Shymek - Pią 17 Maj, 2013 Szybkie pytanie do fachowców. Czy opona z homologacją drogową E11 (czyli wydaną przez UK) obowiazuje też w Polsce?
Wiadomo ze E11 na światłach nie pozawala ich w większości używać poza UK - a jak jest z oponami? W sumie przecież nie ma znaczenia czy na oponach jeździ się po lewej czy prawej stronie drogi
P.S. Kupiłem właśnie slicki Silverstone FTZ Type Sport RR i sie zastanawiam czy jakbym miał potrzebę przejechac na nich kawałek (gdzieś poza wyscigami po normalnej ulicy) to czy przy kontroli byłby to powód do mandatu itd.Bart - Pią 17 Maj, 2013 E11 = opony są dopuszczone do ruchu przez jedno z państw UE, można na nich jeździć.
Lamp z E11 nie można używać w kontynentalnej Europie z oczywistych powodów.M - Pią 17 Maj, 2013 Dobra, Bart może ty wiesz, po co w krajach UK na samochodowych przednich lampach są takie specyficzne nalepki soczewki?Shymek - Pią 17 Maj, 2013 No to elegancko - dzięki BartMrozu - Pią 17 Maj, 2013
M napisał/a:
Dobra, Bart może ty wiesz, po co w krajach UK na samochodowych przednich lampach są takie specyficzne nalepki soczewki?
Chodzi Ci jak auto z ruchu prawostronnego jeździ w UK i ma naklejki na reflektorach bądź auto z UK jak jedzie u nas?M - Pią 17 Maj, 2013
Mrozu napisał/a:
M napisał/a:
Dobra, Bart może ty wiesz, po co w krajach UK na samochodowych przednich lampach są takie specyficzne nalepki soczewki?
Chodzi Ci jak auto z ruchu prawostronnego jeździ w UK i ma naklejki na reflektorach bądź auto z UK jak jedzie u nas?
Nie. Audi RHD jeżdżące po UK ma takie nalepki - jak rozumiem zamiast robić lampy na UK pewnie przykleja się takie coś i po klopocie.Mrozu - Pią 17 Maj, 2013 naklejasz to po to aby to zakrzywienie światła które u nas oświetla pobocze było zasłonięte i nie oślepiało kierowców jadących z przeciwka jak jedziesz po UKM - Pią 17 Maj, 2013 Ale to był samochód z kierownicą po prawej stronie jeżdzący po UK siema - Pią 17 Maj, 2013 No to pewnie był to polak szykujący się do powrotu z emigracji do kraju M - Pią 17 Maj, 2013 Nie, to jest samochód mojego szwagra i na myśli im nie przyjdzie wracać tutaj Bart - Pią 17 Maj, 2013
M napisał/a:
pojęcia nie mam. Znam tylko te "przesłony" żeby tymczasowo przystosować samochód lhd do rhd i odwrotnie.leszq - Pią 17 Maj, 2013 Chyba już na prawdę czas na zmianę zimówek, tak więc... co wybrać?
(235/40 R18, max 500zł za szt, nie wiem czy jest sens kupowania używanych opon, może ktoś coś ma w dobrym stanie?)Shymek - Pią 17 Maj, 2013 Mam komplet Nexena 225/40 z felgą 18" - stan bdb (opon). Felga standardowa z Megane 2 Sport (ta ośmioramienna 18x7,5). Opony spokojnie na 2 sezony (ja je miałem 2 sezony z czego auto w zimę prawie wogóle nie jeździło )karoluPL - Pią 17 Maj, 2013 leszq, może odezwij się do rasty o interstate'y?faldzip - Pią 17 Maj, 2013