nie ogarniam tego dzielenia przez 2 ale ok wiec czekam na ade i ten element rozpręzny
Specjalnie dla Ciebie stworzyłem projekt wydechu do Twojego Sporta.
Myślę, że teraz łatwiej będzie Ci to zrozumieć GeKo - Pią 29 Sty, 2010 Wasq i tomcat wyjaśnili już sprawę dogłębnie.
Tomcat, Rysunek Mistrz na Polibudzie mógłbyś wykładać Tomcat - Sob 30 Sty, 2010 Geko, to skoro do mało modzonych VTS'ów zaleca się wydech 2 cale, to jakie powinny być w mm średnice zewn i wewn ? Supersprint tak przykładowo, podaje 50 mm. Tylko zgaduj tu sobie z której strony...
Aha, zostaje kwestia elementu rozprężającego. Musi być ? Czy dobrze żeby był ? A może wogóle ? W Supersprincie nie kojarze czegoś takiego... W Pug Sporcie coś tam jest...GeKo - Sob 30 Sty, 2010 Z tym pytaniem to do Dr. Saxoruleza, ja to clio trochę ogarniam. Generalnie wiem że są 2 wymiarówki w calach. To jedna z nich http://www.tasta.com.pl/przeliczenie.php I nie jest to ta wg której liczą wydech do clio. Z tego co wiem podobno ciężko znaleźć u nas rury z nierdzewki o tak cienkiej ściance jak 1,75mm.
P.S Ciekawe czy Januszek rozkminił rysunek czy mu legenda potrzebna Tomcat - Sob 30 Sty, 2010 Może bidny przeraził się jak zobaczył pod rysunkiem kutonga...fydi - Sob 30 Sty, 2010
Cytat:
Może bidny przeraził się jak zobaczył pod rysunkiem kutonga...
aaa właśnie coś mnie tu nie pasowało. myślałem, ze to dalsza część wydechuJanusz - Sob 30 Sty, 2010
GeKo napisał/a:
http://www.allegro.pl/ite...63_5x1_5mm.html
"haha" już zkminiłem no ale nie będę się wam tłumaczył dlaczego nie zrozumiałem
choć w sumie to się mógłbym pokłócić tak z 10 stron, z forumowymi ekspertami
ps. Tomcat więcej ludzi ma podobne zamiłowania do rysunku jak TY http://superwacek.pl/go.phpiQ - Sob 30 Sty, 2010
Tomcat napisał/a:
Supersprint tak przykładowo, podaje 50 mm. Tylko zgaduj tu sobie z której strony...
Nie wiem czy to cos pomoze ale kiedys zmierzylem swoj stary wydech supersprint ktory mialem w civicu i mial 60mm srednicy zewnetrznej. Na stronie podane jest wlasnie 60mm.martin.h - Sob 30 Sty, 2010
Tomcat napisał/a:
Geko, to skoro do mało modzonych VTS'ów zaleca się wydech 2 cale, to jakie powinny być w mm średnice zewn i wewn ? Supersprint tak przykładowo, podaje 50 mm. Tylko zgaduj tu sobie z której strony...
Aha, zostaje kwestia elementu rozprężającego. Musi być ? Czy dobrze żeby był ? A może wogóle ? W Supersprincie nie kojarze czegoś takiego... W Pug Sporcie coś tam jest...
Tomcat ja mam u Siebie 2 cale PugSporta, czy jest to 50,8 mm wewnątrz czy na zewnątrz to nie wiem, ale ścianki są bardzo cieniutkie (1- 1,5 mm max). Co do elementu rozpręzającego to nie jest taki potrzebny. Ja mam u siebie akurat 2 tłumiki, w tym środkowy przelot, ale Supersprint (Racing Exhaust) stosuje tylko końcowy tłumik komorowy, bez środkowego i jest dobrze.Janusz - Sob 30 Sty, 2010
martin.h napisał/a:
Co do elementu rozpręzającego to nie jest taki potrzebny. Ja mam u siebie akurat 2 tłumiki, w tym środkowy przelot, ale Supersprint (Racing Exhaust) stosuje tylko końcowy tłumik komorowy, bez środkowego i jest dobrze.
właśnie ten końcowy komorowy robi opory, czyli jest takim elementem rozprężającym przynajmniej ja to tak rozumiem saxorulez - Sob 30 Sty, 2010 Co do średnic to w większości firm podają średnicę zewnętrzną układów.
W saxo większość 2" układów jest dwu tłumikowych (ale są też rozwiązania na jednym tłumiku). W sumie spotkałem się tylko z jedną firmą BTB Exhausts (mega wypasione wydechy, drogie jak zło) która stosowała jakiś tłumik w miejsce katalizatora, czyli układ miał w sumie 3 tłumiki i był rekomendowany do aut o mocy +150KMTomcat - Sob 30 Sty, 2010 Czyli jeśli w mojej prawie serii zrobię tłumik środkowy w obudowie kata i końcowy, to będzie git ? Obydwa przelotowe, si ?saxorulez - Sob 30 Sty, 2010 nie wiem... a nie możesz dać środkowego tam gdzie wszyscy czyli w miejsce środkowego?Tomcat - Sob 30 Sty, 2010 Jasne że mogę. Myślałem o tym żeby zachować pozory posiadania kata, ale nie jest to konieczne.Kamilbike - Pią 12 Lut, 2010 Panowie powiedzcie mi czy sa robione rurki z kwasowki o srednicy zew 35-38mm ? Potrzebuje ok 1mb takiej rurki do laczen w ukladzie chlodzenia, a nie wiem skad wziac takie rurki