Mrozu - Pią 28 Gru, 2012 w moim przypadku musiały być białe lakierowane co mocno zawęziło wybórPiTT - Pią 28 Gru, 2012 ja tylko czarne albo wenge pod pozostałe głośniki
a jaki masz ten swój model?Mrozu - Pią 28 Gru, 2012 M-audio hrs-75. niski model, ale do mieszkania w sam raz dla kogoś kto nie jest audiofilemQukie - Pią 28 Gru, 2012 może JBL ES 100?NBL - Pią 28 Gru, 2012 altus 140 xXDbizon - Sob 29 Gru, 2012
prawda jest taka, ze kazda konfiguracja sprzetu gra inaczej. trzeba jechac do sklepu, ktory ma odpowiednie wyposazenie i sluchac dotad, az znajdziesz to, co ci sie spodoba. inaczej mozesz kupic cos, nawet za duzo kasy, co bedziesz chcial wywalic do kosza.
wszelkie recenzje mozna sobie wsadzic w buty.pit - Sob 29 Gru, 2012 Pomądrkuje bo dwa lata jeździłem słuchałem kupowałem i kombinowałem, może komuś przyda się info.
Wzmak może mieć 40 watt i być tani byle markowy NAD czy Marantz itd za 500 czy 1000pln. jeżeli kolumny mają skuteczność z 90db i wiecej, im mniejsza skuteczność tym mocniejszy wzmak potrzebny. Watty to drugi plan.
Kolumny cięzki wybór chodzi o brzmienie ciepłe czy zimne. Zimne to np b&w czy mission. Ciepłe Acoustic Energy czy Koda. Ja odradzam JBL słuchałem tego w kilku modelach i nie warte ceny IMO.
Na jakieś DALI czy yamaha szit szkoda pieniędzy.
Wiadomo że audiofile wolą bardziej zimny dzwięk a ludzie co lubią muzykę ciepły.
Najlepiej jakieś fjne używki między 1500-2000.
Wielkość kolumny i ilość głośników to również nie jest decydujący parametr.
Lipa jest taka że każdy ma inne ucho i nie da się doradzić, trza odsłuchiwać.
Co do zestawów kin domowych do 5tyś to szkoda kasy wydawać, porządne od 7tyś zaczynają sie a dobre od 15. A znowu słuchanie dobrej muzy w stereo na amplitunerze pięcio kanałowym to patalogia nawet po przełączeniu na stereo.
Oczywiście zapomniałem napisać że każde badziewe już się high end tytułuje bizon - Sob 29 Gru, 2012
pit napisał/a:
Lipa jest taka że każdy ma inne ucho i nie da się doradzić, trza odsłuchiwać.
+1
pit napisał/a:
Co do zestawów kin domowych do 5tyś to szkoda kasy wydawać, porządne od 7tyś zaczynają sie a dobre od 15. A znowu słuchanie dobrej muzy w stereo na amplitunerze pięcio kanałowym to patalogia nawet po przełączeniu na stereo.
+1
Cytat:
wczesniejsze akapity
-1
bo jak sam napisales, trzeba jezdzic i sluchac. jeden bedzie kochal jamo, inny dali. zalezy, co kto lubi.Michał - Sob 29 Gru, 2012
Cytat:
sprawdziłem te quadrale, to jakiś starszy model, ogólnie żadna okazja bo znalazłem w archiwum allegro aukcję z 2008r. jak ktoś wystawiał za 500zł. za komplet
kurde, już się cieszyłem że frajera znalazłem
mam paru napalonych na allegro wiec jak sie nie sprzedadzą to mozemy ponegocjować pit - Sob 29 Gru, 2012 Tak ale niezależnie od gustu każdy wyczuje równiżnice między kodą a np. dali czy tonsilem , na korzyść kody. Czy acoustic energy a wharfdale itd.
Jest mnóstwo forumów jak to wszystko przekopiesz i odsłuchasz xxx zestawów to będziesz wiedział o co kaman Piszę tak bo tak zrobiłem. A kiedyś też wychodziłem z założenia że ładny, duży i świecący JBL który ma mnóstwo głośników będzie lepiej grał niż b&w z trzema dupa wcale nie bizon - Sob 29 Gru, 2012 pit, i znowu, ile ludzi, tyle opinii pit - Sob 29 Gru, 2012 Luzik
Ja tylko podpowiadam tym co nie w temacie, żeby nie jarać się wattami ,wyglądem, ilością głośników i kosmicznymi opisami producentów w szczególności w niszowych markach.
Posłuchać , posłuchać i jeszcze raz posłuchać przed kupnem żeby sie nie wyebać
Bo chodzi w tym wszystkim o jakość odtwarzanego dzwięku a nie głośny zlewający się chaos.bizon - Sob 29 Gru, 2012
pit napisał/a:
Luzik
Ja tylko podpowiadam tym co nie w temacie, żeby nie jarać się wattami ,wyglądem, ilością głośników i kosmicznymi opisami producentów w szczególności w niszowych markach.
Posłuchać , posłuchać i jeszcze raz posłuchać przed kupnem żeby sie nie wyebać
Bo chodzi w tym wszystkim o jakość odtwarzanego dzwięku a nie głośny zlewający się chaos.
i tym razem 100% +1 M - Sob 29 Gru, 2012 Co to jest zimny i cieply dzwiek ?Vlodarsky - Sob 29 Gru, 2012 Zimny jak Ci w chałupie od okien ciągnie wiater po podłodze.
Czytając ten temat uświadomiłem sobie, że jestem głuchy.