To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

Janusz - Czw 08 Wrz, 2011

qbus napisał/a:
Ja generalnie poszedł bym przód średni - tył miękki, w razie czego miekkie otwieramy na wode i mamy całkiem niezle spisująca się deszczówke :)

osobiście mogę powiedzieć ze jak sie nie umie dobrze płynnie jeździć tylko targa oponami (tak jak np ja) to raczej jak najtwardsza mieszanka, po moich oponach widać ze przegrzewałem wszystko ;/

a druga sprawa Qubus ze na rajdzie nie lata się tak na oponie jak na torze... i na tor mieszanka musi być sporo twardsza..

kamil - Czw 08 Wrz, 2011

ale tak jak Rasta pisał, masz problem potem z zamianą opon bo przód podobno płuży na miękkiej. Optymalna chyba średnia na przód i tył.
Yarko - Czw 08 Wrz, 2011

nie ma uniwersalnych opon, ale na pewno nie brałbym twardej
w lekkiej 106 możesz mieć problem z dogrzaniem twardej mieszanki, szczególnie w aktualnych temperaturach

qbus - Czw 08 Wrz, 2011

a czy srednia z tylu zagrzeje sie na 5 km petli przy takich temperaturach jakie bedziemy miec w jesieni? wg mnie nie. Jeśli to ma byc jazda np już 2x3 razy pod rząd to jak najbardziej tak.

Cytat:
a druga sprawa Qubus ze na rajdzie nie lata się tak na oponie jak na torze... i na tor mieszanka musi być sporo twardsza..

ziom kurde...
Cytat:
Zależy gdzie zamierzasz jeździć, jak długa ma być pętla itp.

Dużo też zależy od samej techniki jazdy, generalnie ciężki wybór. Najbardziej uniwersalne by było kupienie 4 średnich, ja jakbym miał to robić dla siebie to zrobiłbym tak jak napisałem powyżej, zwłaszcza w kontekscie jesieni która może być mocno deszczowa.

kamil - Czw 08 Wrz, 2011

myślę, ze tak jak zwykle czyli jedna/dwie pętle na dogrzanie i potem już opór.
Raczej stawiam na średnią mieszankę ze względu na większa uniwersalność.
Pytanie czy to dobre rozwiązanie ? Chciałbym mieć jeden komplet na przynajmniej 4 tory w sezonie. zakładając srednią na przód i miękką na tył pewnie po 2-3 torach trzeba będzie zamienić opony. Wtedy na przodzie będę miał miekką i z tego co chłopaki pisza to nie jest już super

qbus - Czw 08 Wrz, 2011

Nie no po suchym miękka z przodu Ci spłynie, bardziej niż pewne.
kamil - Czw 08 Wrz, 2011

no czyli temat zamknięty. Będą średnie :)
Jacek - Czw 08 Wrz, 2011

Nie no po suchym miękka z przodu Ci spłynie, bardziej niż pewne.
Greg - Pon 12 Wrz, 2011

Zima idzie, będę musiał kupić zimówki do 106. Jaki rozmiar będzie optymalny pod 15" felgę przy aucie o glebie ok. -35mm z przodu i z chyba dwoma ząbkami w dół na belce z tyłu?
martin.h - Pon 12 Wrz, 2011

Greg napisał/a:
Zima idzie, będę musiał kupić zimówki do 106. Jaki rozmiar będzie optymalny pod 15" felgę przy aucie o glebie ok. -35mm z przodu i z chyba dwoma ząbkami w dół na belce z tyłu?

195/50R15, 195/45R15 ? Ale to raczej nie są dobre rozmiary na zimówkę :/

GeKo - Pon 12 Wrz, 2011

Greg napisał/a:
Jaki rozmiar będzie optymalny pod 15" felgę przy aucie o glebie ok. -35mm

Jedyne słuszne 14" 135 na długim kolcu :rotfl:

Tomcat - Pon 12 Wrz, 2011

Greg napisał/a:

Jest jeszcze takie śmieszny rozmiar jak 175/50 R15, ale obstawiam że z zimówek to będzie ciężej dostać niż niepsującego się francuza :P a nie ma opcji założyć 14stki ? Ja zeszłej zimy założyłem do siebie 165/65 R14 i było mistrzunio na śniegu.

faldzip - Pon 12 Wrz, 2011

Tomcat napisał/a:
165/65 R14 i było mistrzunio na śniegu.

+1

Barejka - Pon 12 Wrz, 2011

155 frigo i jestes najszybszy na sniegu ;D
Greg - Pon 12 Wrz, 2011

martin.h napisał/a:
Greg napisał/a:

195/50R15, 195/45R15 ? Ale to raczej nie są dobre rozmiary na zimówkę :/

No właśnie. 50 mam teraz ale letnie.

14" chyba nie wejdzie na hamulec 283mm. :]