To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Hamulce

Marek23 - Nie 16 Mar, 2008

k-mart napisał/a:
Seria williams nie hamuje, kto jezdzil wie o co mi chodzi :/

Twoj serio ma jakis problem... Ale przejrzalbym raczej caly uklad hamulcowy, bo cos u Ciebie z nim nie tak. Nie jestem mechanikiem, ale cos nie teges...

k-mart - Nie 16 Mar, 2008

mozliwe ze tak jest, po paru mocnych hamowaniach hamuje a przy normalnej jezdzie znowu nie.
wymienie plyn, odpowietrze system, zobaczymy. :)

qbus - Pią 21 Mar, 2008

ma ktos jakies doswiadczenie z klockami ebc? moge miec czerwone dzieki lagadulli w bardzo dobrej cenie, tansze niz ds2000 troche sa nawet... do czego je porownywac do ds2000 czy raczej do 2500? kiedys czytalem testy zielonych to porownywali je wlasnie z ds2000, wypadaly calkiem nieźle, wie ktoś coś wiecej? uzywal sam? jak z zywotnoscia? musi byc rozgrzany nie rozgrzany?
106 - Pią 21 Mar, 2008

lech wojcik bardzo zle sie wypowiadal o ebc ze pala sie na dlugich odcinkach.
na krakowski do kadetta marcin kupil jakies czarne czy granatowe ebc to po
rajdzie moge ci powiedziec :) do puga tylko ferodo zakladam... na asfalt pod
slika ds3000 to mistrz.

Anonymous - Pią 21 Mar, 2008

Choma włożył EBC, tylko na testy do 106 i spalił wszystkie, nawet te najwyższe odpowiadające niby ds 3000.Badziew straszny podobno.
k-mart - Pią 21 Mar, 2008

mam zielone ebc w r5, cos tam hamuja, ale ja nie startuje o mistrzostwo wrc wiec nie powiem czy tam by sie sprawdzily
GeKo - Pią 21 Mar, 2008

106 napisał/a:
lech wojcik bardzo zle sie wypowiadal o ebc ze pala sie na dlugich odcinkach.
na krakowski do kadetta marcin kupil jakies czarne czy granatowe ebc to po
rajdzie moge ci powiedziec :) do puga tylko ferodo zakladam... na asfalt pod
slika ds3000 to mistrz.

A jak się miał wypowiadać, skoro sam sprzedaje Ferodo, Brembo i Motula. To dla niego konkurencja. Nie zmienia to faktu, że sam przekonania nie mam do EBC i raczej bym ich nie kupił.

Anonymous - Sob 22 Mar, 2008

Ostatnio popytałem trochę o tarcze i klocki do Sporta, tak żebym już miał rozeznanie w temacie, w chwili kiedy przyjdzie czas na wymiane.

tarcze przód / tył / klocki przód / tył

tarox 1529 zł / brak / 693 zł / 283 zł

ferodo ds2500 -----/----- / 400zł / 250 zł

Nie znam cen w ASO za tarcze i klocki, ale pewnie Freeman zna, i ładnie tutaj dopisze :]

Miał ktoś u siebie taroxa ?, bo cena trochę mnie przeraża :/

Obecnie mam u siebie serie tarcze i klocki, i hamuje bardzo dobrze, przynajmniej w warunkach jazdy po drogach publicznych :]

Przewody Goddridge już zamówiłem, wiec wkrótce wymiana.

No i kolejne pytanko, który płyn hamulcowy polecacie do jazdy do codziennej jazdy + track days.

Ferodo, Mobil, ApRacing, Motul, ?? ( pomijam tutaj cene, bo różnice niewielkie )

Dzieki za opinie

Rudello - Sob 22 Mar, 2008

bardzo dobrze ze zrobiłeś wstepne rozeznanie bo wkrotce tez bede musial zmieniać.
Napisz koniecznie jak założysz juz przewody

k-mart - Pon 14 Kwi, 2008

krotka pilka:
ile plynu hamulcowego wchodzi w uklad? 1l? 1,5l?
nie oczekuje dokladnej odpowiedzi, ile szacujecie? :)

M - Pon 14 Kwi, 2008

30l jak gdzieś jest dziura

ale dziury tylko w hondach sie zdarzaja
Marek23 - Pon 14 Kwi, 2008

lewap napisał/a:

tarcze przód / tył / klocki przód / tył

tarox 1529 zł / brak / 693 zł / 283 zł

ferodo ds2500 -----/----- / 400zł / 250 zł

Zapomnij o Taroxie, ja nie polecam. Co do tarcz, to bierz zwykle Brembo, sa dobre i wystarczajace. Ktos Ci powie,ze lepsze naicnane. Bzdura, sa drozsze i zjadaja bardziej klocki. A pomoga jesli jedziesz oes 20 km, ale w Twoim przypadku zwykle wystarcza. W moim sporcie mam zwykle Brembo.

Co do klockow, to w zime jezdze na zwyklym Ferodo, wystarcza. Asfalt to DS3000, calkowicie inna liga niz 2500. Z tym, ze sa drogie i szybko schodza. Ale auto hamuje masakrycznie. Do tego piszcza na zimno... DS2500 moga byc niezle, ale sa to klocki usportowione, 3000 max sportowe. Mialem kiedys Pagidy i chyba EBC tez. Nie polecam.

kubas - Pon 14 Kwi, 2008

ee wiecej jak jeden litr to nigdy a przewaznie wystarcza banka pol litrowa :)

wielkie dzieki kubas, wielkie niedzieki eM :D
czyli jesli wypuszcze wszystko co jest z pojemniczka i przewodow, swiezego z reguly wchodzi max 1l?