M - Nie 16 Wrz, 2012 1.5 177 koni to żaden downsizing - przynajmniej żadne novum...Anonymous - Nie 16 Wrz, 2012
M napisał/a:
1.5 177 koni to żaden downsizing - przynajmniej żadne novum...
Poprzednio byly 4 cyl teraz sa 3... Jak to nie jest downsizing to co? M - Nie 16 Wrz, 2012
AleX_R53 napisał/a:
M napisał/a:
1.5 177 koni to żaden downsizing - przynajmniej żadne novum...
Poprzednio byly 4 cyl teraz sa 3... Jak to nie jest downsizing to co?
No tak ja mam 1.6 170koni - jeden cylinder ma 0,4l poj. a tutaj jeden ma 0,5 tylko jest ich mniej. To jest bardziej obniżanie kosztów produkcji przez mniejszą ilość elementów do wyprodukowania. Pojemność i moment i tak są subsytuowane doładowaniem - ważna jest tutaj poruszana już kwestia wytrzymałości tego - czy po gwarancji będzie tak samo dobre.B-Rey - Nie 16 Wrz, 2012
M napisał/a:
ważna jest tutaj poruszana już kwestia wytrzymałości tego - czy po gwarancji będzie tak samo dobre.
Otóż to! Wiem że BMW to nie Renault ale jak byliśmy w salonie z tatą obmacać poliftowego Megane III to zapytałem się o ten nowy silnik 1.2 tce. Gość od razu odradził nam pakować się w nowy 1.2 tce 115 który jeszcze w Polsce nie jest dostępny.
Druga kwestia wpływająca na trwałość takiej jednostki to jej wysilenie. Osobiście jestem ciekawy ile pompują sprężarki w takim 1.2 tce lub 1.0 eco boost.
PS: W nowym Clio od nowego roku ma się pojawić 1.2 tce 120 anjas - Nie 16 Wrz, 2012
rasta napisał/a:
wpakowalem dwa komplety opon z felgami, stolik, dwa krzeselka, walizke z narzedziamo, duza zabe
roj - Nie 16 Wrz, 2012
M napisał/a:
czy po gwarancji będzie tak samo dobre.
opinie o silniku VW tego m.in w sirocco są takie, że nawet na gwarancji już nie daje rady ale nie wiem, nie miałem.NBL - Pon 17 Wrz, 2012 Jeszcze trochę i będą silniki dwu-cylindrowe bi-turbo o pojemności 0,8Litra o mocy 100bhp...
no brak słów czasem no ale co tu dużo mówić, świat idzie w tym kierunku że auto w momencie
wyjazdu z salony będzie "żyło" max 10 lat... potem na żyletki, tak jest teraz ze wszystkim
łącznie z Telewizorami, telefonami, lodówkami, pralkami itp... tylko że te jeszcze szybciej padają anjas - Pon 17 Wrz, 2012 Szok! Tata kupe!
kamil - Pon 17 Wrz, 2012
NBL napisał/a:
Jeszcze trochę i będą silniki dwu-cylindrowe bi-turbo o pojemności 0,8Litra o mocy 100bhp...
Dużo się nie przestrzeliłeś...już jest dwucylindrowiec fiata z turbiną o mocy 100 KM. Jedynie pojemność to 0,9 lMaciusiowy - Pon 17 Wrz, 2012 ...nazywa się twin-airNBL - Pon 17 Wrz, 2012 Już widzę te piękne dwu tonowe BMW z silnikiem 1.4 ECO SUPER TURBO
nie no fajnie, że w tym kierunku to zmierza gdy benzynka kosztuje niemalże 6 zł MoRToN - Pon 17 Wrz, 2012
roj napisał/a:
M napisał/a:
czy po gwarancji będzie tak samo dobre.
opinie o silniku VW tego m.in w sirocco są takie, że nawet na gwarancji już nie daje rady ale nie wiem, nie miałem.
Nom w 1.4 tsi tłoki pękały Poza tą drobną usterka silnik rewelacja, jak wszystkie tsi z resztą. Jak te małe motory u innyh producentów tak samo będa pracowały to rewelacja. Taka 500tka z małym turbo mistrz na miasto.Shymek - Pon 17 Wrz, 2012
B-Rey napisał/a:
Otóż to! Wiem że BMW to nie Renault ale jak byliśmy w salonie z tatą obmacać poliftowego Megane III to zapytałem się o ten nowy silnik 1.2 tce. Gość od razu odradził nam pakować się w nowy 1.2 tce 115 który jeszcze w Polsce nie jest dostępny
Po porstu jako dobry sprzedawca chciał wam wcisnać 1/6 n/a których już nie produkują a stoją jeszcze na placu i trzeba je opchnać
Mam kilku znajomych co zdłubało 1,2TCE w clio na 130KM i jakoś dają radę
Tam jest soft turbo - doładowanie 0,5 bara do 0,6 bara w peakuAnonymous - Pon 17 Wrz, 2012 debeściakiem jest nowy merc s-klase z dizlem 2,1 Bart - Pon 17 Wrz, 2012 Ta eSka to akurat dobra sprawa. Silnik jest całkiem przyzwoity (montują go teraz do prawie wszystkich osobowych merców łącznie z SLK, ML i Sprinterem), mocy ma niemało (204KM), więc napędza S-klassę całkiem godnie paląc przy tym naprawdę niedużo.
Dla kogoś kto nie oczekuje wgniatania w fotel przy każdej okazji, a chce luksusowy samochód w trasę - jak znalazł.