EmerytRs2 - Pią 23 Gru, 2011 dodatkowo, temp powietrza, długość próby, rodzaj zakrętów, masa i moc auta.
temat opon jest mocno skomplikowany. mało kto w pl ogarnia.
do slicka trzeba miec skilla, brak barier, i jajeczka.M - Pią 23 Gru, 2011 wbrew pozorom to bardzo banalny temat i prosty Yarko - Pią 23 Gru, 2011
M napisał/a:
No własnie bo na slicku trzeba iść grubo i szybko bo inaczej nie doklei. Dobrze piszę?
slick musi być przede wszystkim dopasowany i dogrzany do optymalnej temperatury, wtedy klei jak po*ebany, R888 jest od razu gotowe do chłosty, oferuje imho optymalną przyczepność by przyjemnie sobie pojeździć i się czegoś nauczyć, oczywiście nie 10 kółek pod rząd bo ani to nie służy dobrze furze, ani oponom, na poziomie amatorskim wszystko wymaga rozwagi M - Pią 23 Gru, 2011 Chyba właśnie tak jest jak piszesz.
czekamy jeszcze na wypowiedź Rasty.
Potem nastąpi zdjęcie blokady maszyny losującej.EmerytRs2 - Pią 23 Gru, 2011 problemem są kolejki do startu !! przy twardym slicku robi się problem.
Raczej też podtrzymam zdanie że połówki są najbardziej uniwersalne.
Twardy slick na poznań,chyba bajeczny Yarko - Pią 23 Gru, 2011 myślę, że nie ma na co czekać, zwycięzcą jest kubaskubas - Pią 23 Gru, 2011
EmerytRs2 napisał/a:
problemem są kolejki do startu !! przy twardym slicku robi się problem.
Tak to jest jak się upala tam gdzie powinny samoloty lądować a nie jeździć samochody
Na torze robisz kółko rozgrzewające - upalasz - robisz kółko zjazdowe i wtedy wszystko ma ręce i nogi.
Z tymi r888 to też może być coś w tym co geko kiedyś pisał. Że najważniejsze jest ile razy dana opona była nagrzana i schłodzona. R888 niektórzy upalają nowe albo lekko zużyte a żeby ktoś u nas kupił nowego wyścigowego slicka to chyba jeszcze nie widziałem. Może one już są naprawde zużyte a nie tak że piszą że nie przecieka a naprawdę przecieka EmerytRs2 - Pią 23 Gru, 2011 na radomiu sesja miała ok 6 min. od 4 kółka twardy avon zaczynał kleić.
a jest tam bardzo przyczepny asfalt
na ułężu nie jeździłem na slicku, po prostu go rozgrzeję na 1 kółku i zrobię lotny start pum - Pią 23 Gru, 2011
Vlodarsky napisał/a:
Weź sobie jakieś średnie na przód i miękkie na tył.
nie na Ułęż w lecie... komplet twardych albo twarde przód, średnie tył.
kubas ty jeździłeś gdziekolwiek poza kartingiem?M - Pią 23 Gru, 2011
pumfkp napisał/a:
Vlodarsky napisał/a:
Weź sobie jakieś średnie na przód i miękkie na tył.
nie na Ułęż w lecie... komplet twardych albo twarde przód, średnie tył.
kubas ty jeździłeś gdziekolwiek poza kartingiem?
Tak.
siema - Pią 23 Gru, 2011 Czekam i ja. Sezonu już wyczekuję i rozglądam się za oponami na upalanie.
Nawiasem mówiąc jaka szerokość do Clio przy 15 calach? 195/50R15 czy 205/50R15?
I może niech ktoś nas przeniesie do tematu o oponach ;-PYarko - Pią 23 Gru, 2011
EmerytRs2 napisał/a:
na ułężu nie jeździłem na slicku, po prostu go rozgrzeję na 1 kółku i zrobię lotny start
po 1 okrążeniu na lap race, przód był już trochę rozgrzany, natomiast tył tylko ciepły, a przypominam że temperatura była w okolicach 30 stopni ! w dodatku te AVON'y nie są w najtwardszej mieszance, raczej w lekko-twardej, tu jest klasyfikacja mieszanek AVONA, Twoje slicki to A56 - http://www.avonmotorsport...entre/compounds
sądzę, że optymalną temperaturę powinny uzyskać gdzieś w połowie drugiego kółka o ile będziesz jechał od razu, bez przerwy na studzenie, ale mimo wszystko będziesz musiał być czujny z tym tyłem pum - Pią 23 Gru, 2011 Yarko ale ty leciałeś na wyścigowym slicku... Ogólnie z tego mi wiadomo jest tak, że tam gdzie się zaczynają miękkie slicki torowe tam się kończą twarde rajdowe.Yarko - Pią 23 Gru, 2011
pumfkp napisał/a:
Yarko ale ty leciałeś na wyścigowym slicku... Ogólnie z tego mi wiadomo jest tak, że tam gdzie się zaczynają miękkie slicki torowe tam się kończą twarde rajdowe.
no właśnie dlatego zapytałem wcześniej jak wygląda mieszanka w maxsportach w porównaniu do wyścigowych slicków, bo tak na prawdę to przytaczamy tu różne historie, różnych opon, w różnych autach i warunkach, a nie wiemy jak wyglądają mieszanki maxsportaVlodarsky - Pią 23 Gru, 2011
pumfkp napisał/a:
nie na Ułęż w lecie...
sorry nie wiedziałem, że wybieramy tu tylko opony na Ułęż mój błąd.
Na ułęż to chyba slick bez żadnych nacięć styknie ? twardy przód i jakiś średni tył ?
pumfkp moja wypowiedź miała na celu tylko wybór czegoś uniwersalnego na wszystkie możliwie pojeżdżawki do 106 kamila - pisana była tylko na podstawie obserwacji moich klientów których staram się słuchać i wyciągać z tego wnioski.