GeKo - Wto 27 Wrz, 2011 wasq,
jego cytat:
Dla jasności mieszanka nasza miękka około 52 Sh, średnia 55-57, twarda 63.
Z tego co napisał wyżej na SR to N20 Michelin ma 70sh twardość, a to się na pewno nie nadaje do jazdy po kartingach gdzie opona cały czas idzie pod obciążeniem i nie ma czasu na odpoczynek
to dla mnie jest oczywiste że ta jego średnia mieszanka popłynie. Do tego kto pompuje slicka na ponad 2bary.
Nawet głupie R888 jak jest napompowane ponad 2bary odkleja na hamowaniach i to w tak ciężkim aucie jak 306
Ja do siebie specjalnie kupiłem Micheliny S9B, bo po 4 kółku to się dopiero zaczyna dogrzewać, i kleić jak należy.Kamill - Wto 27 Wrz, 2011 W takim razie na ile napompować maxsport-a 215/45/17 w aucie ważącym 1300kg ?EmerytRs2 - Wto 27 Wrz, 2011 te profile na ułęzy u sebastian?a w 106 wyglądały perfect, więc ocb
jaka mieszanka to była, ale chyba srednia z tego co pamiętam.Kenet - Wto 27 Wrz, 2011
GeKo napisał/a:
Micheliny S9B
Mam takie 2 szt z połową mięsa, ale twarde jak plastik w temp. pokojowej. Zastanawiam się czy tego nie zabrać na Lap Race?GeKo - Wto 27 Wrz, 2011 Kenet, w 15" nie chcesz się z nimi rozstać?Kenet - Wto 27 Wrz, 2011 Tak w 15", o ile nadadzą się na Ułęż to wolałbym się nie rozstawać
GeKo - Wto 27 Wrz, 2011
Kamill napisał/a:
W takim razie na ile napompować maxsport-a 215/45/17 w aucie ważącym 1300kg ?
Powiem Ci ile do 106 Michelina lub Matadora.
Jedno jest pewne na pewno mniej niż seryjną oponę. Spróbowałbym od 2.0-2.1 i zobaczył co się dzieje.
Generalnie jedno co szybko zauważyliśmy to pompowanie R888 tak żeby się nie uginały to nie jest najlepsze rozwiązanie. na Tyskim w zeszłym roku kosztowało nas to 15sek przy przepałowanym hamowaniu i szaleńczą pogoń przez cały rajd aby to odrobić.
Od 2OS upuściliśmy przód na 1.9 tył na 1.8 i było znacznie lepiej mimo że na kornerach auto trochę odpływało.
W Clio na wyrzaowie najlepiej się sprawdzało seryjne ciśnienie na rozgrzanej gumie czyli 2.4 z przodu 2.3 z tyłu. Przy 2.6 z przodu auto na wyjściach z łuków nie chciało się rozpędzać, i słabo ze stabilnością na hamowaniu.EmerytRs2 - Wto 27 Wrz, 2011 dogrzewając chwilę wcześniej będzie imo git na przódGeKo - Wto 27 Wrz, 2011 Kenet, Trudno powiedzieć, wg mnie mają sens jeśli lecisz co najmniej kilka kółek pod rząd. Jeśli jedno pomiarowe to nie dogrzejesz ich. Jeśli zamierzasz przelecieć 4 kółka na kurwie i 5 sobie zmierzyć to powinny w miarę przyzwoicie zadziałać. To jest generalnie mieszanka używana na długim dystansie i grzana w kocach. Tak aby pracować w swojej optymalnej temp. przez długi czas.
EmerytRs2 napisał/a:
dogrzewając chwilę wcześniej będzie imo git na przód
Emeryt ostatnio na Radomiu to były u mnie jakieś 4 kółka zanim się nagrzała
A tam guma idzie cały czas pod obciążeniem.
Zwykłą Medię Januszek załatwił w 5min. Inna sprawa że ją przepompował.Kenet - Wto 27 Wrz, 2011 Właśnie ta nowa formuła lap race'a wygląda tak, że jeździ się sesję 35 minut i ile naklepiesz kółek to twoje, ale nie wiem czy sobie samobója nie strzelę jak coś nie będzie halo, a ja całą sesję będę koła zmieniał GeKo - Wto 27 Wrz, 2011 Kenet, Na to pytanie Ci nie odpowiem.
Ja w zeszłym roku nie miałem szczęścia na Radomiu na 5 kółku mi wybrzuszyło jedną gumę a potem lunęło konkret deszczem i tyle wtedy pojeździłem. EmerytRs2 - Wto 27 Wrz, 2011 GeKo, u nas cuda sie działy z cisnieniem, i tez kleiły imo min od 3 kółka.
swoją przepałowałem na hamowaniu na tarce, po jakimś tam ciągu jak była rozgrzana.
Kenet o ile cudów nie nawywijasz to powinno być ok, w sumie z każda oponą może pojśc coś nie tak, będziesz kontrolował i tyle.
ale mnie ciśnie żeby gdzieś pojechać, a środy jeszcze nie ma Marek23 - Śro 28 Wrz, 2011 Prawda taka,że nie ma sie co bawić w jakieś pół sliki,itd. Kupić uzywanego BfGoodricha i tyle. Ja kupiłem moje N20 na przód po 500zł. Przejechałem Reszowski i Wisłe bez 4 km. I jeszcze troche upalania gdzieś tam było. I nadal opony są w niezłym stanie.polll - Sob 01 Paź, 2011 jak myślicie 155/65 R14 na zimę do 106 będzie git do jazdy na codzien i zabawy ? czy lepiej jednak 165/65 ?Młody Papież - Sob 01 Paź, 2011 nie bedzie różnicy ej!