Shymek - Czw 12 Sty, 2012 a jakieś przybliżone ceny? Duża bańka 5W40?Janusz - Czw 12 Sty, 2012
Shymek napisał/a:
Duża bańka 5W40?
a nie 10w40 ??
mi - Czw 12 Sty, 2012
Shymek napisał/a:
a jakieś przybliżone ceny? Duża bańka
nie no, bez przesady - może nie będzie ten olej najtańszy, ale duża bańka to jednak sporo, nawet za 5 litrów...Bart - Czw 12 Sty, 2012 Ten olej rzeczywiście coś daje czy to tylko pic na wodę?Shymek - Czw 12 Sty, 2012
Janusz napisał/a:
a nie 10w40 ??
na 10W40 mnie nie stać skor 5W40 kosztuje dużą bańkę to 10W pewnie 2razy więcejVlodarsky - Czw 12 Sty, 2012
Bart napisał/a:
Ten olej rzeczywiście coś daje czy to tylko pic na wodę?
To ma być to co było z gamy motorsport czyli naprawdę super oleje. Nie wiem jak to będzie w praktyce bo ma to być teoretycznie taki olej jak był ale z jakimiś dodatkami jeszcze obniżającymi opory tarcia. Tak naprawdę smarowanie i tak już było na mega wysokim poziomie - teraz czas sprawdzić na jakiejś mocnej furze czy wymiana oleju na ten z nowej gamy NT coś da na +
Ja osobiście nie wierzyłem na początku w dodatki do paliwa CVL i CVL Turbo - to klienci mi mówią, że czują wyraźną różnicę "że samochód ma chęć jechać" Więc produkt zapewne obroni się sam Tak było z olejem NT przekładniowym - nawet dostał nagrodę na World Motorsport Symposium w Oxfordzie i do tej pory ludzie wracają do mnie po kolejne do swoich następnych samochodów.
Ceny jeszcze nie są znane. Olej 5w40 z gamy obecnej Motorsport z technologią trzech estrów to 271 zł za 5L (hothatch.org ma inne ceny) http://racing-oils.pl/product.php?id_product=68Bart - Czw 12 Sty, 2012 Tak na dobrą sprawę - jeździłem na różnych olejach różnych producentów - nigdy nie poczułem żadnej różnicy pomiędzy konkretnymi produktami, zbliżone klasowo oleje zachowywały się zawsze tak samo (na tyle na ile mogłem to w jakiś sposób zaobserwować).M - Czw 12 Sty, 2012 Millers jest zbyt poważnie zakorzeniony w motorsporcie żeby wypuszczać jakąs lipę Niemniej przydały się jakiś test czy cuś iQ - Czw 12 Sty, 2012 Ja moge swojego bialego trupa podstawic na test nox - Czw 12 Sty, 2012 na wiosnę wchowdze w 10w60 to może się skuszę mi - Czw 12 Sty, 2012 no - Fiesta nie może na byle czym jeździć!Vlodarsky - Czw 12 Sty, 2012
M napisał/a:
Niemniej przydały się jakiś test czy cuś
Będzie w opracowaniu specjalnie dla hothatch.orgVlodarsky - Czw 12 Sty, 2012
Bart napisał/a:
Tak na dobrą sprawę - jeździłem na różnych olejach różnych producentów - nigdy nie poczułem żadnej różnicy pomiędzy konkretnymi produktami, zbliżone klasowo oleje zachowywały się zawsze tak samo (na tyle na ile mogłem to w jakiś sposób zaobserwować).
Masz rację... ciężko jest określić różnice przy codziennej jeździe.
Na podstawie tyko jednego samochodu - saxo Łukasza , zmiana oleju na inny o podobnych parametrach zaowocowała cichą pracą przy maks rozgrzaniu silnika, gdzie inne oleje robiły się jak woda i popychacze hydrauliczne już stukały. Taka różnica pozwala nam zwykłym zjadaczom chleba sądzić, że im "lepszy" olej tym więcej takich pozytywów dla silnika. (lepszy mam tu na myśli producenta który sprzedaje zawsze to samo co obiecuje na opakowaniu )
Mobil 1 w Polsce z napisem full syntetic w Niemczech już ma napisane pół-syntetyk albo produkowany w technologii syntetycznej - dlaczego ? bo w Polsce prawo nie zabrania tak oszukiwać ludzi.
Dlatego między innymi zająłem się Millers Oils - tu jeżeli nie jest pełny syntetyk to jest napisane pół syntetyk bądź minerał - inna firma ten produkt już dawno nazwała by syntetyk.rasta - Czw 12 Sty, 2012 Ja tam nie czuję różnicy pomiędzy minerałem za 10 pln, a Motulem 300V.Greg - Czw 12 Sty, 2012 Marek! Myślałem że Strozika zaskoczycie wprowadzając 15W50... A tu nic.