To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

roj - Wto 02 Gru, 2014

spoko, to taki żarcik był apropo mojej rozmowy z Bonczkiem w innym temacie :faja:
Niemy - Wto 02 Gru, 2014

co za bezedura! xD

Właśnie na pierwszy montaż przeważnie są dobre opony. Oczywiście w jakiś liczących się markach. Kiedyś pamiętam Daewoo montowało Kumho na pierwszy montaż, były twarde jak kamienie, zero przyczepności, w deszczu dramat. Ale Kumho zmieniło się o lata świetlne od tego czasu.

Kamill - Śro 03 Gru, 2014

PiTT napisał/a:
i twierdzisz ze nowe merce, audi i bmw wyjezdzaja na gorszych oponach z fabryki?
troche odwazna teoria biorac pod uwage ze opona ma zywotnosc na 2-3 sezony czyli tyle ile trwa srednio leasing nowego auta... a tym samym kazdy kupujacy nowe auto jezdzi na gownianych oponach... sorry nie kupuje tego, masz jakis dowod na to? :D
moze po prostu trafiales slabe modele opon, to ze markowa nie zawsze oznacza dobrej jakosci ;)

Teraz mam michały primacy (montowali je też do bmw 7 xD ) , wcześniej na ibizie bridgestone turanza. Oba te modele opon raczej nie były hitem sprzedaży. Jestem ciekawy czy dokładnie identyczne opony o dokładnie tych samych oznaczeniach można kupić jako nowe, czy nie szły tylko na pierwszy montaż, a te na półce w sklepie różnią się np 1 literką w kodzie i mają inną mieszankę.

was79 - Śro 03 Gru, 2014

To jest trochę jak z wycieraczkami na pierwszy montaż, w nissanie były do wywalenia po 2-3 miesiącach :>
michool_vt - Śro 03 Gru, 2014

was79 napisał/a:
w nissanie

?| ?| ?| ?| ?| ?| ?| ?| ?| ?| ?| ?| ?| :!: :!: :!: :!: :!:
poka poka

Bonczek - Pią 05 Gru, 2014

Jak chcecie promo dobre na opony ;)

http://www.4za3.pl/

roj - Wto 24 Lut, 2015

Dunlop SP SportMaxx RT

Miał ktoś do czynienia z takimi oponami?

fydi - Nie 08 Mar, 2015

Czy ktoś ma jakieś opinie o Uniroyalu Rainsport 3 ? Ewentualnie jakaś inna opona do Clio, która dobrze spisuje się na mokrym.
arssss - Śro 11 Mar, 2015

Jeździł ktoś na Toyo proxes CF1 ?
Nadaje się do szybszej jazdy? Na mokrym ogarnia?

Shymek - Czw 12 Mar, 2015

roj napisał/a:
Dunlop SP SportMaxx RT

Miał ktoś do czynienia z takimi oponami?

Ja miałem je u siebie na początku w Meganie. Przy profilu 40 (235 18) dwa razy wymieniałem oponę bo bąble wychodziły. Po dziurach staram się nie jeździć i na pewno nie wyebauem w nic mocno. Poza tym nie miałem innych zastrzeżeń - fajnie kleiła na suchym

Janusz - Czw 12 Mar, 2015

fydi napisał/a:
Ewentualnie jakaś inna opona do Clio, która dobrze spisuje się na mokrym.

extreme od Tomcata ??

fydi - Czw 12 Mar, 2015

Janusz napisał/a:

fydi napisał/a:
Ewentualnie jakaś inna opona do Clio, która dobrze spisuje się na mokrym.

extreme od Tomcata ??

Teraz to już musztarda po obiedzie ;) . Kupiłem te rainsporty. Poza tym nie wiem czy te extremy to dobry wybór na ulice, gdzie chyba miałbym obawy przed wjazdem w większe kałuże. A dla mnie priorytetem jest zachowanie się opony na mokrym.

Janusz, a Ty nie byłbyś zainteresowany takim zestawem: 2x hankook v12 i 2x yokohama a.drive? 195/50/15

Hankooki to w sumie dobre opony, ale może bym dokupił dwa rainsporty żeby mieć komplet takich sam opon.

Janusz - Czw 12 Mar, 2015

fydi napisał/a:
A dla mnie priorytetem jest zachowanie się opony na mokrym.

toż własnie podobno te extremy w mieszance deszczowej robią robote :D

fydi napisał/a:
a Ty nie byłbyś zainteresowany takim zestawem: 2x hankook v12 i 2x yokohama a.drive? 195/50/15

raczej nie, dlatego ze ja potrzebuje tylko dwóch sztuk na zabicie do przodu do poldka, nie muszą mieć zbyt dużo bierznikia...

chyba ze chcesz to oddac za flache to biere :D

ade - Pią 13 Mar, 2015

To może komplet za dwie flaszki, dwie dla mnie do golfa 1,3 i dwie da dzwonnika do poldona;d
fydi - Pią 13 Mar, 2015

Cytat:

To może komplet za dwie flaszki, dwie dla mnie do golfa 1,3 i dwie da dzwonnika do poldona;d

Flaszki są w różnych cenach. Za komplet chciałbym 250 zł :)