Dokładnie Gaydek. To jest moja najwyższa półka mimo wszystko to co wskazałeś Te oleje NT będą się sprzedawały do jakichś hardcorowych projektów.
NT dla Morsa
CFS dla Pjumy
Vlodarsky - Wto 06 Mar, 2012 Są kolejne testy - tym razem na politechnice.
http://www.facebook.com/m...81013487&type=1Anonymous - Wto 06 Mar, 2012 widzę taki olej to super sprawa !Vlodarsky - Wto 06 Mar, 2012 Ciesze się, że pojawiają się niezależne testy prawdziwych profesjonalistów. To pomaga odpierać zdania typu "lotos z tesco też smaruje" - smaruje... ale każdy szuka czegoś więcej.GeKo - Śro 07 Mar, 2012 Osobiście dziwi mnie tylko że wlali do takiego silnika 0W30. taki olej jest zbyt rzadki do wysokoobrotowych jednostek. 10W60 to takie optimum.Vlodarsky - Śro 07 Mar, 2012
GeKo napisał/a:
Osobiście dziwi mnie tylko że wlali do takiego silnika 0W30. taki olej jest zbyt rzadki do wysokoobrotowych jednostek. 10W60 to takie optimum.
Walczą o każdy możliwy KM/Nm
Grzesiu a dlaczego jest zbyt rzadki ? Jeżeli jest to olej estrowy (producent podaje, że może pracować nawet w 150 stopniach Celsjusza i, że będzie zachowany film olejowy) to pozwalają sobie na testowanie co raz to rzadszych środków smarnych. Z drugiej strony jeśli to jest profi sport to dosyć często wszystkie podzespoły są rozbierane, mierzone, sprawdzane więc to nie jest robione na pałe.GeKo - Śro 07 Mar, 2012 No właśnie chodzi mi o zachowanie filmu olejowego temp OK ale co z obrotami, przy obrotach rzędu 8k i więcej 0W30 nie wróży długiego żywotu silnika. Owszem są i oleje 0W20 ale stosuje je się tylko na sesje kwalifiakcyjne. Gdzie nie ma czasu na odpowiednie rozgrzanie silnika. Tak ja to rozumiem.
Inaczej mówiąc gdyby 0W30 było idealne nie powstawałyby oleje typu 10W60 czy 20W60.Vlodarsky - Śro 07 Mar, 2012 Masz racje. Bez opinii ludzi którzy mają dość czasu, wiedzy i sprzętu na badania nad tym ciężko określić jak to faktycznie jest Grzesiu moim zdaniem.
Przydały by się np 3 takie same perfekcyjnie złożone silniki. każdy na innym oleju -> pomiar na hamowni -> jakiś test na odcinku np 300 km solidnego upalania po OeSach -> rozbiórka silnika i ocena zużycia poszczególnych części. Wtedy było by wiadomo co i na którym oleju się szybciej zużywa, jak się to opłaca pod względem zużycia do tego co nam daje rzadszy olej. W dodatku warto by ocenić czy przy maks rozgrzaniu silnika na tych wszystkich olejach parametry typu moc się nie zmieniają.Greg - Czw 08 Mar, 2012 Mareczku, a ten mój CFS jaką ma optymalną temperaturę pracy, a jaką maksymalną (150* chyba, tak?)?Vlodarsky - Czw 08 Mar, 2012
Cytat:
Mareczku, a ten mój CFS jaką ma optymalną temperaturę pracy, a jaką maksymalną (150* chyba, tak?)?
Temperatura pracy do 125oC, maksymalna temperatura 150oC. Tak podaje producent.Greg - Czw 08 Mar, 2012 Grazie. Czyli przy napadaniu jak jest ok 110-115 to jest najsss.
Marek! Ty to jesteś!
PS Miałem małą sprawę - puściłem Ci na gadu, ale przedzwonię pewnie aby Cię zmolestować. Vlodarsky - Czw 08 Mar, 2012 Nie mam gg od ponad roku.Anonymous - Czw 08 Mar, 2012 A Greg codziennie z tobą pisze Greg - Czw 08 Mar, 2012
Czesio napisał/a:
A Greg codziennie z tobą pisze
LOL.
Hm.. ostatnio gadaliśmy w sierpniu na gadu. Gaydek - Śro 28 Mar, 2012 Pozytyw!