nie to żebym był złośliwy ale jestem polakiem wiec "bardzo tak dobrze ch.ujowi"
a te opony nawet jak będą najlepsze na świecie to ich nie kupie żeby kabzy takim kuta.som nie nabijać !!Kenet - Wto 27 Mar, 2012 Dyskusja iście ekspercka, więc jestem tu
W ubiegłym roku tak się złożyło, że jeździłem na WSZYSTKIM - Federal, R1R, R888 i Profil.
Tutaj na przykład 595RSR i R888
R1R
Na zdjęciach powyżej jest profil w średniej mieszance po jednej rundzie Lap Race'a. 2x30 minut bombą + 5 kółek reala, w sumie ok. 100 km ogniem po pumexie na Ułęży. Widać na nich przegrzanie, ale sam jestem sobie winien, bo mogłem wziąć twardą mieszankę. Następnie po 15 kółkach AB Cup'a odpadł kawałek bieżnika z jednej opony na przodzie. Imageschack kazało mi uszczuplić konto, więc nie mam na szybko zdjęcia tego uszkodzenia. Bieżnik odpadł, ale zanim rzucimy kamieniem należy wspomnieć, że:
- stało się to gdy opona była już zjechana poniżej ogranicznika,
- dostała dobrze w dupę jeśli chodzi o temperaturę.
I teraz jeśli ktoś na takiej podstawie wysnuwa wniosek, że opona jest chujowa, to powinien uwzględnić najpierw trzy rzeczy:
-jest to nalewka i nikt tego nie ukrywa, a znając zarys technologii ich wytwarzania można przewidzieć pewne rzeczy
- jest to opona nowa, która kosztuje w zakupie 240 zł, a klei tak jak r888 i federal
- to jest opona przewidziana raczej na rajdy, kajtki - a tam gdzie miałem okazję na nich jeździć czyt. Ułęż, warunki dla opon są bardzo ciężkie i z rajdową/kjs'ową jazdą niewiele ma to wspólnego.
Słyszałem, że michały, avony, dunlopy by mi się tak nie rozkleiły. Otóż kolega jechał Astrą ten sam AB Cup i michały rajdowe zgubiły bieżnik. A druga sprawa - poproszę namiar gdzie kupię nowe markowe sliki w tej cenie co profil w 15" - biorę 3 komplety od ręki.
Ja absolutnie nie bronię tego Styka czy jak mu tam, który te opony produkuje i sprzedaje. Ale tak jak napisano wcześniej, zły PR na racingforum sprawił, że w umysłach ludzi, którzy może nawet na oczy tej opony nie widzieli, Profil kojarzy się ze słabą jakością. Co ciekawe dużo aut w AB Cupie jechało na Profilach i wszyscy chwalili. A ja natomiast wiele razy czytałem, że komuś markgum gubił bieżnik po 10 km, a maxsport jest najlepszy. I mam na tej podstawie przyjąć, że tak jest? Nie. W przeciwieństwie do wielu osób, ja wolę nie powielać takich opinii tylko bazować na własnym doświadczeniu i obserwacjach.
Profila kupiłem bo stałem przed dylematem czy jechać na Lap Race na januszach federalach, czy kupić nowe gumy (wcześniej widziałem te zdjęcia na RF, ale z doświadczenia wiem, jak powstają uszkodzenia takie jak tam były pokazane). I absolutnie nie żałuję tej decyzji. Opony można przyjąć, że wytrzymały tyle co federal, z którego co prawda nie odpadł bieżnik, ale też dało się zaobserwować liczne uszczerbki, sznur itp. Profile kleiły dokładnie tak samo, mimo że to 185 a nie 195.
I gdybym miał teraz kupować znów Profila, to bym się nie zastanawiał bo wiem co kupuję, wiem jak będę tego używał i czego mogę się spodziewać.
Z innej beczki - ja uważam, że R1R to świetna opona na codzień i na kajtki typu Rally Służewiec, a widziałem też jak gineła w oczach w upale na Ułęży na tylnej osi mocnego E30 ? I co to zmienia? Dwie różne sytuacje, dwa zupełnie inne auta, inne warunki. Jak to porównać?
Nikogo nie zachęcam i nie namawiam, napisałem po prostu po raz kolejny moje obiektywne zdanie.
Gdyby mnie było stać jeździłbym tylko na R888 GeKo - Śro 28 Mar, 2012 Kenet, Uważam podobnie jak Ty, tyle że jeśli ludzie piszą że opona się konczy po 2 próbach po 45-60sek. No to Cmon coś jest nie halo.Kenet - Śro 28 Mar, 2012
GeKo napisał/a:
Kenet, Uważam podobnie jak Ty, tyle że jeśli ludzie piszą że opona się konczy po 2 próbach po 45-60sek. No to Cmon coś jest nie halo.
Różnie bywa:
Bonczek - Śro 28 Mar, 2012 Kenet, lubię to was79 - Śro 28 Mar, 2012 Jak to było na Wyrazowie? aha:
postaw w dymie, postaw w dymie !Anonymous - Śro 28 Mar, 2012
was79 napisał/a:
Jak to było na Wyrazowie? aha:
postaw w dymie, postaw w dymie !
Tak było!!!
i obawiam sie ze moja była buma jest teraz w rękach tych własnie ludziKuner - Śro 28 Mar, 2012 Kenet, +1 Kenet - Czw 29 Mar, 2012 Ile mogę dociąć R888 janusze, w których bieżnik obecnie to 1-2 mm w szczycie?Młody Papież - Czw 29 Mar, 2012 to Fydi nie wspominał, że były już docinane?!?Bart - Czw 29 Mar, 2012 a że trochę za głęboko "rzeźbił" i druty wyszły to je flamastrem na czarno podmalował Młody Papież - Czw 29 Mar, 2012 chyba się chłopacy troche nie dogadali...Kenet - Czw 29 Mar, 2012 Apeluję!
Nie chodzi o te od użytkownika Fydi Bart - Czw 29 Mar, 2012 uff, to dobrze Janusz - Czw 29 Mar, 2012
Kenet napisał/a:
Ile mogę dociąć R888 janusze, w których bieżnik obecnie to 1-2 mm w szczycie?