ICE - In Car Entertainment - Na usługach korporacji...
M - Pon 06 Lip, 2009 Rozumiem to co piszesz ale nadal dla mnie jest to nielogiczne ponieważ same zdjęcie blokady nie powoduje popełnienia przestępstwa.
Wg mnie zeby tak było musieliby złapać kogoś kto z tak przerobiąną konsolą gra w piraty.PieQt - Pon 06 Lip, 2009 widzisz em, przestępstwo ma następujące stadia
przygotowanie - planowanie, zbieranie zespołu, przygotowanie narzędzi, kupienie pirata
usiłowanie - nieudana kradzież, spudłowanie, nóż omija tętnicę, nieumiejętne odpalanie pirata
dokonanie - zabójstwo, kradzież, naruszenie praw autorskich (granie w pirata)
żeby wprowadzić prewencję, ustawodawca stwierdził, że nie wolno czekać na popełnienie przestępstwa, ale należy reagować o wiele wcześniej - w przypadkach w których można stwierdzić iż działanie ma na celu złamanie prawa (znalezienie w magazynie z kontrabandą samochód ze skrytkami będzie wykorzystany do przemytu, itd.)anjas - Pon 06 Lip, 2009 Piekut dobrze tłumaczy, zaczynam rozumieć problem . Ale nasuwa mi się kilka pytań...
np co z tuningiem? Skoro mój fiat 125p rozwija 130km/h a w PL nie można więcej, to czy zgodnie z prawem popełnię przestępstwo, kiedy założę do niego turbinę w efekcie czego kant będzie mógł się rozbujać do 180km/h. Czy w ramach prewencji policja nie powinna zabrać mojego fiaciora a mnie wsadzić do puszki? Przecież zgodnie z przepisami mogę jeździć swoim normalnym, niezdłubanym fiaciorem.
I nie mówcie mi, że mogę fiatem jechać do Niemiec, bo przecież z konsolą też można wyjechać do jakiegoś bangladeszu gdzie prawa autorkie nie są chronbione i tam zapinać w piraty...nox - Pon 06 Lip, 2009 A to to nie jest jak z antyradarami ?? Można posiadać ale nie można go używać ??dzik - Pon 06 Lip, 2009
anjas napisał/a:
I nie mówcie mi, że mogę fiatem jechać do Niemiec, bo przecież z konsolą też można wyjechać do jakiegoś bangladeszu gdzie prawa autorkie nie są chronbione i tam zapinać w piraty...
Nie musisz jechac do niemiec, na kazdym terenie prywatnym mozesz jechac ile chcesz z tego co sie nie myle.anjas - Pon 06 Lip, 2009
dzik napisał/a:
Nie musisz jechac do niemiec, na kazdym terenie prywatnym mozesz jechac ile chcesz z tego co sie nie myle.
oczywiście, na torze też itd... ale mi chodzi o przykład a nie o konkrety
Ale dobra, moim zdaniem nic nie zrobią tym, których złapali na chipowaniu konsol nie mówiąc nawet o właścicielach konsol, którzy to zlecili.
Pewnie sony zglosiło na policję doniesienie o przestępstwie, policjanci musieli zareagować a teraz sąd wszystko oddali i będzie po sprawie.M - Pon 06 Lip, 2009 to jak z prowadzącymi serwis napisy.pl?
zamkneli ich, zamkneli serwer, zabrali domene,
a potem byl artykuł o tym ze nawet nie wiedzą o co ich oskarżyć
korporacje to zuoPieQt - Pon 06 Lip, 2009
anjas napisał/a:
np co z tuningiem? Skoro mój fiat 125p rozwija 130km/h a w PL nie można więcej, to czy zgodnie z prawem popełnię przestępstwo, kiedy założę do niego turbinę w efekcie czego kant będzie mógł się rozbujać do 180km/h. Czy w ramach prewencji policja nie powinna zabrać mojego fiaciora a mnie wsadzić do puszki? Przecież zgodnie z przepisami mogę jeździć swoim normalnym, niezdłubanym fiaciorem.
do dyskusji musimy dorzucić kolejne zagadnienie - przeznaczenie rzeczy (społeczno - obyczajowe) - tak je nazwijmy, przeznaczeniem samochodu jest poruszanie się siłami fizyki, czyli zmiana mocy nie wpływa na przeznaczenie samochodu, cel jakim kierował sie producent jest zachowany. możesz mieś sryliard koni i nic to nie zmienia, ale jeżeli przymocujesz sobie zamiast progów kosy, żeby pieszych oddzielać od kostek - to zmieniasz przeznaczenie samochodu z transportowego do kaleczącego ludzi - po tej mianie samochód staje się narzędziem ataku na inne osoby
z prędkością jest inaczej - ustawodawca mówi, przyspieszaj sobie do 90 km/h w terenie niezabudowanym jak szybko chcesz (9 sek, 30 milisekund) tylko nie przekraczaj prędkości. Nie można uznac samochodu, który ma 1000 km za narzędzie służące wykroczenia (przekroczenie prędkości jest wykroczeniem), ponieważ samochodem z mocą 1000 km możesz jeździć przepisowo (drukarka wspomniana wyżej może drukować tylko maile, nóż kroić kartofle, itd.)
ostatnio jest duży nacisk, aby zabierać samochody (jako narzędzia "przestępstwa") pijanym kierowcom - nie znam szczegółów, ale można w sieci poszukać
PS ma przeznaczenie do odtwarzania gier, które zostały wyprodukowane we współpracy z sony - każde inne to zło i dlatego taka zmiana jest uznana na przygotowania
właścicielom konsoli nic wielkiego nie grozi, stracą konsolę - ot coVlodarsky - Pon 06 Lip, 2009
anjas napisał/a:
moc twojego fiaciora musi być taka jak w dowodzie rejestracyjnym z tego co się dobrze orientuje, ale chyba musieli by Ci udowodnić w jakiś sposób, że jest wyższa więc chyba fiacior to zuy przykład
a np bokserzy ? ćwiczą bicie ludzi a przecież to przestępstwo anjas - Pon 06 Lip, 2009
Vlodarsky napisał/a:
a np bokserzy ? ćwiczą bicie ludzi a przecież to przestępstwo
albo np. walenie konia. Przecież wiadomo, że prowadzi do ślepoty. A okaleczanie ludzi (samych siebie też) jest również przestępstwem.dzik - Pon 06 Lip, 2009
anjas napisał/a:
albo np. walenie konia
dwa lata mozna dostacVlodarsky - Pon 06 Lip, 2009
anjas napisał/a:
albo np. walenie konia.
Koń lubi jak się go czasem posmyra PieQt - Pon 06 Lip, 2009
Vlodarsky napisał/a:
a np bokserzy ? ćwiczą bicie ludzi a przecież to przestępstwo
z bokserami, karatekami jest tak, że jak biorą udział w bójce albo pobiciu to odpowiadają w inny sposób (czyli kara dla nich jest zaostrzona względem zwykłego śmiertelnika) osoba znająca sztuki walki, (w tym komandosi, judocy, karatecy, bokserzy), którzy byli szkoleni odpowiadają za zwykłe pobicie jak za pobicie z niebezpiecznym narzędziem
czyli ja musiałbym mieć bejzbola a bokser gołe pięści, żebyśmy dostali taką samą karęM - Pon 06 Lip, 2009 OK, Nelsonie,
wiec zeby ich ukarac, oskarzenie musi wykazac ze jakakolwiek z ich konsol zostala uzyta do grania w piraty po ich przerobce, wtedy bedą współwinni tak?
Jesli nie znajdą nikogo kto grał w piraty po ich przeróbce (moga byc to oni sami np po prowokacji) to wtedy nie bylo przestepstwa w którego przygotowaniu brali udział.dzik - Pon 06 Lip, 2009
PieQt napisał/a:
czyli ja musiałbym mieć bejzbola a bokser gołe pięści, żebyśmy dostali taką samą karę
Zastanawiam sie czy w zwiazku z tym takiego tresowanego zawodnika mozna legalnie zastrzelic podciagajac pod temat uzycia podobnej klasy uzbrojenia.