EmerytRs2 - Wto 18 Mar, 2014 Poszukam tego artykułu w "historii". Nie podsyłaj, nie trzeba. Wczoraj wszystko bylo dośc dokładnie opisane w kilku artykułach i doniesieniach prasowych. Opierałem się na informcji eksperckiej od któregś z ekonomistów, nie dosniesienach zaczerpniętych bezpośrednio z RPP. Czasem RPP robi co innego niż mówi (patrz historia)..
Co by nie mówić, ma ktoś dojście do jakiegoś dobrego doradcy kredytowego, współpracującego z niezliczoną ilością banków? Od 2 miesięcy mamy do czynienia ze stabilizacją na rynku sprzedaży mieszkań. Co osobiście mnie martwi. Myślałem, że dojdzie do wiekszych spadków cen na rynku budowlanym.
a teraz obejrzę sobie zaległy ścig f1.... czekam na jakieś info od Michała.
Jeżeli macie jakieś inne ciekawostki z warszawskiego rynku to piszcie tu.
Rusza z budową Slodowiec City zaraz przy skrzyżowaniu, w miejscu najlepszego baru na bielanach
Dzisiaj meteorze, przeczytałem info, że wstrzymywana ma być inwestycja nad wisła, chodzi prawdopodobnie o tereny po FSO -właścicielem jest solorz.anjas - Wto 18 Mar, 2014 a w Poznaniu powstanie fabryka volkswagena!EmerytRs2 - Wto 18 Mar, 2014 słyszałem ze 3k folksfagenów maja zatrudnić PieQt - Wto 18 Mar, 2014
EmerytRs2 napisał/a:
Wywiad z belką czytałem. Co dzień śledzę stopy procentowe, każdy kto chce dokonać zakupu nieruchomości to robi
Ja nie robiłem, wiedziałem ile chce dać za mieszkanie i jaki kredyt chce wziąć. Na politykę rpp nie mam wpływu, a na narzuty banku tak. Więc negocjowalem zmienne, na które mam wpływ.
To stopy mogą zmieniać się pomiędzy posiedzeniami rpp?anjas - Wto 18 Mar, 2014
PieQt napisał/a:
To stopy mogą zmieniać się pomiędzy posiedzeniami rpp?
mi kiedyś urosły o jeden numer Wkładam buty i taki wuj. Musiałem kupić nowe.Vlodarsky - Wto 18 Mar, 2014 Poza tym RPP to chyba włada PZM czy się mylę ? Kamill - Wto 18 Mar, 2014
anjas napisał/a:
PieQt napisał/a:
To stopy mogą zmieniać się pomiędzy posiedzeniami rpp?
mi kiedyś urosły o jeden numer Wkładam buty i taki wuj. Musiałem kupić nowe.
A wystarczyło obciąć paznokcie.anjas - Wto 18 Mar, 2014 tylko mieczaki obcinaja paznokcieChloru - Wto 18 Mar, 2014
EmerytRs2 napisał/a:
Wywiad z belką czytałem. Co dzień śledzę stopy procentowe, każdy kto chce dokonać zakupu nieruchomości to robi
Ano nie każdy. Negocjujesz marżę. Jak pisał Pieqt - masz na to wpływ i to będzie najprawdopodobniej stały składnik ceny Twojego kredytu. Piszę najprawdopodobniej bo bank może chcieć go zmienić jak będziesz renegocjował warunki/aneksował umowę.
Jak ktoś chce kupić mieszkanie to szuka produktu który mu odpowiada czyli kombinacji mieszkania + odpowiedniego finansowania.
EmerytRs2 napisał/a:
Od 2 miesięcy mamy do czynienia ze stabilizacją na rynku sprzedaży mieszkań. Co osobiście mnie martwi. Myślałem, że dojdzie do wiekszych spadków cen na rynku budowlanym.
Na koniec roku był pik z powodu rekomendacji KNF dotyczącej wkładu własnego. Trochę mieszkań sprzeda się z powodu MDM. Na koniec roku też będzie trochę większy ruch w interesie (przy założeniu, że zrealizowany zostanie plan podniesienia poziomu niskiego wkładu własnego).EmerytRs2 - Śro 19 Mar, 2014 zmienne są drugim elementem, na który my jako kredytobiorcy mamy wpływ. Co do MDM trzeba pamiętać, że wyznaczone są limity roczne. Do tego dochodzą zmieniajace się rekomendacje.
Nie podoba mi się stwierdzenie, że mieszkanie i finansowanie jego zakupu tworzą produkt. Taki rzeczy opowiada homebroker... lub jego pracownicy .
Po stronie kupującego jest zapewnienie sobie odpowiedniego finansowania zakupu M. Nikt nie wybierze lepiej niż my sami, to samo tyczy się warunków.
Koniec roku jest dla zakupowych desperatów , Normalnie panuje świąteczny zastój.EmerytRs2 - Śro 26 Mar, 2014 Polecam ostatnie raporty, dotyczące wysokości cen ofertowych i transakcyjnych z rynku nieruchomości.
Jeżeli chodzi o rynek warszawski, zanotowano spadek cen w lutym
MDM przez pierwszy kwartał 2014 wykorzystano 20% dostępnych środków - nie ma szałukamil - Śro 26 Mar, 2014 hehhe, spytaj developerów czy obniżyli Chloru - Śro 26 Mar, 2014 kamil, mam 2 kumpli pracujacych u duzego deva. Od roku mówią, żeby już kupować bo taniej nie będzie.
EmerytRs2, zarzuć sznurek do raportu pls.kamil - Czw 27 Mar, 2014 no wiem, bo sam tak kupiłem, a na kolejnej inwestycji ceny już średnio o 500-700 wyższe z metradzik - Czw 27 Mar, 2014
Chloru napisał/a:
kamil, mam 2 kumpli pracujacych u duzego deva. Od roku mówią, żeby już kupować bo taniej nie będzie.
Pewien dev cztery lata temu mówił pracownikom by łykać własną inwestycję po 10k/m bo przy gotowych mają w planie sprzedawać po 12. Sprzedawali po 7.