...chociaż liczę gdzieś w głębi ducha na odwiedziny Dżona - da radę! mi - Śro 03 Sie, 2011 ja nie wiem - mam wrzucać kolejne linki do tego tematu? http://katowice.gazeta.pl...ze_schodow.htmlmartin.h - Śro 03 Sie, 2011
niezły baranMłody Papież - Śro 03 Sie, 2011 ja ja! musza ten zakręt przyatakować w nocy! jest najlepszy! /wkoncutobytom/ na końcu jeszcze fajne podbicie chetne do obrócenia fura! jest moc! Anonymous - Pią 05 Sie, 2011 PANOWIE... jest źle!
Karb
W filarze ochronnym dzielnicy Karb w 2009 r. wybierano pokład 503 ścianą 2 na śr. wysokość
3,2 m w rejonie na zachód od ul. Celnej i Konstytucji do ul. Miechowickiej. Ściana ta prowadzona była
jednocześnie w filarze szlaku PKP Bytom – Tarnowskie Góry.
Eksploatację tej ściany zakończono w marcu 2009 r. Natomiast w maju 2009 r. rozpoczęto
eksploatację ściany 3 pokład 503, na śr. wysokość 3,4 m w rejonie ulicy Racławickiej oraz
skrzyżowania ulic Frenzla i Al. Jana Nowaka-Jeziorańskiego.
Według pomiarów geodezyjnych prowadzonych w okresach półrocznych teren dzielnicy
(w okresie listopad 2008 r. – listopad 2009 r.) obniżył się następująco:
rejon ul. św. Marka 80 cm
budynek Szkoły Podstawowej Nr 21 63 cm - 68 cm
skrzyżowanie ul. Młodzieżowej z ul. Celną 85 cm
ul. Łanowa 43 cm
skrzyżowanie ul. Falistej z ul. Konstytucji 106 cm
skrzyżowanie ul. Miechowickiej z ul. Konstytucji 64 cm
budynek kościoła Dobrego Pasterza 2 cm
Miechowice
W filarze ochronnym dzielnicy Miechowice w 2009 r. eksploatowano:
od marca 2008 r. warstwę przyspągową pokładu 509 ścianą 99a na wysokość 2,0 m pomiędzy
ul. Dzierżonia i Frenzla (rejon stadionu „Silesia”), ekploatację zakończono 1 sierpnia 2009 r.
od grudnia 2008 r. do 29 grudnia 2009 r. warstwę przyspągową pokładu 507 ścianą 72a
na wysokość 2,0 m w rejonie ul. Matki Ewy i Styczyńskiego.
Eksploatację prowadzono z zawałem stropu z doszczelnianiem zrobów pyłami dymnicowymi.
Pomiary wykonane w okresach półrocznych stwierdziły wystąpienie na powierzchni terenu
od listopada 2008 r. do listopada 2009 r. następujące deformacje:
rejon skrzyżowania ul. Matki Ewy i ul. Frenzla 15 cm
stadion „Silesia” Miechowice 29 cm
skrzyżowanie ul. Frenzla z ul. Nickla 87 cm
skrzyżowanie ul. Frenzla z ul. Warszawską 3 cm
budynek kościoła Św. Krzyża 2 cm
budynek kościoła Bożego Ciała 2 cm
budynek kościoła Ewangelicko-Augsburskiego 27 cm
Szkoła Podstawowa Nr 33 4 cm
część terenu na wschód od ul. Wolnego i Andersa 1 cm – 7 cm
Karb W zachodniej części filara ochronnego dzielnicy Karb w 2010 r. wybierano pokład 503 ścianą 3 na
śr. wysokość 3,3 m w rejonie na zachód od ul. Racławickiej do ul. Miechowickiej oraz na zachód od ul.
Drobczyka.
Eksploatację tej ściany zakończono w lipcu 2010 r. Natomiast we wrześniu 2010 r. rozpoczęto
eksploatację ściany 1 pokład 504, na śr. wysokość 2,0 m w rejonie ulicy Celnej.
Według pomiarów geodezyjnych prowadzonych w okresach półrocznych teren dzielnicy
(w okresie listopad 2009 r. – listopad 2010 r.) obniżył się następująco:
skrzyżowanie ul. Kołłątaja z ul. Orkana 180 cm
skrzyżowanie ul. Kołłątaja z ul. Falistą 170 cm
rejon ul. św. Marka .40 cm
budynek Szkoły Podstawowej nr 21 ..... 52 cm - 94 cm
skrzyżowanie ul. Młodzieżowej z ul. Celną .... 28 cm
ul. Łanowa . 15 cm
skrzyżowanie ul. Falistej z ul. Konstytucji ... 36 cm
skrzyżowanie ul. Miechowickiej z ul. Konstytucji ..... 28 cm
budynek kościoła Dobrego Pasterza .............. 1 cm
Wartości odkształceń poziomych na podstawie pomiarów długościowych, mieszczą się
w wartościach I i II kategorii terenu górniczego.
Miechowice
W filarze ochronnym dzielnicy Miechowice w 2010 r. eksploatowano:
od lutego 2010 r. warstwę przyspągową pokładu 510 ścianą 20a na wysokość 2,0 m pomiędzy
ul. Dzierżonia i Frenzla (rejon stadionu „Silesia”), ekploatację zakończono 1 sierpnia 2010 r.
od lipca 2010 r. do okresu bieżącego warstwę przyspągową pokładu 509 ścianą 97a na
wysokość 2,0 m w rejonie ul. Matki Ewy i Frenzla.
Eksploatację prowadzono z zawałem stropu z doszczelnianiem zrobów pyłami dymnicowymi.
Pomiary wykonane w okresach półrocznych stwierdziły wystąpienie na powierzchni terenu
następujące deformacje:
rejon skrzyżowania ul. Matki Ewy i ul. Frenzla 42 cm
stadion „Silesia” Miechowice 35 cm
skrzyżowanie ul. Frenzla z ul. Nickla 90 cm
skrzyżowanie ul. Frenzla z ul. Warszawską 32 cm
budynek kościoła Św. Krzyża 4 cm
budynek kościoła Bożego Ciała ..3 cm
budynek kościoła Ewangelicko-Augsburskiego 70 cm
Szkoła Podstawowa nr 33 12 cm
ul. Karbowska . 14 cm
ul. Asnyka ........ 20 cm
ul. Drobczyka 12 cm - 28 cm
ul. Wysoka .... 28 cm - 34 cm
Młody Papież - Pią 05 Sie, 2011 może w końcu bytom oczyści się z takich dzielnic mam piękną wizję
tylko, żeby te wszystkie autostrady nie zaczęły siadaćmi - Pią 05 Sie, 2011 chyba wiem do czego zmierzasz - Bobrek i inne Karbie zapadną się poniżej poziomu wód gruntowych i Bytom stanie się pięknym kurortem na pojezierzu bytomskim, tak? Młody Papież - Pią 05 Sie, 2011 o to to! tylko nie wiem dlaczego 'ich' wysiedlają!? co z nimi potem zrobić?!? mi - Pią 05 Sie, 2011
Młody Papież napisał/a:
co z nimi potem zrobić?!?
martin.h napisał/a:
w innym zakątku umierają z głodu dzieci
chyba mam pomysł pP - Pią 05 Sie, 2011 uwielbiam ten temat, bytom, ludzi z bytomia
pozdrawiammi - Pią 05 Sie, 2011 fakt - połączenie pomalowanych oczu z wąsem coś w sobie ma!Młody Papież - Pią 05 Sie, 2011 tej, odezwał się gość z miasta, gdzie wymyślono gry planszowe