kubas - Nie 11 Maj, 2008 No i go nie zagotujesz taka roznica No i +5 pkt respektu na miescie Greg - Czw 15 Maj, 2008 Na siakimś angolskim forum widziałęm, że chłopaki adaptują heble Brembo z 406 coupe do C2. Ktoś wie, co tam trzeba zrobić, czy coś przerabiać, czy jest plug&play? Jest duża różnica w hamowaniu?kubas - Pią 16 Maj, 2008 nie ma zadnej roznicy w hamowaniu brembo to gowno i na dodatek ma 4 tloczki
trzeba zrobic adapter ktory ze tak powiem odsadzi bardziej zacisk od zwrotnicy zeby sie duza tarcza zmiescila... kolo 300 mm Zaciski to koszt kolo 1000 zl czasami mozna trafic taniej. Felge trzeba miec 16 chyba ze mniejsza tarcze zalozysz i odpowiednio dobierzesz felge to moze byc 15.Greg - Sob 17 Maj, 2008
kubas napisał/a:
nie ma zadnej roznicy w hamowaniu brembo to gowno i na dodatek ma 4 tloczki
Taaa...
Domyślam się, że róznica jest - pytanie czy tak bardzo zauważalna, że warto się w to bawić? Bo to trochę kasy jest...kubas - Sob 17 Maj, 2008 bardzooooooooo zauwazalna polll - Czw 22 Maj, 2008 a co bysie polecili do 106 na przod ? brembo max + ferodo ds ? wykorzystanie jazda na codzien z frajda BaRtO_206GT - Czw 22 Maj, 2008
Greg napisał/a:
Na siakimś angolskim forum widziałęm, że chłopaki adaptują heble Brembo z 406 coupe do C2. Ktoś wie, co tam trzeba zrobić, czy coś przerabiać, czy jest plug&play? Jest duża różnica w hamowaniu?
trzeba dorobic adapter i przynajmniej w moim przypadku zeszlifowac 5mm w jednym miejscu zacisku. Nie mam ostatnio czasu tego ogarnac ale jak tylko to zrobie to wrzuce jakies fotyVlodarsky - Śro 28 Maj, 2008 Bartek ja wrzuciłem od C5 V6 288mm i dokładnie ten sam problem inny rozstaw śrub do mocowania jarzmo-zwrotnica i odsadzenie tego zestawu nie pasuje w 306... tak więc ślusarz przerobił to ale skasował mnie 300 zł po targowaniu za samą robotę... a na początku krzyczał 500 zł Anonymous - Wto 03 Cze, 2008 Macie jakieś zdanie nt. tarcz i klocków ?
Carbotech XP6 podobno są odpowiednikiem Ferodo DS2500
Carbotech XP10 odpowiadają DS3000 i żrą tarcze.
A Carbotech XP8 są takie pośrednie, działają w temp 65-750 stopni.
Spotkałem się z b. dobrymi opiniami, ale ciekaw jestem czy ktoś z Was ich używał???
Przymierzam się też do kupna tych tarcz: DBA 4000:
Anonymous - Czw 05 Cze, 2008 No dobra, już się nie przymierzam, tylko zamówiłem.
O Carbotechu słyszałem tylko i wyłącznie pozytywne opinie Marek23 - Pią 06 Cze, 2008 Ja tam ufam Brembo i Feroddo...Anonymous - Sob 07 Cze, 2008
polll napisał/a:
a co bysie polecili do 106 na przod ? brembo max + ferodo ds ? wykorzystanie jazda na codzien z frajda
A myślałeś nad hamulcami od 306 S16? Mój ziom takie ma(seria) i jest meega.Do 106 pasują chyba Plug&Play,cena takich używek jest nieduża, jedyną komplikacją jest to że już nie każda felga 14" na to wejdzie.Marek23 - Nie 08 Cze, 2008 Krótkie pytanie:
Kolega ma saxo vts 16v....
Żeby zrobić hamulec 266m co konkretnie potrzebuje?
klocki, tarcze(wiadomo), jarzmo i that's it?
Czy klocki Ferooddo Ds 2000 nadaja się do codziennej jazdy i nie schodzą szybko?
Czy jest sens zalania sportowego płynu hamulcowego(wyższa temperatura wrzenia), kiedy fura jeździ więcej cywilnie? W sensie czy ten płyn krócej wytrzyma(cokolwiek to oznacza).
Dzięki z górynox - Nie 08 Cze, 2008 W
Marek23 napisał/a:
Czy jest sens zalania sportowego płynu hamulcowego(wyższa temperatura wrzenia), kiedy fura jeździ więcej cywilnie? W sensie czy ten płyn krócej wytrzyma(cokolwiek to oznacza).
Płyny tak zwane sportowe i zwiększonej temperaturze wrzenia mają to do siebie że są bardziej higroskopijne i ich żywotność jest krótsza kilkukrotnie od cywilnego płynu.
Marek23 napisał/a:
klocki, tarcze(wiadomo), jarzmo i that's
tylko to potrzeba Anonymous - Nie 08 Cze, 2008
nox napisał/a:
Marek23 napisał/a:
klocki, tarcze(wiadomo), jarzmo i that's
tylko to potrzeba
No i jeszcze oczywiście zacisk.Jeśli chodzi o klocki to nie ma już ds2000 - zastąpione są przez ds performance i można je stosować na codzień.A co do płynu to polecam ate blue racing.