To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Czy jesteś religijny?

KonradMK - Czw 07 Sty, 2010

bez sensu jest porównywanie religii do nauki. to że czegoś nie można wytłumaczyć naukowo nie znaczy że religia to tłumaczy. niektórzy jednak zdają się sądzić, że skoro czegoś nie wiadomo to na pewno stworzył to bóg.
PiTT - Czw 07 Sty, 2010

jeszcze w nawiązaniu do cząstki elementarnej
to tak jak z niespuszczoną kupą w firmowym kiblu
ktoś to zrobił, ale jak się pytasz to nie nikt się nie przyznaje

Vlodarsky - Czw 07 Sty, 2010

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
znam takie przypadki... i modlitwa tu nie pomoże.

Janusz napisał/a:
Vlodarsky napisał/a:
trzymajmy się tych religii które są od setek/tysięcy lat i niech tak zostanie

Ale MArek, zauważ ze to w co my wierzymy nawet nie jest naszym wyborem.... jest to nam wpojone, tak jak ojczysty język.... wierzy w to, w co wierzą Twoi rodzice. A to często zależy od Twojego miejsca pochodzenia. Myślicie ze gdybyście się urodzili w jakimś kraju islamistycznym, to w pewnym wieku zmienilibyście religie na chrześcijańska??

to z Jedai jest po prostu skrajnym przykładem, ale znając ludzka psychikę, mogę się założyć ze Ci religijni dzisiaj, to gdybym im od dziecka wszyscy tłukli ze rycerze Jedai istnieli to by w to uwierzyli, i dzisiaj by ich czcili.

bardzo możliwe, że mogło by tak być :) albo poitaniem zamiast podanie ręki było by wsadzenie sobie nawzajem palca w dupe i polizanie :rotfl: nie wiemy jak mogło by się to potoczyć :) scenariuszy mogło by być milion :)

Chodzi mi o to żeby raczej nic nie zmieniać. Dążyć ogólnie do lepszego życia nas wszystkich. I już trzymać się tego co jest :) bo szkoda życia na zmiany :)

M - Czw 07 Sty, 2010

KonradMK napisał/a:
bez sensu jest porównywanie religii do nauki. to że czegoś nie można wytłumaczyć naukowo nie znaczy że religia to tłumaczy. niektórzy jednak zdają się sądzić, że skoro czegoś nie wiadomo to na pewno stworzył to bóg.

na pewno to kopernik nie żyje

PiTT - Czw 07 Sty, 2010

eM napisał/a:
KonradMK napisał/a:

na pewno to kopernik nie żyje

nie kojarze typa? gdzie go mogłem widzieć?
:rotfl:

Anonymous - Czw 07 Sty, 2010

Ja pochodzę z tekiej rodziny że do kościołą chodzą... Samo chodzę chyba że zaśpię :P
Ale wole stare ciemne kościoły w miastach gdzie nikt nikogo nie zna...
Co do księży to mam takiego jednego któy uczył mnie w LO i napewno chciałbym żeby udzielał mi ślubu - równy gość :D Też upala autami :D

KonradMK - Czw 07 Sty, 2010

a czy bóg mógłby się unicestwić?
MoRToN - Czw 07 Sty, 2010

agentczor napisał/a:
Ja pochodzę z tekiej rodziny że do kościołą chodzą... Samo chodzę chyba że zaśpię :P
Ale wole stare ciemne kościoły w miastach gdzie nikt nikogo nie zna...
Co do księży to mam takiego jednego któy uczył mnie w LO i napewno chciałbym żeby udzielał mi ślubu - równy gość :D Też upala autami :D

moj proboszcz z 15 lat temu miał 205 Gti, pozniej 405 mi16 teraz cywil 406 :D

szymlorek - Czw 07 Sty, 2010

Nie wierze pomimo że cała moja rodzina jest wierząca i wszystcy mi bliscy.

Mam szacunek dla wierzących i nawet nie wiedzieć czemu cieszy mnie że chodzą słuchają i starają się być dobrzy w imię dobra wyższego. Uważam jednak że i bez 10 przykazań człowiek inteligentny i dobrze wychowany będzie wiedzał co robić wolno a czego nie i jak się zachować względem drugiego człowieka.

Obecnie przeżywam test mojej cierpliwości i tolerancji bo dziś lub jutro czeka mnie wizyta kolędowa :]

M - Czw 07 Sty, 2010

KonradMK napisał/a:
a czy bóg mógłby się unicestwić?

heheheh a czy mógłby zrobić taki kamien ktorego nie moze uniesc?

Jakarti - Czw 07 Sty, 2010

eM napisał/a:

moze zrobic kamien ogromnie wielki ale i tak go uniesie..
to tak jak z ta galatkyka cala.. kazdy wie, ze gdzies musi byc koniec a jednak mowia ze konca nie ma o_O

Anonymous - Czw 07 Sty, 2010

No i co było przed tym wielkim pierdut mnie ciekawi? :rotfl:

Jakarti napisał/a:

to tak jak i Kondziu i ninja (Kondziu to też ninja) stawia sobie cel nie do osiągnięcia ale i tak go osiąga... wymiękam już. Świat jest niezwykły :)

Loko - Czw 07 Sty, 2010

Jakarti napisał/a:
eM napisał/a:

to tak jak z ta galatkyka cala.. kazdy wie, ze gdzies musi byc koniec a jednak mowia ze konca nie ma o_O

A może faktycznie nie ma końca, tylko na dzień dzisiejszy określenie "nie ma końca" jest dla nas niezrozumiałe?
Tak jak kiedyś było nie do pojęcia dla ludzi, ze ziemia jest kulą.