Kiedyś jak yebło to w domu wszystko leciało łacznie z futrynami, regałami i lampami.,to były czasy. ehhh
Dokładnie, i to nie tylko w Bytomiu.
Fajne były tąpnięcia na Tauzenie jak mieszkało się na 11-tym pietrze,
wesołe za free EmerytRs2 - Pon 29 Sie, 2011 myślę że Kompania sowicie wynagrodzi za szkody i straty, aczkolwiek tereny mieszkalne zaraz moga zostać przekształcone w industrial.
musiałbym też się bardziej zagłebić w temat.
albo ktoś ryzykuje i tanio kupuje w tym momencie mieszkanie w rejonie zagrożonym itd.
zresztą to temat rzeka.
ogólnie kamienica piękna.
jaka cena: i jaka powierzchnia? działka też własnosc czy może np użytkowanie wieczyste?mi - Śro 31 Sie, 2011
Cytat:
Spółka węglowa zbuduje nowe domy w Szombierkach
Kompania Węglowa porozumiała się z władzami Bytomia w sprawie odszkodowania za zniszczone domy. W poniedziałek późnym wieczorem, podczas rozmów w Kancelarii Rady Ministrów ustalono, że za kilkadziesiąt milionów zł w Szombierkach powstanie nowe osiedle dla przesiedleńców z zapadającego się Karbia.
Władze Bytomia wyliczyły, że na budowę domów dla lokatorów wysiedlonych z Karbia potrzebują 34 mln zł. Zapowiadały się długie negocjacje w tej sprawie z Kompanią Węglową, dlatego - na wszelki wypadek - pomoc w wysokości 30 mln zł obiecał miastu premier. Okazało się, że jego oferta nie będzie potrzebna. W poniedziałek Bytom doszedł do porozumienia z Kompanią Węglową w sprawie odszkodowania za zniszczenia w Karbiu.
W spotkaniu w Kancelarii Rady Ministrów w Warszawie, oprócz prezydenta Bytomia Piotra Koja i prezes KW Joanny Strzelec-Łobodzińskiej wzięli udział ministrowie Michał Boni i Adam Zdziebło. - Udało nam się wypracować wstępne porozumienie. Do połowy września podpiszemy z KW umowę dotyczącą przekazania pieniędzy. Kwota może być niższa niż wyliczone wcześniej 34 mln zł (jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, chodzi o 25 mln zł), bo KW zastrzegła, że najpierw przeprowadzi wycenę zniszczonych domów. Na pewno jednak pieniędzy wystarczy na budowę nowego osiedla - podkreśla prezydent Piotr Koj. Dodaje, że miasto rozpocznie formalności związane z budową osiedla dla wysiedlonych mieszkańców Karbia zaraz po zawarciu umowy z KW. Domy mają stanąć w Szombierkach przy ul. Karpackiej.
Prezydent Koj podkreśla, że będzie kontynuował rozmowy z przedstawicielami Ministerstwa Rozwoju Regionalnego o opracowaniu programu rewitalizacji zdegradowanego przez górnictwo miasta. Rząd oprócz pomocy finansowej miałby się też zająć zmianą prawa dotyczącego wydobycia węgla.
Domy zaczęły pękać w Karbiu, gdzie fedruje kopalnia Bobrek-Centrum w połowie lipca. Do tej pory ewakuowano 190 lokatorów z 80 mieszkań w 12 budynkach. Władze Bytomia oceniają, że do jesieni swoje mieszkania będzie musiało opuścić ponad 600 osób z 28 domów.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
EmerytRs2 - Śro 31 Sie, 2011 premier czego?
Polski? bo czegoś chyba nie pojmuję?mi - Śro 31 Sie, 2011 no name - Śro 31 Sie, 2011 EmerytRs2 - Śro 31 Sie, 2011
nowe państwo
Księstwo FerodoJanusz - Śro 31 Sie, 2011 czyli wywalczyli tą autonomie w końcu?/ no name - Śro 31 Sie, 2011 Ni, ino szombierki się oddzieliły i nazwe zmieniły Bart - Czw 01 Wrz, 2011 no name, co na śląsku robiłeś?no name - Czw 01 Wrz, 2011
Bart napisał/a:
co na śląsku robiłeś?
ale że niby co ?
Na śląsku się urodziłem, mieszkałem, uczyłem, pracowałem, spłodziłem syna( przynajmniej tak mówią ) a po 24 latach wyjechałem do wawy gdzie obecnie zamieszkuje już lat 12Jacek - Czw 01 Wrz, 2011 i jeździ bmw Bart - Czw 01 Wrz, 2011
no name napisał/a:
(...)
aaa, spoko. Teraz rozumiem M - Czw 01 Wrz, 2011 Łatka banana odklejona Jacek - Czw 01 Wrz, 2011