To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Sony A200

dzik - Pon 12 Sty, 2009

Walle napisał/a:
racja - są canonowcy i nikonowcy. miałem na myśli szkła ori. Są w lepszych cenach. Np. w canonie masz dobre zawodowe prawie szkło 24-105 f4 L za ok. 2900, a w Nikonie szkło podobnej klasy 28-75 f2.8 za 3.500. Jakość bardzo podobna a w Canonie większa rozpiętość ogniskowych.

Mylisz troche szkla, w canonie jest 24-105 jest tez 24-70/2.8. To zupelnie inne szkla.
Jak 24-70 doczeka sie IS'a to bedzie dla mnie rewelacja.

Co do kit'a... ja nie podniecam sie cropami 100%, nie szukam na sile aberracji.
Ostatnio focilem wyciagnietym z szafy starym kit'em od analogowego eosa 500n.
http://allegro.pl/item521...ultrasonic.html

To szklo, ale bez USM. Jestem bardzo zadowolony z efektow.
Mozna je kupic w cenie <100PLN.

To czy C czy N zalezy od preferencji. Wielbiciele stalem maja troche lepiej w C. Pod wzgledem puszek wszystko zmienia sie szybko, raz C raz N z przodu.

Walle - Pon 12 Sty, 2009

dzik napisał/a:
Walle napisał/a:
racja - są canonowcy i nikonowcy. miałem na myśli szkła ori. Są w lepszych cenach. Np. w canonie masz dobre zawodowe prawie szkło 24-105 f4 L za ok. 2900, a w Nikonie szkło podobnej klasy 28-75 f2.8 za 3.500. Jakość bardzo podobna a w Canonie większa rozpiętość ogniskowych.

Mylisz troche szkla, w canonie jest 24-105 jest tez 24-70/2.8. To zupelnie inne szkla.
Jak 24-70 doczeka sie IS'a to bedzie dla mnie rewelacja.

Co do kit'a... ja nie podniecam sie cropami 100%, nie szukam na sile aberracji.
Ostatnio focilem wyciagnietym z szafy starym kit'em od analogowego eosa 500n.
http://allegro.pl/item521...ultrasonic.html

To szklo, ale bez USM. Jestem bardzo zadowolony z efektow.
Mozna je kupic w cenie <100PLN.

To czy C czy N zalezy od preferencji. Wielbiciele stalem maja troche lepiej w C. Pod wzgledem puszek wszystko zmienia sie szybko, raz C raz N z przodu.

nie mylę nie mylę, świadomie je porównałem.

a w ogóle to podsumowując Twój post uważam, że większości fotografujących nie zawodowo lustrzanka nie jest do niczego potrzebna :)

mi - Pon 12 Sty, 2009

Walle napisał/a:
uważam, że większości fotografujących nie zawodowo lustrzanka nie jest do niczego potrzebna :)

święte słowa! Szkoda, że setki kupujących pociechom na święta lustrzanki o tym nie wie i kupuje, bo dobre i wszyscy znajomi już mają...

dzik - Pon 12 Sty, 2009

mi napisał/a:
Walle napisał/a:
uważam, że większości fotografujących nie zawodowo lustrzanka nie jest do niczego potrzebna :)

święte słowa! Szkoda, że setki kupujących pociechom na święta lustrzanki o tym nie wie i kupuje, bo dobre i wszyscy znajomi już mają...

Niech kupuja. Wiecej sprzetu na rynku to nizsze ceny :)

mi - Pon 12 Sty, 2009

fakt! :lol2:
nox - Pon 12 Sty, 2009

Niech się uczą lustrzanki dają więcej funu poco większość osób tuningujących auta nie wykorzystują ich wszystkich możliwości .
mi - Pon 12 Sty, 2009

sranie w banie. Łatwiej zrobić niezłe zdjęcie kompaktem niż lustrzanką, tak to widzę.
nox - Pon 12 Sty, 2009

oczywiście że łatwiej ale nie powiedz mi że (przyszły młody fotograf lub osoba lubiąca focic) będzie spędzała godziny nad poznawaniem możliwości swojego kompaktu lustrzanka ma w sobie czas prawdziwego aparatu jak bylem mały to jak dostawałem w ręce Zenita od mojego Taty byłem w wniebowzięty kręcił mnie sam aparat jego możliwości a nie moj kodak który robił tylko pstryk ...
mi - Pon 12 Sty, 2009

93% obdarowanych lustrzankami po prostu chce robić przyzwoite zdjęcia (z wakacji, z urodzin, rodzinie, samochodowi...), a te kompaktem zrobić łatwiej niż lustrzanką...
nox - Pon 12 Sty, 2009

no oki uparciuch z ciebie taki jak mikson z YTS'em ;)
Janusz - Pon 12 Sty, 2009

zalezy o jakim kompakcie mówimy :p bo jak om takim kompaktowym kompakcie za 400zł to sie eni zgadzam.. ztakich aparatów zdjecia sa do dupy.. a jak sie w lustrzance wszytsko na auto ustawi to sie cyka foty bardoz łatwo... i przyjemnie duzo łatwiej niz kompaktem bo lepiej sie dozuje zoom pzrez co mozna szybko zdjeice wykadrowac...:) ja sie eni znam na fotografi nic a nic...:) ale w domu mam jakiegos dziadowskiego nikona za 300 zł, a barat ma jakis tam wypasiony aparat za który dał w zełszym roku cos koło 3 tysi..:0 teraz pewnie mniej warty jest..:) ale łatwiej zrobic dobre zdjecie jego aparatem niz tym co ja mam ;p
mi - Pon 12 Sty, 2009

no proszę! To nie moja liga! Mikson + YTS, eM + Honda, Mabz + Honda. I długo długo nic...

Ja wiem, że lustro ma nieporównywalnie większe możliwości, gdybym sądził inaczej - pstrykałbym kompaktem. Mimo to zdaję też sobie sprawę, że znakomita większość kupowanych teraz lustrzanek to umiarkowanie dobry pomysł dla osób, które będą ich używały. Ot co...

Janusz - nie porównuj aparatów tak różnych...

Walle - Pon 12 Sty, 2009

kupiłem żonie ostatnio fujifilm f60fd - możliwość pełnych manualnych ustawień, koszt 590 pln, super zdjęcia, wolę go od swojej krowy, bo wszędzie go mozna zabrać do kieszeni.

Zawodowi fotografowie tez uzywają kompaktów :)

Janusz - Pon 12 Sty, 2009

mi napisał/a:
Janusz - nie porównuj aparatów tak różnych...

no to co ja mam porównywac?? powiedizałes ze łatwiej zrobic dobre zdjecie kompaktem niz lustrzanka. Porównałem kompakta z lustrzanka... i biorac pod uwage moje zdolnosci które sa 0 albo nawte mniejsze, i to ze kompaktem juz nacykałem duzo fot, a ta lustrzanka moze kilka... to stwierdzam ze łatwiej zrobic dobre zdjecie lustrzanka niz kompaktem, bo kompaktem zrobiłem moze jedno jakie takie zdjecie.. a ta lustrzanka wszytskie sa lepsze od tego najlepszego zrobionego kompaktem. dlatego pytam o jakich kompaktach mówimy...