panerai za ponad 100k lub vacheron lub jaeger za kilka razy wiecej
tag i omega to taki casio dla kolekcjonerow, ale fakt lubię te marki... dodam jeszcze iwc
do rolka jakos nie moge sie przekonac, mimo ze submarinera chetnie bym przyjal w prezencie
panerai akurat do vaszeronów i żegerów się ma tak jak folkswagen do zondy i koenigsega
tag i omega mają duży wkład w zegarmistrzostwo co liczy się w prestiżu firmy.
Tag choć u nas może nie zbyt popularny robi rzeczy, o których mało kto słyszał:
polecam np.:
cukierkiem pokazującym pasję i sztukę dla sztuki jest zrobienie całkowicie mechanicznego (żadnych bateryjek, procesorów, same zębatki) naręcznego zegarka ze stoperem z dokładnością do 1/2000 sekundy (gdzie czas reakcji użytkownika to pewnie 0,5 s )
Bawiłem się ich zegarkiem, który miał stoper do 1/1000 i dźwięk zegarka przy uruchomieniu stopera jest taki jakbyś odpalił model helikoptera
Normalne zegarki mają 28800 albo 36 000 półwahnięć na godzinę, ten ma (przy uruchomionym stoperze) 7 200 000 000 półwahnięć. To jakby ktoś zrobił silnik, który przy sprincie ze świateł kręci się zamiast 7000 do 14 000 000 obrotów PiTT - Nie 08 Lut, 2015
roj napisał/a:
PiTT napisał/a:
lukp napisał/a:
z normalnych to tag heuer lub omega
tu sie dopiero zaczyna zabawa z zegarkami, wymieniac i rozmawiac o modelach mozna godzinami
to co dla niektorych jest sufitem dla innych jedynie podloga
panerai za ponad 100k lub vacheron lub jaeger za kilka razy wiecej
tag i omega to taki casio dla kolekcjonerow, ale fakt lubię te marki... dodam jeszcze iwc
do rolka jakos nie moge sie przekonac, mimo ze submarinera chetnie bym przyjal w prezencie
to co jest fajne z takimi zegarkami to swiadomosc tego ze w kazdej chwili mozna sprzedac bez kosmicznej straty... czasami nawet zarobic
panerai akurat do vaszeronów i żegerów się ma tak jak folkswagen do zondy i koenigsega
nie no trzeba specyficznego amarora na pam'a... takiego jak arnold, sylwek albo clinton roj - Nie 08 Lut, 2015 PAMy są bardzo spoko tylko to trochę inna liga.
Pam mi przypomina trochę Porsche. Dla zajawkowiczów każdy jest inny i fajny a dla kogoś kto się nie jara to każdy ich model od lat jest identyczny i brzydki Kenet - Nie 08 Lut, 2015
roj napisał/a:
Normalne zegarki mają 28800 albo 36 000 półwahnięć na godzinę, ten ma (przy uruchomionym stoperze) 7 200 000 000 półwahnięć. To jakby ktoś zrobił silnik, który przy sprincie ze świateł kręci się zamiast 7000 do 14 000 000 obrotów
PiTT - Nie 08 Lut, 2015 dokladnie, mi zajelo tez chwilke zanim zaczalem odrozniac radiomira od luminora a pozniej poszczegolne typ np. marina itd.
na pierwszy rzut oka kazdy wyglada tak samo, no moze poza radiomirem a luminorem ktory ma specyficzne zapiecie na koronke, ale reszta to tylko kolory paska...
chyba bym nigdy nie zdecydowal sie na wybor konkretnego roj - Nie 08 Lut, 2015 źle napisałem, ma 7 200 000 czyli 7,2 mln półwahnięć. Czyli w porównaniu do silnika to powiedzmy 175 000 obrotów
sory za zamuł, butla wina robi swoje..roj - Nie 08 Lut, 2015
PiTT napisał/a:
dokladnie, mi zajelo tez chwilke zanim zaczalem odrozniac radiomira od luminora a pozniej poszczegolne typ np. marina itd.
na pierwszy rzut oka kazdy wyglada tak samo, no moze poza radiomirem a luminorem ktory ma specyficzne zapiecie na koronke, ale reszta to tylko kolory paska...
chyba bym nigdy nie zdecydowal sie na wybor konkretnego
toć mówię.. jak w porsche Janusz - Nie 08 Lut, 2015
roj napisał/a:
ukierkiem pokazującym pasję i sztukę dla sztuki jest zrobienie całkowicie mechanicznego (żadnych bateryjek, procesorów, same zębatki) naręcznego zegarka ze stoperem z dokładnością do 1/2000 sekundy (gdzie czas reakcji użytkownika to pewnie 0,5 s )
Bawiłem się ich zegarkiem, który miał stoper do 1/1000 i dźwięk zegarka przy uruchomieniu stopera jest taki jakbyś odpalił model helikoptera
MISTRZ!!!PiTT - Nie 08 Lut, 2015 jest jeszcze sporo automatow na rynku ktore moze nie maja tak rozpoznawalnej marki, ale tez sa swietnie wykonane
ostatnio ogladalem Eposy, bardzo fajne zegarki i kazdy recznie skladany
oris z edycji ruf tez calkiem fajny, ale cena zbliza juz sie do poziomu taga albo omegi
hamilton ma dobra opinie (zrobil sie bardziej popularny po filmie Interstellar ), niestety mimo ze jest z grupu swatch to nie ma ich fizycznie w pl, jedynie do sprowadzenia
a szkoda bo cenowo bardzo fajnie wypadaja
epos jesli chodzi o lotniki bardzo przypomina fortisa, ktorego tez niestety nie widzialem w zadnym sklepie
mozna by tak gadac godzinami, ale od tego jest juz forum zegarkowe
to jak z dziszokiem, bierze ktos bo juz negocjuje cene rangemana Kenet - Nie 08 Lut, 2015 Ja się zaczynam jarać takim gshockiem, może bym sobie do roboty taki nosił.Bonczek - Nie 08 Lut, 2015 Orienty maja fajne niedrogie automaty roj - Nie 08 Lut, 2015 PiTT, jak będziesz chciał jakiś zegarek z wymienionych przez Ciebie to daj znać PiTT - Nie 08 Lut, 2015
roj napisał/a:
PiTT, jak będziesz chciał jakiś zegarek z wymienionych przez Ciebie to daj znać
z taga to calibre 1887 bym przytulil, co do cen odezwe sie na PW
roj - Nie 08 Lut, 2015 co do zakupu TAGa w PL warto poczytać o cenach autoryzowanych serwisów Kenet - Nie 08 Lut, 2015 Matko i córko, pół Bytomia by za to kupił