To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Czym sie na codzien zajmujecie, co robicie jak, zarabiacie??

Misiek_lbn - Sob 31 Sty, 2009

a ja myślę że i tak przy podejmowaniu pracy najbardziej liczą się znajomości, a nie czy dziennie czy zaocznie, państwowo czy prywatnie :P
M - Sob 31 Sty, 2009

najwazniejsze jest to co sie ma między uszami a nie znajomosci...

eM, i jeszcze odrobina szczęścia :)
M - Sob 31 Sty, 2009

tak to zawsze
pP - Sob 31 Sty, 2009

wg mnie to teraz są dwa typy zawodow:
-gdzie studia graja duza role - np adwokat itp itd
-gdzie studia nie odgrywaja duzej roli - marketing itp itd

Moze na swoim przykladzie. Studiuję ekonomie na bananowni. Bardzo dobra uczelnia prywatna ble ble ble. Po 3 letnim lic stanałem przed wyborem 1) mgr dziennie i kiblowac w szkole? 2) mgr zaocznie i rozgladac sie za praca?

Na szczęscie wybrałem koszyk nr 2. Pracuję w szeroko pojętych mediach, gdzie bardziej liczy się to co sobą reprezentujesz aniżeli gdzie się uczysz bądź jakie masz oceny itp. Mnie np. ani razu nikt nie zapytał na rozmowie kwalifikacyjnej o szkolę.

Obecnie raczej mało jest zawodów, do których studia przygotowują. Na rozmowie rekrutacyjnej trzeba stwierdzić czy człowiek ma potencjał, czy warto ponieść koszty na jego szkolenie aby w przyszłości praca tej jednostki dała efekty w postaci przychodów firmy.

anjas - Sob 31 Sty, 2009

pP napisał/a:
Mnie np. ani razu nikt nie zapytał na rozmowie kwalifikacyjnej o szkolę.

a na rozmowe wszedłeś z ulicy czy może wcześniej przesłałeś swoje CV, gdzie było napisane jaką szkołę ukończyłeś?

Moim zdaniem studia mają duże znaczenie na początku drogi zawodowej - kiedy nie można się jeszcze pochwalić konkretnymi osiągnięciami zawodowymi.
Potem rzeczywiście stają się mniej ważne. Ale jeśli nie dostanie się szansy na początku (a bez dobrych studiów o nią trudniej) to potem nie łatwo się przebić.

Np. jeśli zatrudnią kogoś w korporacji jako gońca (bo nie ma wykształcenia ani doświadczenia) to potem, choćby nawet nie wiem jak się starał, jak zajebiście roznosił korespondencje, to specjalistą w żadnym dziale merytorycznym nie zostanie.

k-mart - Sob 31 Sty, 2009

Niestety kazdy z nas zmarnowal bardzo duzo czasu. Wiekszosc z nas cos tam informuje albo usluguje, zamiast sluzyc w wojsku.

Niestety sam juz na to jestem za stary. Szkoda ze pare lat temu bylem jeszcze glupszy niz dzisiaj, mysle ze wojsko by mnie calkowicie wypelnilo,ze tak powiem.

http://www.wojsko-polskie.pl/

k-mart napisał/a:
mysle ze wojsko by mnie calkowicie wypelnilo,ze tak powiem.

jeśli spotkałbyś tak Małą Mi, to napewno byś był wypełniony ;)

Marek23 - Sob 31 Sty, 2009

Ja się chyba zgodzę z Dzikiem...

Co do znajomości,to jak się je ma to jest dużo łatwiej. A w Polsce szczególnie...

Griffin,

prosze nie czytaj wypowiedzi kolegow, powinienes jednak pojsc do wojska.
Ojczyzna tego oczekuje!

206 Gti - Sob 31 Sty, 2009

Zgadzam sie z Anjasem.

Żadne licencjaty, studia zaoczne, żadna praca czy wojsko!

Jak pozwalają Ci warunki (rodzice) to idz na studia, i koncentruj się na inwestycji w siebie a nie zarabianiu 2 - 3K miesięcznie.

Rekomendacja:

1. Biegle !!! jeden język - certyfikat.
2. Drugi język - certyfikat
3. Idz na SHG - Świetna szkoła, świetna opinia, duże uznanie u pracodawców.
4. Jedz na wymianę. Erazmus itp.
5. Staraj sie coś skończyć za granicą.
6. Zrób studia podyplomowe.

Jak będziesz miał co wyżej - będzie Ci sie przy odrobinie szcześcia dobrze żyło.

EM:

Marna prowokacja. Rozumiem,że dla Ciebie:

- magister Ziobro ma większe pojęcie o nauce prawą niż Prof. Zoll z UJ,
- Prezes Skrzypek jest lepszym ekspertem od Prof. Balcerowicza

itp.

PIS ma 0 ładunek intelektualny (wszyscy sensowi odeszli albo zostali wywaleni przez Napoleona XXI wieku jk) zostali poplecznicy i debile, miernoty intelektualne i oczywiście Twój dobry znajomy Ojciec Tadeusz Rydzyk.

Jak jesteś takim zwolennikiem PIS i tak Ci predko do zmiany Rządu to może wytłumaczysz nam wszyskim co Rydzyk zrobił z pieniędzmi ze zbiórki na stocznie gdańska??

http://pl.youtube.com/watch?v=_FGfl9zaA-Y

Rząd ma sie właśnie nie zmieniać, a nie dopuszczenie tych ignorantów z PIS do władzy to priorytet.

Widzisz griffin, kolejny przyklad czego nie robic.
Kolega 206gti poszedl w zlym kierunku, dzisiaj sam zadaje sobie bledne i niepotrzebne pytania.
Sluzac w wojsku, ten problem by nie istnial.....

kubas - Sob 31 Sty, 2009

hahahahha :D 206gti poszedl po bandzie ostro :) znowu sie wywiaze polityczna dyskusja....
anjas - Sob 31 Sty, 2009

Adam, co prawda się ze mną zgodziłeś... i słusznie :)

Ale na dalszą część Twojej wypowiedzi muszę zareagować jednoznacznie:

...nie wiem czy wiesz ale wklejajac takie gowna stajesz sie czescia czyjejs gry politycznej za co za 20 lat bezdiesz sie bardzo wstydzic.

Takie zasady...

Marek23 - Sob 31 Sty, 2009

206 Gti napisał/a:
- magister Ziobro ma większe pojęcie o nauce prawą niż Prof. Zoll z UJ,
- Prezes Skrzypek jest lepszym ekspertem od Prof. Balcerowicza

itp.

PIS ma 0 ładunek intelektualny (wszyscy sensowi odeszli albo zostali wywaleni przez Napoleona XXI wieku jk) zostali poplecznicy i debile, miernoty intelektualne i oczywiście Twój dobry znajomy Ojciec Tadeusz Rydzyk.

Jak jesteś takim zwolennikiem PIS i tak Ci predko do zmiany Rządu to może wytłumaczysz nam wszyskim co Rydzyk zrobił z pieniędzmi ze zbiórki na stocznie gdańska??

http://pl.youtube.com/watch?v=_FGfl9zaA-Y

Rząd ma sie właśnie nie zmieniać, a nie dopuszczenie tych ignorantów z PIS do władzy to priorytet.

Adam, robisz się nachalny... Ja już nie mogę czytać takich agitacji politycznych, czy to pis, czy po.