 29 Mar, 2011 No co jest??nikt nie wie ?? eksperci..... pyeprzyc glupoty o autach ktorymi nikt nie jezdził to jest komu a na powazne pytanie odpowiedziec nie ma?? Yarko - Wto 29 Mar, 2011 a czy to na pewno za sprawą amortyzatorów ? sprawdzałeś inne elementy zawieszenia ?
poza tym, zawsze jest opcja że amorki mogły się poddać, to nie zegarki IWC Bart - Wto 29 Mar, 2011
rabarbar napisał/a:
No co jest??nikt nie wie ?? eksperci..... pyeprzyc glupoty o autach ktorymi nikt nie jezdził to jest komu a na powazne pytanie odpowiedziec nie ma??
hothatch.org
spytaj o kolor felg to wywołasz ekspercką dyskusję na wiele stron Janusz - Wto 29 Mar, 2011 ble ble ble... poprostu sprawa dziwna.. generalnie za wysokość odpowiadają sprężyny.. wiec jak fura mocna siadła, to mogły po prostu sie ze starzec i zbyt mocno uubic, czy tam nie trzymać parametrów... twardość to w sumie tez głownie od sprężyny zależy, ale oczywiście amor tez, tyle ze w mniejszym stopniu... generalnie jak buja tym tyłem to byy jeszcze można było zobaczyć czy amory nie wylały... ale ogólnie to dyskusja z dupy... pasiłoby popatrzyć w ten zawias, a nie diagnostyka na odległość
ale ja sie chuuj znam i nie ogarniam do tego przedobrzyłem negatywem Yarko - Wto 29 Mar, 2011 nie doczytałem, rzeczywiście jeśli fura siadła to zerknałbym na springi, a co do zmiany charakterystyki to amortyzator za to odpowiada, więc jak zmieniła się bardzo mocno to tu bym upatrywał problemów