To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

MotorSport - Nasze Zimowe Próby, Treningi, Upalania

Marek23 - Nie 20 Gru, 2009

Koto napisał/a:
Teraz moje pytanie. Przy hamowaniu na śliskim pomagamy sobie gazem żeby nie zblokowac kół.
1. Trzymamy cały czas nogę na hamulcu i lekko na gazie, kół nie zblokujemy ale siła hamowania jest słabsza.
2. Trzymamy cały czas nogę na hamulcu, gazem pomagamy sobie dopiero jak koła się zblokują.
Bramka 1 czy 2 lepsza?

Zależy jak korektor siły hamowania. Ja próbowalem techniki 1 i 2 i ciężko powiedziec, która efektywniejsza na czas. Za mało się w to bawiłem. Ale generalnie w tym momencie widzę to tak. Na kopnym sniegu hamowałbym normalnie, na bardzo śliskim, lodzie,itd z gazem.

k-mart - Nie 20 Gru, 2009

Koto napisał/a:
k-mart napisał/a:
Osobiscie inaczej postepuje:
generalnie silnik zawsze nakrecony by mial moc przyjac monca lewa.

No tak ale mi chodzi o takie spore hamowanie przed zakrętem np po długiej prostej na 4 do patelni którą przejeżdżam na 2 biegu. Wysokie obroty przy lewej to wiadomo.

W tym momencie technika nr.1, w ten sposob osobiscie bardziej czuje co sie dzieje.

kamil - Nie 20 Gru, 2009

w sytuacji kiedy masz wyślizganą drogę i masz odrobinę śniegu to: śnieg trakcja, lód brak trakcji :) oczywiście śnieg może wciągnąć i jest problem, ale upalając na śniegu w zakręcie szukam trakcji żeby mnie nie powiozło za mocno...

Oczywiście każda sytuacja jest indywidualna

PiTT - Nie 20 Gru, 2009

kamil_wrc napisał/a:
w sytuacji kiedy masz wyślizganą drogę i masz odrobinę śniegu to: śnieg trakcja, lód brak trakcji :) oczywiście śnieg może wciągnąć i jest problem, ale upalając na śniegu w zakręcie szukam trakcji żeby mnie nie powiozło za mocno...

Oczywiście każda sytuacja jest indywidualna

a najważniejsze żeby nie wjechać w wózki
;D

Janusz - Nie 20 Gru, 2009

upalałem wczoraj na ciepłowniczej.... dla mnie lipa, nie siada mi ta ulica, bo nie ma ani jednego zakrętu w który można wejść na lewej..... bo nie widać nic czy jedzie coś z naprzeciwka i raz jak sie tam władowałem w łuk bo mi sie zdawało ze widze ze nic nie jedzie z naprzeciwka (bokiem rzecz jasna) to bym sie spotkał z jakaś Renówka rsi chyba :) która miała klate kubły i była oklejona. Na szczęście koleś chyba widział ślady ze ktos juz upala, i jechał normalnie a nie dzida.... bo by było bidnie... na szczęście koleś zjechał na maska do swojej krawędzi a ja jakoś wybroniłem... ale kupa w majtach była ....;p
vojt3k - Nie 20 Gru, 2009

pewnie z niebieską Braci Garbalskich czy jakoś tak... :P
PiTT - Nie 20 Gru, 2009

haha, uwaga jestem mistrzem
jak spadły pierwsze śniegi to kilka zakrętów podcinałem rękawem, jakieś nawroty itd.
tylko tak sobie mówię, kurde coś nie tak bo ciężko go postawić bokiem i coś wydaje taki dzwięk jakby śnieg tarł o nadkola (po przygodzie z kołami jestem nieco przewrażliwiony na punkcie tarcia o nadkola)
ale mówię sobie no trudno, mimo wszystko można zawinąć 180st. tyle że trudno jakoś
wiecie co było, atakowałem rękaw z włączonym ESP :rotfl: :rotfl: :crazy: :rotfl: :rotfl:

;D ;D ;D ;D
Janusz - Nie 20 Gru, 2009

vojt3k napisał/a:

nie wiem, gadałem chwilkę z kolesiem, taki w okularach, nie przedstawił się ;p

Jaco - Nie 20 Gru, 2009

ESP to zło.
PiTT - Nie 20 Gru, 2009

jestem hardkorem, upalam tylko z włączonym ESP ;D

Janusz napisał/a:
vojt3k napisał/a:

nie wiem, gadałem chwilkę z kolesiem, taki w okularach, nie przedstawił się ;p

jak niebieska z białymi naklejkami to napewno ta.

M - Nie 20 Gru, 2009

PiTT - drugi po Chucku Norrisie który oszukał ESP
Marek23 - Nie 20 Gru, 2009

Cytat:

W Twoim golfie, nawet przy wylaczonym esp, jesli choc ciut dotkniesz hamulca, elektronika ingeruje... Sprawdzilem u ziomka w gti.

Marek23 napisał/a:
Cytat:

W Twoim golfie, nawet przy wylaczonym esp, jesli choc ciut dotkniesz hamulca, elektronika ingeruje... Sprawdzilem u ziomka w gti.

podobno można coś z którymś bezpiecznikiem kombinować....