PieQt - Sob 21 Sty, 2012 jeździłeś na 595 RS-R - zgadza się? jak to się ma do r888 - tańsze i technicznie porównywalne
jeździł ktoś na FZ-201?Yarko - Sob 21 Sty, 2012
PieQt napisał/a:
wydaje mi się, że jak nigdy nie jeździłem na pełnym sliku, to semi mi w pełni wystarczy na początek i tu muszę podjąć 2 fundamentalne decyzje:
1) nowy vs używany
2) jaki
dobrze Ci się wydaje
myślę, że AD08 jest ciekawą propozycją, nie oferuje tyle gripu co R888, ale starcza na dłużej i dobrze spisuje się w deszczupum - Sob 21 Sty, 2012
PieQt napisał/a:
959 RS-R
595kubas - Sob 21 Sty, 2012
Yarko napisał/a:
kubas napisał/a:
Yarko napisał/a:
co z z tego jeśli po wewnętrznej stronie jest dużo mięcha jak zewnętrzna jest już zjechana i długo nie pociągnie
Można zamienić prawy z lewym
nie zawsze, R1R jest tu dobrym przykładem
Jak nie beju! Można R1R też zamienić prawy z lewym przecież to tylko kierunkowa opona PieQt - Sob 21 Sty, 2012
pumfkp napisał/a:
PieQt napisał/a:
959 RS-R
595
fakt, powaliło mi sięKenet - Sob 21 Sty, 2012 r888 lepiej klei niż federal 595Yarko - Sob 21 Sty, 2012
kubas napisał/a:
Yarko napisał/a:
kubas napisał/a:
Yarko napisał/a:
co z z tego jeśli po wewnętrznej stronie jest dużo mięcha jak zewnętrzna jest już zjechana i długo nie pociągnie
Można zamienić prawy z lewym
nie zawsze, R1R jest tu dobrym przykładem
Jak nie beju! Można R1R też zamienić prawy z lewym przecież to tylko kierunkowa opona
racja, coś mi się powaliło PieQt - Sob 21 Sty, 2012
Kenet napisał/a:
r888 lepiej klei niż federal 595
a r888 vs Yokohama AD08 - bo cena tych opon (łącznie z Federalami FZ-201) w 18" jest porównywalna
EDIT: federale 595 w tym rozmiarze są 200 tańsze
a wie ktoś coś o oponach Bridgestone RE050A - Megane RS265 walnęła na nich rekord Nurburgringrasta - Sob 21 Sty, 2012 RE50 to zwykła uliczna opona, nie ma podejścia do semi-slicka. Bierz Federale będziesz zadowolony, bo cena R888 jest kompletnie z dupy, szkoda kasy.no name - Sob 21 Sty, 2012
rasta napisał/a:
RE50 to zwykła uliczna opona
Miałem takie w bejcy, trzymają fajnie jak na zwykłe uliczne
bo mieszanka jest dosyć miękkakosmita - Sob 21 Sty, 2012 PieQt, tak jak Yarko pisał na początek semislick. Docelowo chyba najlepszy jednak będzie pełny slick, bo megane takie lekkie nie jest. Jeśli chodzi o dogrzewanie, to na Poznaniu w evo miałem jakieś używki Dunlop(twarde albo średnio twarde) i trzeba było zrobić 4 kółka, żeby miały odpowiednią temp, ale na R888 też trzeba było zrobić min.2 kółka więc nie ma tragedii.
Jeśli chodzi o semislicki, to racingtires.pl twierdzą, że najlepszy jest FZ-201.
RE050A to dobra opona UHP, ale nowe są drogie, a semislick na pewno będzie lepszy do upalania.
Jako opony na początek możesz też poszukać Kumho Ecsta XS KU 36 (tanie i całkiem przyzwoite - 245/40/18 kupowałem w zeszłym roku po 400zł) lub RE070 - to są opony oczko niżej niż semislicki, ale wciąż nadają się do upalania.M - Sob 21 Sty, 2012 Bardzo dobrze Ci koledzy radzą Piequt.
Semislick wybaczy Ci wiele pomyłek przy poznawianiu auta na torze, slick w krytycznej sytuacji zgilotynuje Ci trakcję.pum - Sob 21 Sty, 2012 jeśli ktoś chce upalać, a nie patrzeć co kółko na opony to semi-slick/slick. żadna drogowa opona się nie nadaje i to nawet nie dlatego, że nie trzyma tylko dlatego że się niszczy (trzyma gorzej i wytrzymuje mniej niż każda semi-sportowa opona). jazda na drogowej oponie ma sens jak kupujesz je za grosze (jakieś używki) i latasz żeby sobie polatać, a nie żeby się z kimś ścigać.Yarko - Sob 21 Sty, 2012 nie miałem przyjemności z 595RSR, ale podobno są słabe na mokrym, może ktoś potwierdzić ?
ogólnie rzecz biorąc do nauki wystarczą od biedy dobrej klasy drogowe opony i jak najwięcej treningu, a później to już sam będziesz w stanie określić czego potrzebujesz by być szybszym
nie mniej jednak stawiam na AD08, bo:
- są bardziej uniwersalne do R888, powinny bez problemu poradzić sobie w różnych warunkach pogodowych
- wystarczą na dłużej
- oferują wystarczająco dużo gripuM - Sob 21 Sty, 2012 Na drogowej upalać to pomyłka, chyba że to jakaś topowa opona "haj performens".
Semislick jest ideałem na początek.