To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

MotorSport - [F1] Formula 1

Gaydek - Czw 20 Maj, 2010

Cytat:
Niki Lauda osobiście przeprosił Roberta Kubicę

W miniony weekend trzykrotny austriacki mistrz świata Formuły 1 – Niki Lauda osobiście przeprosił Roberta Kubicę.

Znany z prostolinijnych, a czasem dosadnych ocen i komentarzy, wygłaszanych przy okazji każdego grand prix, Lauda użył w odniesieniu do kierowcy Renault określenia "der Polack", które moglibyśmy przetłumaczyć jako "Polaczek", choć w niemieckim wydźwięk tego słowa jest dużo mocniejszy.

„Der Polack” ma bowiem w języku niemieckim dość obraźliwe konotacje, szczególnie w nawiązaniu do inwazji niemieckiej z 1939 roku – tego typu słownictwo pojawiało się w propagandzie nazistowskiej. Niemiecki magazyn Auto Motor und Sport informuje, że władze stacji RTL zażądały od Laudy przeproszenia Kubicy.

„Chciałbym, żeby Robert wiedział o tym, że używając tych słów nie miałem nic złego na myśli” – powiedział Austriak. „Naprawdę cieszyłem się, że pojechał (w kwalifikacjach) tak, że znalazł się w pierwszym rzędzie”. Podobno w niedzielę, 16 maja, Lauda czekał 15 minut w motorhome Renault, żeby publicznie przeprosić polskiego kierowcę.

Źródło: Motorsport.com

http://www.f1wm.pl/php/wiad_gen.php?id=16619

Bart - Pią 21 Maj, 2010

Marek23 napisał/a:
eM napisał/a:
Bo taka jest rzeczywistosc, te cale gadanie sranie o pojednaniu narodow, o nowoczesnosci, europie bez barier, otwartych ludziach, milosci miedzy narodami i innych gównach mozna odwinąć z rolki jak papier i uzyc do wytarcia dupy. Prawda jest taka ze jestesmy dla nich takim samym gownem jak dla ich dziadkow którzy palili polskie miasta.
Dziekuje.

Genau... Jak ktoś myśli inaczej,to niech sie wybierze do D,CH lub A....

byłem dziesiątki razy, nigdy niczego podobnego nie doświadczyłem... no może trochę w A.

Maciusiowy - Sob 22 Maj, 2010

bart napisał/a:
Marek23 napisał/a:
eM napisał/a:
Bo taka jest rzeczywistosc, te cale gadanie sranie o pojednaniu narodow, o nowoczesnosci, europie bez barier, otwartych ludziach, milosci miedzy narodami i innych gównach mozna odwinąć z rolki jak papier i uzyc do wytarcia dupy. Prawda jest taka ze jestesmy dla nich takim samym gownem jak dla ich dziadkow którzy palili polskie miasta.
Dziekuje.

Genau... Jak ktoś myśli inaczej,to niech sie wybierze do D,CH lub A....

byłem dziesiątki razy, nigdy niczego podobnego nie doświadczyłem... no może trochę w A.

Ja byłem w środę akurat w D...mieliśmy tam jakąś sprawę w fabryce Porsche w Lipsku. Przyjechaiśmy służbowym Volvo na polskich tablicach i już z saym wjazdem na zakład był problem (panowie na bramce dyskutowali, że to przecież z Polski itd.), po czym przy wyjeździe tak przetrzepali nam furę, że zabrali mi moje płytki z muzą twierdząc, że pewnie wynoszę na nich tajne dane... :crazy: Poprosiłem, żeby sprawdzili na miejscu, że to muza, ale niestety CD zostały zaplombowane i wysłane do specjalistycznego laboratorium w celach weryfikacji - masakra jakaś!! Przy czym gość chyba ze 4x sprawdzał nasze nr rejestracyjne i non stop tylko "Polen, Polen"

PiTT - Sob 22 Maj, 2010

przykre to jest, ale chyba zdajecie sobie sprawę że za takie postrzeganie wszystkich Polaków, są odpowiedzialne jednostki, które robią nam "dobry" PR na całym Świecie :/
nie bierze się to z niczego

my też lubimy posługiwać się stereotypami, Cygan a to pewnie złodziej, Rumun ten to pewnie żebrak i brudas itp. itd.

chyba z wszystkich narodów najbardziej nie lubię Angoli, to jest bydło, inaczej nie da się ich opisać - ale tutaj oczywiście nie mogę napisać że wszyscy, wystarczy że spora ilość się tak zachowuje i mi już wystarczy

Polacy też robią dobre przedstawienie tam gdzie się pojawiają xD

kubas - Sob 22 Maj, 2010

PiTT na prezydenta !
Bonczek - Sob 22 Maj, 2010

Temat o którym można gadac i gadac, ale w sumie jeden z moich ulubionych :faja:
Anonymous - Sob 22 Maj, 2010

PiTT napisał/a:
Rumun ten to pewnie żebrak i brudas itp. itd.

Może cygan z Rumunii, nie Rumun

PiTT - Sob 22 Maj, 2010

AndreXSi napisał/a:
PiTT napisał/a:
Rumun ten to pewnie żebrak i brudas itp. itd.

Może cygan z Rumunii, nie Rumun

chodziło mi o normalnego Rumuna, nie Roma :D

Anonymous - Sob 22 Maj, 2010

No własnie tu jest stereotyp. I to bardzo obraźliwy. Wziął się z tego że na początku lat 90 do Polski przybyło dużo cyganów z Rumunii, w skrócie niestety nazywanych "Rumunami", co zaowocowało utożsamieniem całego narodu z cyganerią, brudem i żebractwem. Rumuni to "normalny" naród, tak jak Polacy.
PiTT - Sob 22 Maj, 2010

oczywiście, należy odróżnić ROMÓW od RUMUNÓW
ale nie o to chodzi w tym co napisałem
chodzi mi właśnie o stereotypy
Polacy też są nieciekawie odbierani, jak wszyscy dobrze wiemy

martin.h - Sob 22 Maj, 2010

Robert Kubica się z Wami zgadza.
anjas - Sob 22 Maj, 2010

martin.h napisał/a:
Robert Kubica się z Wami zgadza.

przepraszam bardzo Martin, ale na tym forum tylko ja i Lagadula znamy dobrze Roberta. A do tego Lagadula ostatnio niezbyt często tu zagląda...

kosmita - Sob 22 Maj, 2010

anjas napisał/a:
A do tego Lagadula ostatnio niezbyt często tu zagląda

Kiluje VTS'y swoim VTR'em, to nie ma czasu.

Gaydek - Sob 22 Maj, 2010

Już się nagadali? :lol2:
saxorulez - Sob 22 Maj, 2010

http://www.formula1.com/v...0&inptT=Onboard

zło... szybkość w niektórych zakrętach aż wydaje sie niewiarygodna.. jak na przyśpieszonym filmie