faldzip - Czw 05 Kwi, 2012 no walsnie na tym caly problem profila polega, ze nie maja 14stek Kuner - Czw 05 Kwi, 2012 185/60r14, ale tylko w miękkiej po 240 zł no name - Czw 05 Kwi, 2012 Kuner, a ile za 13" z maxsporta u Ciebie ?Kuner - Czw 05 Kwi, 2012 nie ma czegoś takiego no name - Czw 05 Kwi, 2012 No tak, to markgum robi w 13"
Moja pomyłka, sorkikrzysiek_ - Czw 05 Kwi, 2012 no name, Mam dwie ładne 13markugma, jak coś pisz na PW.
Kuner, O miękkiej 14 gadaliśmy, niestety szukam twardziela na przód i średnią na tył.
15 wejdzie mi tylko w profili 45 ale to już bezsens chyba zakładać takie coś.
Może na te profile się skusić Kuner - Czw 05 Kwi, 2012
krzysiek_ napisał/a:
Może na te profile się skusić
dobra guma ale w poniżej 15 nie robią, a 185/55r15 Ciebie chyba nie urządza.faldzip - Czw 05 Kwi, 2012
krzysiek_ napisał/a:
15 wejdzie mi tylko w profili 45
przez glebe czy jak? u mnie 185/55r15 spoko dawalo rade, tylko teraz nie mam felg 15 juz wiec profile mi sie nie przydadza krzysiek_ - Czw 05 Kwi, 2012 Auto mam wysoko postawione, teraz mam 195/45/15 i już mało miejsca zostało. Wsumie 185/55 będzie dość podobnie chyba siedzieć chociaż różnica w wysokości jest.
Poprostu chciałem pójść w 14, żeby auto jako tako jeszcze jechało bo kunia mało Marek23 - Pią 06 Kwi, 2012 Kupiłem wczoraj Toyo w Signum w Bba. Koleś twierdzi,że ma sliki bierznikowane z bardzo twardymi ściankami,itd. Kurde, szkoda,że nikt z forum tego nie przetestował...GeKo - Sob 07 Kwi, 2012 Zawsze możesz być pierwszy, to nam powiesz kubek13 - Wto 10 Kwi, 2012 Pany moje kochane, a znacie przykłady opon które mało ważą ?
Czyli chodzi mi o takie lekkie.. Jak najlżejsze co Wam znane. Ja dziś na ten przykład wziąłem rozmiar 15'' i oponę Brigdestone RE720 (195/50/15) położyłem na wagę - wynik 8,9kg. Prawie 9. Nie podoba mi się. To Continental S.C.3 w Clio Sporcie (215/45/17) ośmiu kg nie ważył !!! Następnie położyłem na wagę starego Toyo T1S (195/55/15) - wynik 7,2 kg, ale opona dość zużyta, zatem 100-200g z pewnością ubyło. Ale i tak znacznie lepiej niż RE720!
To sum up - Ja od siebie dodam i potwierdzę (sprawdzone) że Conti SportContact3 jest b. lekką oponą i toyo T1S także - ale to starocie już wycofywane z obiegu..
Z zimowych Fulda Montero jest także lekką oponą - 15tce i niskim stosunkowo profilu waży ok 7kg. Ponoć Uniroyal Rainsport 2 jest także b. lekką oponą i przy okazji wszechstronną względnie.
Jakie są plusy dodatnie a jakie ujemne zapytacie ? Oczywiście lekka opona lepiej się napędza i lepiej hamuje. Komfort jest także większy,czyli lepiej wybiera nierówności.
Ale jest i drugie dno, pewien minus który obserwuję. Mianowicie wszystkie lekkie opony, a przynajmniej większość, niestety ma słabszą ściankę (nie wiem - mniej druta inside?) co oznacza że bardziej się ugina i kładzie (czyli precyzja cierpi) Coś za coś, niestety.
Jakie wasze spostrzeżenia ? Znacie jeszcze jakieś lekkie dobre gumy UHP ?rasta - Wto 10 Kwi, 2012 Opona o twardych wzmacnianych ściankach nigdy nie będzie lekka. Najlżejsze są torowe slicki. U mnie setup 17" Superleggera + torowy slick = 15kgkubek13 - Wto 10 Kwi, 2012
rasta napisał/a:
Opona o twardych wzmacnianych ściankach nigdy nie będzie lekka. Najlżejsze są torowe slicki. U mnie setup 17" Superleggera + torowy slick = 15kg
No właśnie Rasta, w między czasie rozmyślałem nad tematem i doszedłem do takiego samego wniosku (rozszerzyłem poprzedni post zanim przeczytałem Twój) . Ale to dziwne co powiadasz o slicku torowym . Przecież slick powinien mieć b. twardą ściankę i chyba taką ma ..? A jednocześnie jest lżejszy od cywilnej opony, powiadasz ?roj - Wto 10 Kwi, 2012
rasta napisał/a:
Opona o twardych wzmacnianych ściankach nigdy nie będzie lekka
+1
kubek13 napisał/a:
Uniroyal Rainsport 2 jest także b. lekką oponą
rainsport mają bardzo miękkie ścianki, opony owszem uniwersalne póki dość wolno jeździsz. w 195/50/15 mega się podwijają, z tego co wiem w bardziej męskich rozmiarach (chyba 215/40/17) jest to samo.