HydePark - Czym sie na codzien zajmujecie, co robicie jak, zarabiacie??
Misiek_lbn - Sob 31 Sty, 2009 a ja myślę że i tak przy podejmowaniu pracy najbardziej liczą się znajomości, a nie czy dziennie czy zaocznie, państwowo czy prywatnie M - Sob 31 Sty, 2009 najwazniejsze jest to co sie ma między uszami a nie znajomosci...Misiek_lbn - Sob 31 Sty, 2009 eM, i jeszcze odrobina szczęścia M - Sob 31 Sty, 2009 tak to zawszepP - Sob 31 Sty, 2009 wg mnie to teraz są dwa typy zawodow:
-gdzie studia graja duza role - np adwokat itp itd
-gdzie studia nie odgrywaja duzej roli - marketing itp itd
Moze na swoim przykladzie. Studiuję ekonomie na bananowni. Bardzo dobra uczelnia prywatna ble ble ble. Po 3 letnim lic stanałem przed wyborem 1) mgr dziennie i kiblowac w szkole? 2) mgr zaocznie i rozgladac sie za praca?
Na szczęscie wybrałem koszyk nr 2. Pracuję w szeroko pojętych mediach, gdzie bardziej liczy się to co sobą reprezentujesz aniżeli gdzie się uczysz bądź jakie masz oceny itp. Mnie np. ani razu nikt nie zapytał na rozmowie kwalifikacyjnej o szkolę.
Obecnie raczej mało jest zawodów, do których studia przygotowują. Na rozmowie rekrutacyjnej trzeba stwierdzić czy człowiek ma potencjał, czy warto ponieść koszty na jego szkolenie aby w przyszłości praca tej jednostki dała efekty w postaci przychodów firmy.anjas - Sob 31 Sty, 2009
pP napisał/a:
Mnie np. ani razu nikt nie zapytał na rozmowie kwalifikacyjnej o szkolę.
a na rozmowe wszedłeś z ulicy czy może wcześniej przesłałeś swoje CV, gdzie było napisane jaką szkołę ukończyłeś?
Moim zdaniem studia mają duże znaczenie na początku drogi zawodowej - kiedy nie można się jeszcze pochwalić konkretnymi osiągnięciami zawodowymi.
Potem rzeczywiście stają się mniej ważne. Ale jeśli nie dostanie się szansy na początku (a bez dobrych studiów o nią trudniej) to potem nie łatwo się przebić.
Np. jeśli zatrudnią kogoś w korporacji jako gońca (bo nie ma wykształcenia ani doświadczenia) to potem, choćby nawet nie wiem jak się starał, jak zajebiście roznosił korespondencje, to specjalistą w żadnym dziale merytorycznym nie zostanie.k-mart - Sob 31 Sty, 2009 Niestety kazdy z nas zmarnowal bardzo duzo czasu. Wiekszosc z nas cos tam informuje albo usluguje, zamiast sluzyc w wojsku.
Niestety sam juz na to jestem za stary. Szkoda ze pare lat temu bylem jeszcze glupszy niz dzisiaj, mysle ze wojsko by mnie calkowicie wypelnilo,ze tak powiem.
mysle ze wojsko by mnie calkowicie wypelnilo,ze tak powiem.
jeśli spotkałbyś tak Małą Mi, to napewno byś był wypełniony Marek23 - Sob 31 Sty, 2009 Ja się chyba zgodzę z Dzikiem...
Co do znajomości,to jak się je ma to jest dużo łatwiej. A w Polsce szczególnie...k-mart - Sob 31 Sty, 2009 Griffin,
prosze nie czytaj wypowiedzi kolegow, powinienes jednak pojsc do wojska.
Ojczyzna tego oczekuje!206 Gti - Sob 31 Sty, 2009 Zgadzam sie z Anjasem.
Żadne licencjaty, studia zaoczne, żadna praca czy wojsko!
Jak pozwalają Ci warunki (rodzice) to idz na studia, i koncentruj się na inwestycji w siebie a nie zarabianiu 2 - 3K miesięcznie.
Rekomendacja:
1. Biegle !!! jeden język - certyfikat.
2. Drugi język - certyfikat
3. Idz na SHG - Świetna szkoła, świetna opinia, duże uznanie u pracodawców.
4. Jedz na wymianę. Erazmus itp.
5. Staraj sie coś skończyć za granicą.
6. Zrób studia podyplomowe.
Jak będziesz miał co wyżej - będzie Ci sie przy odrobinie szcześcia dobrze żyło.
EM:
Marna prowokacja. Rozumiem,że dla Ciebie:
- magister Ziobro ma większe pojęcie o nauce prawą niż Prof. Zoll z UJ,
- Prezes Skrzypek jest lepszym ekspertem od Prof. Balcerowicza
itp.
PIS ma 0 ładunek intelektualny (wszyscy sensowi odeszli albo zostali wywaleni przez Napoleona XXI wieku jk) zostali poplecznicy i debile, miernoty intelektualne i oczywiście Twój dobry znajomy Ojciec Tadeusz Rydzyk.
Jak jesteś takim zwolennikiem PIS i tak Ci predko do zmiany Rządu to może wytłumaczysz nam wszyskim co Rydzyk zrobił z pieniędzmi ze zbiórki na stocznie gdańska??
Rząd ma sie właśnie nie zmieniać, a nie dopuszczenie tych ignorantów z PIS do władzy to priorytet.k-mart - Sob 31 Sty, 2009 Widzisz griffin, kolejny przyklad czego nie robic.
Kolega 206gti poszedl w zlym kierunku, dzisiaj sam zadaje sobie bledne i niepotrzebne pytania.
Sluzac w wojsku, ten problem by nie istnial.....kubas - Sob 31 Sty, 2009 hahahahha 206gti poszedl po bandzie ostro znowu sie wywiaze polityczna dyskusja....anjas - Sob 31 Sty, 2009 Adam, co prawda się ze mną zgodziłeś... i słusznie
Ale na dalszą część Twojej wypowiedzi muszę zareagować jednoznacznie:
...nie wiem czy wiesz ale wklejajac takie gowna stajesz sie czescia czyjejs gry politycznej za co za 20 lat bezdiesz sie bardzo wstydzic.
Takie zasady...Marek23 - Sob 31 Sty, 2009
206 Gti napisał/a:
- magister Ziobro ma większe pojęcie o nauce prawą niż Prof. Zoll z UJ,
- Prezes Skrzypek jest lepszym ekspertem od Prof. Balcerowicza
itp.
PIS ma 0 ładunek intelektualny (wszyscy sensowi odeszli albo zostali wywaleni przez Napoleona XXI wieku jk) zostali poplecznicy i debile, miernoty intelektualne i oczywiście Twój dobry znajomy Ojciec Tadeusz Rydzyk.
Jak jesteś takim zwolennikiem PIS i tak Ci predko do zmiany Rządu to może wytłumaczysz nam wszyskim co Rydzyk zrobił z pieniędzmi ze zbiórki na stocznie gdańska??