GeKo - Śro 29 Lut, 2012 Nie docięte daj na przód cięte na tył szybciej złapią temperaturę. I nie pompuj ich jak seryjnej opony (jeśli o tym nie wiesz).
Na pewno będą słabiej trzymać i szybciej się zużywać na przedniej osi te otwarte.Artur.RS - Śro 29 Lut, 2012 Zostawmy kwestie ciśnienia i rozłożenia na poszczególne osie .
Chodzi mi tylko i wyłącznie o to o ile gorzej bedą trzymać? Niewiele , znacznie?M - Śro 29 Lut, 2012
Artur.RS napisał/a:
Zostawmy kwestie ciśnienia i rozłożenia na poszczególne osie .
Chodzi mi tylko i wyłącznie o to o ile gorzej bedą trzymać? Niewiele , znacznie?
Na chlopski rozum proporcjonalnie slabiej o powierchnie dociecia przynajmniej.Zadir - Śro 29 Lut, 2012
Artur.RS napisał/a:
Zostawmy kwestie ciśnienia i rozłożenia na poszczególne osie .
Chodzi mi tylko i wyłącznie o to o ile gorzej bedą trzymać? Niewiele , znacznie?
no zaraz zaraz, Geko właśnie u góry wszysko Ci wyjaśnił.
W sliku najwzniejsze jest dogrzanie opony, łatwiej dogrzejesz dociętego, dlatego daj go na tył gdzie oponę w FWD jest trudniej dogrzać.
a co do przyczepności wszytsko zależy, jeżeli czysty tor asfalt, i dogrzana opona to slick docięty będzie gorzej kleił, ale właśnie pytanie czy dogrzejeszGeKo - Śro 29 Lut, 2012 Dochodzi ryzyko jeszcze przegrzania opony, która nie dość że po przegrzaniu traci na stałe już swoje właściwości, dwa potrafi wtedy się skończyć w momencie i ogólnie przestaje trzymać.
Natomiast procentowo Ci nie podam, na pociętej oponie auto troszkę bardziej pływa na kostkach.Artur.RS - Śro 29 Lut, 2012 Powiem wprost jak jest: te dwie docięte opony mam na felgach w garażu , dwie nowe sztuki są w miejscu oddalonym o 300 km i szukam wszystkich możliwych argumentów żeby po nie nie gonić . Nie mam na to czasu a zawody już w sobotę .
Mam kilka średnich mieszanek ale na to za zimno a i próby za krótkie i za mało kręte.
Co do użytkowania slicka to jakieś doświadczenie mam - cały poprzedni sezon przejezdzilem na rożnych rodzajach, jednak nigdy nie miałem porównania dwóch tych samych mieszanek w różnym stopniu docięcia stąd moje pytanie .
A co gdy mamy 7 stopni, 2 km próbę w szybkiej specyfikacji i brak możliwości dogrzania przed startem. Nie lepiej będzie jechać na docietej?Zadir - Śro 29 Lut, 2012 no jak nie masz szans na dogrzanie to tylko i wylącznie docięta lub jakiś semi-slickRasputin - Czw 01 Mar, 2012
GeKo napisał/a:
Dochodzi ryzyko jeszcze przegrzania opony, która nie dość że po przegrzaniu traci na stałe już swoje właściwości, dwa potrafi wtedy się skończyć w momencie i ogólnie przestaje trzymać.
Głupie pytanie ale skąd mam wiedzieć kiedy mój slick zaczyna sie przegrzewać? Spr co kółko? Taki przegrzany slick nie nadaje się już do jazdy?
Prosze mi ładnie i prosto wszystko wyjaśnić Na pewno nie tylko ja na tym skorzystam Anonymous - Czw 01 Mar, 2012
Rasputin napisał/a:
GeKo napisał/a:
Dochodzi ryzyko jeszcze przegrzania opony, która nie dość że po przegrzaniu traci na stałe już swoje właściwości, dwa potrafi wtedy się skończyć w momencie i ogólnie przestaje trzymać.
Głupie pytanie ale skąd mam wiedzieć kiedy mój slick zaczyna sie przegrzewać?
ja sie zupełnie nie znam ale moze po tym ze przestaje trzymac?? Bonczek - Czw 01 Mar, 2012 rabarbar, nie ma się co śmiać, za przegrzaną oponę, można stracić dowód, lepiej posłuchaj a nie szydzisz kosmita - Czw 01 Mar, 2012
GeKo napisał/a:
I nie pompuj ich jak seryjnej opony (jeśli o tym nie wiesz).
a ile pompować ? mniej ?faldzip - Czw 01 Mar, 2012
kosmita napisał/a:
GeKo napisał/a:
I nie pompuj ich jak seryjnej opony (jeśli o tym nie wiesz).
a ile pompować ? mniej ?
mniej - lepiej kleja, scianki i tak sa sztywne, a po nagrzaniu cisnienie i tak wzrosniekosmita - Czw 01 Mar, 2012 No właśnie, jak to jest z tym ciśnieniem ? Sprawdzać też jak już opona się nagrzeje ? Jakie wtedy powinno być ?Artur.RS - Czw 01 Mar, 2012 Ja mam zawsze 1,9 na zimnym.
Po 4 kółkach na ciasnym torze kartingowym ciśnienie wzrastało do 2,0 - 2,1 ( przy pompowaniu gazem)Kenet - Czw 01 Mar, 2012
Artur.RS napisał/a:
przy pompowaniu gazem
Spróbuj pompowania próżnią, wedle fachowców z tego forum daje niesamowite efekty, szczególnie podczas jazdy po niewidzialnym lodzie!