To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Ogłoszenia komercyjne - www.RacingShop.pl

EmerytRs2 - Pią 23 Gru, 2011

dodatkowo, temp powietrza, długość próby, rodzaj zakrętów, masa i moc auta.

temat opon jest mocno skomplikowany. mało kto w pl ogarnia.

do slicka trzeba miec skilla, brak barier, i jajeczka.

M - Pią 23 Gru, 2011

wbrew pozorom to bardzo banalny temat i prosty :)
Yarko - Pią 23 Gru, 2011

M napisał/a:
No własnie bo na slicku trzeba iść grubo i szybko bo inaczej nie doklei. Dobrze piszę?

slick musi być przede wszystkim dopasowany i dogrzany do optymalnej temperatury, wtedy klei jak po*ebany, R888 jest od razu gotowe do chłosty, oferuje imho optymalną przyczepność by przyjemnie sobie pojeździć i się czegoś nauczyć, oczywiście nie 10 kółek pod rząd bo ani to nie służy dobrze furze, ani oponom, na poziomie amatorskim wszystko wymaga rozwagi ;)

M - Pią 23 Gru, 2011

Chyba właśnie tak jest jak piszesz.
czekamy jeszcze na wypowiedź Rasty.
Potem nastąpi zdjęcie blokady maszyny losującej.

problemem są kolejki do startu !! przy twardym slicku robi się problem.
Raczej też podtrzymam zdanie że połówki są najbardziej uniwersalne.

Twardy slick na poznań,chyba bajeczny ;)

Yarko - Pią 23 Gru, 2011

myślę, że nie ma na co czekać, zwycięzcą jest kubas :jupi:
kubas - Pią 23 Gru, 2011

EmerytRs2 napisał/a:
problemem są kolejki do startu !! przy twardym slicku robi się problem.

Tak to jest jak się upala tam gdzie powinny samoloty lądować a nie jeździć samochody :rotfl:

Na torze robisz kółko rozgrzewające - upalasz - robisz kółko zjazdowe i wtedy wszystko ma ręce i nogi.

Z tymi r888 to też może być coś w tym co geko kiedyś pisał. Że najważniejsze jest ile razy dana opona była nagrzana i schłodzona. R888 niektórzy upalają nowe albo lekko zużyte a żeby ktoś u nas kupił nowego wyścigowego slicka to chyba jeszcze nie widziałem. Może one już są naprawde zużyte :) a nie tak że piszą że nie przecieka a naprawdę przecieka :)

na radomiu sesja miała ok 6 min. od 4 kółka twardy avon zaczynał kleić.
a jest tam bardzo przyczepny asfalt ;)

na ułężu nie jeździłem na slicku, po prostu go rozgrzeję na 1 kółku i zrobię lotny start :D

pum - Pią 23 Gru, 2011

Vlodarsky napisał/a:
Weź sobie jakieś średnie na przód i miękkie na tył.

nie na Ułęż w lecie... komplet twardych albo twarde przód, średnie tył.

kubas ty jeździłeś gdziekolwiek poza kartingiem?

M - Pią 23 Gru, 2011

pumfkp napisał/a:
Vlodarsky napisał/a:
Weź sobie jakieś średnie na przód i miękkie na tył.

nie na Ułęż w lecie... komplet twardych albo twarde przód, średnie tył.

kubas ty jeździłeś gdziekolwiek poza kartingiem?

Tak.

siema - Pią 23 Gru, 2011

Czekam i ja. Sezonu już wyczekuję i rozglądam się za oponami na upalanie.

Ja jeszcze rozważam federale, które to Nath tak polecał
http://forum.hothatch.org...p=474536#474536

I myślę o R1R do codziennej jazdy :]

Nawiasem mówiąc jaka szerokość do Clio przy 15 calach? 195/50R15 czy 205/50R15?

I może niech ktoś nas przeniesie do tematu o oponach ;-P

Yarko - Pią 23 Gru, 2011

EmerytRs2 napisał/a:
na ułężu nie jeździłem na slicku, po prostu go rozgrzeję na 1 kółku i zrobię lotny start

po 1 okrążeniu na lap race, przód był już trochę rozgrzany, natomiast tył tylko ciepły, a przypominam że temperatura była w okolicach 30 stopni ! w dodatku te AVON'y nie są w najtwardszej mieszance, raczej w lekko-twardej, tu jest klasyfikacja mieszanek AVONA, Twoje slicki to A56 - http://www.avonmotorsport...entre/compounds
sądzę, że optymalną temperaturę powinny uzyskać gdzieś w połowie drugiego kółka o ile będziesz jechał od razu, bez przerwy na studzenie, ale mimo wszystko będziesz musiał być czujny z tym tyłem ;)

pum - Pią 23 Gru, 2011

Yarko ale ty leciałeś na wyścigowym slicku... Ogólnie z tego mi wiadomo jest tak, że tam gdzie się zaczynają miękkie slicki torowe tam się kończą twarde rajdowe.
Yarko - Pią 23 Gru, 2011

pumfkp napisał/a:
Yarko ale ty leciałeś na wyścigowym slicku... Ogólnie z tego mi wiadomo jest tak, że tam gdzie się zaczynają miękkie slicki torowe tam się kończą twarde rajdowe.

no właśnie dlatego zapytałem wcześniej jak wygląda mieszanka w maxsportach w porównaniu do wyścigowych slicków, bo tak na prawdę to przytaczamy tu różne historie, różnych opon, w różnych autach i warunkach, a nie wiemy jak wyglądają mieszanki maxsporta

Vlodarsky - Pią 23 Gru, 2011

pumfkp napisał/a:
nie na Ułęż w lecie...

:) sorry nie wiedziałem, że wybieramy tu tylko opony na Ułęż :) mój błąd.

Na ułęż to chyba slick bez żadnych nacięć styknie ? twardy przód i jakiś średni tył ?

pumfkp moja wypowiedź miała na celu tylko wybór czegoś uniwersalnego na wszystkie możliwie pojeżdżawki do 106 kamila - pisana była tylko na podstawie obserwacji moich klientów których staram się słuchać i wyciągać z tego wnioski.