To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Zawieszenie

jarek-malopolska - Pon 14 Mar, 2011

ale to u mnie w pimpie jedynie bo to nie mo temat ;)
Janusz - Pon 14 Mar, 2011

wie ktoś czym się różni przedni amor w Cupie od amora ze zwykłego sporta??
Yarko - Pon 14 Mar, 2011

Janusz napisał/a:
wie ktoś czym się różni przedni amor w Cupie od amora ze zwykłego sporta??

172 i 172CUP - opinie są podzielone, jedni sądzą że są identyczne, inni że amortyzatory z CUP'a mają agresywniejszą charakterystykę, jedno jest pewne - na pewno pasują P&P i w UK jak padają im amorki w 172 to kupują CUP'owe, sprężyny na pewno są różne

nie, nie ... chodziło mi o te z cupa 182... w stosunku do zwykłej 172
Yarko - Pon 14 Mar, 2011

Janusz napisał/a:
nie, nie ... chodziło mi o te z cupa 182... w stosunku do zwykłej 172

182 CUP ma inne piasty, zwrotnice, półosie i inny rozstaw montażowy na dole ( 54mm - 172 vs 60mm 182 CUP ), ma identyczne zawieszenie jak Trophy (oprócz amortyzatorów i sprężyn ), dzięki temu ma również inną geometrię ( kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy ) od 172, tak więc musiałbyś zmienić przynajmniej zwrotnice, żeby móc założyć ten zawias.

Yarko napisał/a:

182 CUP ma inne piasty, zwrotnice, półosie i inny rozstaw montażowy na dole ( 54mm - 172 vs 60mm 182 CUP ), ma identyczne zawieszenie jak Trophy (oprócz amortyzatorów i sprężyn ), dzięki temu ma również inną geometrię ( kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy ) od 172, tak więc musiałbyś zmienić przynajmniej zwrotnice, żeby móc założyć ten zawias.

ja przekładam tylko sprężyny, ale gosc mi wysłał całe amory, bo nie chciał ściągać... i chciałem sie tylko upewnić ze to faktycznie od cup'a..

Yarko - Pon 14 Mar, 2011

Janusz napisał/a:
Yarko napisał/a:

ja przekładam tylko sprężyny, ale gosc mi wysłał całe amory, bo nie chciał ściągać... i chciałem sie tylko upewnić ze to faktycznie od cup'a..

zmierz sobie linijką odległość od środka otworów montażowych, CUP ma 6cm.

kaziu1985pn - Sob 19 Mar, 2011

pytanie z cyklu nie ma głupich pytań :D

czy negatyw tyłu 2,3st to dużo i czy mogą być jakieś większe negatywne skutki ?? poza zaleta lepszego prowadzenia w zakrętach.

bizon - Sob 19 Mar, 2011

2 jeszcze nie, 3 to juz dosc sporo, ale tak naprawde wszystko zalezy w kontekscie jakiego auta.
ja u siebie mam 1.5 i styka.
negatywne skutki sa takie, ze im wiekszy kat, tym wieksza niestaiblnosc na wprost, gorsze hamowanie, nierownomierne zuzycie opon no i jak przegniesz to mozesz jeszcze pogorszyc, ale to raczej nie przy 2, 3 st.
ale niech sie wypowiedza spece, ja jestem tylko ekspertem ;D

bizon, pytam bo przy okazji kompletowania zamówienia do k-tec chce założyć podkładki, sport w serii ma 1,3st do tego podkład 1st. Akurat te nimimalna różnica starcia opony mi nie przeszkadza.
bizon - Sob 19 Mar, 2011

ja to rozumiem, gdyby ci przeszakadzala, to bys nie pytal o takie rzeczy ;D
zreszta u siebie nie zauwazam specjalnych zniszczen w tym zakresie.
ale na serio, niech sie wypowiedzia ludzie latajacy sportami. wiadomo przeciez, ze hąda nie skreca ;D

Yarko - Sob 19 Mar, 2011

ja mam u siebie z tyłu 0,5* podkładki czyli -2 i to wystarcza do tego musisz zrobić coś z przodem, ja mam aktualnie z przodu seryjne ustawienia i fura jest bardzo podsterowna a do tego niezbyt skręca, natomiast przy -1, -1,5 z przodu już robiło się bardzo ciekawie

Yarko, ale sport z przodu w serii ma -1st chyba że to tylko w ph1.
Anonymous - Sob 19 Mar, 2011

kaziu1985pn, planujesz cos grubiej upalac??bo jesli nie to nie kombinuj a jesli juz cos kombinujesz to pamietaj zeby tez z przodu zrobic negatyw,bo 2,3 z tyłu+seryjny przód dobrze nie wróży, chciałbym też zaznaczyc ze ja sie nie znam
Marek23 - Sob 19 Mar, 2011

Kur.wa, no ja zawias to ustawiam u Yarko :]