MotorSport - I Runda Samochodowych Mistrzostw Tychów 2008, 9 marzec
qbus - Nie 09 Mar, 2008 No to gratuluje... jednak technika jazdy sie sprawdziła w 100%
ustawiamy sie na majowe upalanie, grill na wyrazowie i biore od Ciebie lekcje... Michał - Nie 09 Mar, 2008 gadałem z marasem przed chwilą
kurwa, grubo poszedł.
natłukł xsare vts na maxa odchudzoną o 8 setnych
koles w xsarce dostał piany podobno bo jedził na tym torze juz z 10 razy , a maras pierwszy raz ... ogólnie fajnieMarek23 - Nie 09 Mar, 2008 1 w klasie i wogóle najszybsze fwd łącznie z licencjonowanymi. 8 w generalce.
Generalnie jednak było ciężko. Po pierwsze to był to pierwszy start od lipca, czułem to szczególnie przy pierwszym przejeździe, za wczesne hamowania,itd. Później sie trochę rozgrzałem...
Druga sprawa, to że większość ekipy jeździ tam non stop, taki sprint jest raz w miesiącu.
2 tygodnie temu byłą identyczna trasa i widać, że wszyscy bardzo dobrze znali momenty hamowań, skrętu,itd. Miejsce moje wyjeździłem regularnościa, po prostu zawsze jechałem dość szybko bez jakiś błędów i to zaprocentowało. 230 konny Type R w pierwszym przejeździe poszedł w pole. Bardzo szybkie 106 s16 sprowadzone świeżo z francji(klatka, zawias, wydech,dolot, krótka skrzynia i chyba mapa) szło pierwsze 2 przejazdy rónwo ze mną. Kierowca jeździł ostatnio wszystkie imprezy na Tychach i serio zabił mnie szybkościa. Ale na 3 przejeździe zrobił błąd i stracił 4 sekundy.
Po 3 przejazdach było wiadome, że mogę wyjąć ośkę, ale w licencjonowanych jedzie Xsara vts, full odchudzona, slik 16stka, krótsze przełożenie w skrzyni, wydech i mapa kompa. Niby 190 koni, ale w aż takie liczby to nie wierzę. Koleś 2 tygodnie temu wyjął ośkę, jeździ Tychy non stop i jest wściekle szybki. U mnie problemy ze sprzęgłem, musiłałem ze startu ruszać delikatnie. Więc stweirdziłem, że max atak. Ale mój pilot powiedział, że mam jechac luźno swoim tempem, wszystko będzie dobrze.
W takim razie tak zrobiłem i wyjąłem Xsarę o 0,09 sekundy!!! Ale fakt, że przez sprzęgło na startach traciłem w cholerę.
Jechało poza tym coś około 15 do 17 turbo 4wd, więc nie było źle.
qbus napisał/a:
Wyników nie znam... Marek jechał bardzo ładnym torem... szybko ale dziwnie, wydaje mi sie ze jeździ "przez przód"... nie twierdze ze pojechalbym lepiej zeby nie bylo niedomowien, wyniki pokaza czy taka technika byla skuteczna.
Qbus ma rację, z resztą przed chwilą mi to wytłumaczył przez telefon. Na bardzo szybkiej partii leciałem z lekko mocniej skręconymi kołami niż krzywa zakrętu.
Wynika to zmojego braku treningów i barku zaufania do slika. Druga sprawa to wczesne hamowania, tu jest podobnie, mało jazdy, szczególnie na tym torze.
Ale mogę się przyczepić nie tylko do moich umiejętnosci. Zawieszenie w moim aucie nie isntieje. Auto przy hamowaniach strasznie nurkuje, nie wybiera nierówności i gnie się przesadnie w zakrętach. Musi być Bilstein. Poza tym lewe koło wcześniej chyta bloki, ale to w porównaniu z zawiasem mały problem. Z dobrym zawiasem to będzie inna bajka i myślę, że jak pojeżdżę to wrócę do formy i wyniki będą lepsze.
Podsumowując było bardzo fajnie, konkurencja bardzo szybka, choć wydaje mi się, że trochę tor mają oklepany i na innej miejscówce już by mi było łatwiej z wyjąć fwd.
Dzięki wszystkim z Hothatcha za wpadniecie na imprezę, tak naprawdę każdy z was dał mi jakąś cenną uwagę w czasie imprezy i dzięki temu mi dobrze poszło.
PS. 370 konne STI na sliku. Start na asfalcie ze strzałem ze sprzęgła. Masakra, wszyskie 4 koła boksowały, pocisk nie auto!!!
Michał napisał/a:
a maras pierwszy raz ... ogólnie fajnie
Pierwszy raz od 10 miesięcy, byłem na nim z 7 razy wciągu 4 lat, więc jakoś go znam.
Ale koleś z Xsary prawie, że mieszka na Tychach. Co nie zmienia faktu, że repsekt dla niego.
Cytat:
Marek wygrał ośkę!!! Gratki dla załogi.
fydi, z którego zakrętu jest to zdjęcie? Widać jak bardzo mam koło w powietrzu, zawias jest przesyf, ble...qbus - Nie 09 Mar, 2008
Cytat:
230 konny Type R w pierwszym przejeździe poszedł w pole.
to ten Type R o którym pisałem że mnie na zakopiance wyprzedza... na torze wyglądało to tak... łaaaa łaaaa 3 łaaaa (punkt w którym wszyscy hamują) łaaa (mówie do Loka i fydiego że szybko) nagle cip prosto w pole, na centymetry z znakiem... gościowi musiały mocno kolana się ugiąć, awaryjne i powoli dotoczył sie do mety pierwszego przejazdu.
Marek... równy gość z Ciebie, zaskoczyłeś mnie tym telefonem.Niemy - Nie 09 Mar, 2008 Marku mega gratulacje!!
wiedzialem ze pokazasz klase!
k-mart - Nie 09 Mar, 2008 Czy nikt nie ma jakis fotek / filmow?TomsoN - Nie 09 Mar, 2008 Tutaj jakiś onboard
http://pl.youtube.com/watch?v=QsaEp1L6RCcMarek23 - Nie 09 Mar, 2008
qbus napisał/a:
Marek... równy gość z Ciebie, zaskoczyłeś mnie tym telefonem.
Luźna sprawa, wiem, że w tych sprawach mozna mnie odbierać jako nadętego buca... ale ja zawsze chętnie wysłucham konstruktywnej krytyki. Szczególnie, że serio teraz mało jeżdżę i
tylko w teorii jestem w dobrej formie. Ale to się kurwa zmieni Współne treningi w Wyrazowie jak najbardziej. A potem do Kraka i zmieniam nick Utracjusz23
Niemy napisał/a:
Marku mega gratulacje!!
wiedzialem ze pokazasz klase!
Dzięki ziom.106 - Nie 09 Mar, 2008 gra tu lu je !! super wynikstrick - Nie 09 Mar, 2008 Marek zdjecie zrobione tam gdzie My stalismy na 2 przejezdzie, na wprost jest ta gora...
Gdyby nie ten zawias byłbys duzooo szybszy A i tak wiedzielismy ze Ci dobrze pojdzie
Jeszcze raz graty, bardzo wyskoko skończyłes Loko - Nie 09 Mar, 2008 Impreza była super, fota jest z zakrętu po podbiciu, na podbiciu też miałeś tylne kółko w powietrzu.Anonymous - Nie 09 Mar, 2008 No gratuluje Maras wyniku !!!ade - Nie 09 Mar, 2008 type r na krakowskich blachach? sa gdzies dokladne wyniki?
gratulacje dla zwycizcy rwdfydi - Nie 09 Mar, 2008 Zdjęcia z serii B&W
oraz zdjęcia z serii " O ku... moje lusterko!!!"
strick - Nie 09 Mar, 2008 Marek a czym jezdza CI goscie z ktorymi stalismy przy Twoim clio po pierwszym przejezdzie? Jeden ten krotko obciety co rozwalił oba lusterka, 2 ten z bujna fryzurka ?