mam wrażenie, że polemizowanie z niektórymi osobami tutaj jest z grubsza pozbawione sensu. To postaci, które po prostu zawsze wiedzą lepiej
Ja mam identyczne wrazenie Barcie.
Nie chcialem robic tutaj szumu Faragem oczywiscie.
Po krotce - tak dla sojuszy gospodarczych,
nie dla tworzenia totalitarnych tworow, uwspólniania wszystkiego na sile niczym w zsrs, decydowania o naszej przyszlosci w malym pokoiku w brukseli przez ludzi ktorzy nie sa wybrani demokratycznie i narzucania chorych lewicowych ideologii.BNU - Sob 19 Maj, 2012
Anonymous - Sob 19 Maj, 2012 Wpisz poziom: EXPERT
Wpisz kategorie: ekonomia, finanse (opcjonalnie wszystkie)
Wybierz temat: wszystkie
Wpisz status: właczone M - Sob 19 Maj, 2012 Tylko PALIKOOOT!
Tobie jest na razie do śmiechu, bo myślisz,że "Twoi szefowie,itp" mylic się nie mogli
Bart napisał/a:
mam wrażenie, że polemizowanie z niektórymi osobami tutaj jest z grubsza pozbawione sensu. To postaci, które po prostu zawsze wiedzą lepiej
+1, kto nie po jednej prawdziwej lini, ten nigdy nie ma racji i powinien skończyć w skansenie.
Bart i jego pełen obiektywizm.
W sumie to śmieszne jest,że większość europy plus paru osłów na samej górze dalej się oszukuje myślać,że UE to najlepsza rzecz jaka zdarzyła się na starym kontynencie i nie ma co nic zmieniać, bo wszystko działa jak należy M - Sob 19 Maj, 2012 A nie jest tak?
Marek23 - Sob 19 Maj, 2012 Takie czasy,że 4 kraje w EU są w dupie,a chłopaki na górze nie wiedzą co zrobić. Takie czasy M - Sob 19 Maj, 2012 Sądzę że z naszą prężną gosporadką powinniśmy jak najszybciej przystąpić do eurostrefy, potem poprosić o bailout i zatopić ten okręt Anonymous - Sob 19 Maj, 2012
Marek23 napisał/a:
Tobie jest na razie do śmiechu, bo myślisz,że "Twoi szefowie,itp" mylic się nie mogli
Mistrzu Ciętej Riposty, czy możesz rozwijać swoje wypowiedzi i opierać je na czymś merytorycznym a nie na "Twoi Szefowie,itp"?
bo mimo szczerych chęci nie bardzo wiem jaki jest cel Twojego trololololo... Marek23 - Nie 20 Maj, 2012
AleX_R53 napisał/a:
Marek23 napisał/a:
Mistrzu Ciętej Riposty, czy możesz rozwijać swoje wypowiedzi i opierać je na czymś merytorycznym a nie na "Twoi Szefowie,itp"?
bo mimo szczerych chęci nie bardzo wiem jaki jest cel Twojego trololololo...
w stosunku do Ciebie stosuję bardziej skomplikowane riposty, bo wiem,że łebski ziom jesteś...to ostatnie bez szydery. Nie ma co rozwijać,widocznie słabszy dzień miałeś.BNU - Nie 20 Maj, 2012 Mucha - Nie 20 Maj, 2012 Drone - Pon 21 Maj, 2012
anjas napisał/a:
też się za to pociąć nie dam, bo to trochę uogólnienie. Jak zawsze jest milion kombinacji. Ale moim zdaniem, co do zasady, jeśli firma zagraniczna ma zarejestrowany w PL oddział, biuro etc, to płaci CIT w PL (za dochody tego oddziału / biura / przedstawicielstwa).
Pewne jest tylko to, że płaci dochodowy za swoich pracowników.
Mniej pewne jest to, że płaci ZUS, chociaż powinna płacić.
Natomiast podatek dochodowy najczęściej te firmy płacą w krajach gdzie są zarejestrowane.
Robi się to tak, jak zrobiło np Orange czy T-Mobile.
Wprowadzasz swoje logo, za które firma córka (TP SA/Centertel, albo Era) płacą grubą kasę. Opłata za logo, to koszt na miejscu, czyli w Polsce. Możliwe że koszt jest tak duży, że firma na miejscu nie generuje zysku. Natomiast dzięki opłacie za logo do firmy matki, to firma matka generuje zysk. A ten zysk już jest tam gdzie ta firma matka jest.
Jesli nie jest to opłata za logo, to może być za szkolenia, "know how", czy co tam sobie zagraniczny właściciel wymyśli. Chodzi o to, żeby przetransferować zysk do kraju gdzie jest siedziba firmy.
Ciekawostką jest to, że jedna duża, dobrze znana w Polsce grupa medialna, ma swoją siedzibę nie w Polsce...
anjas napisał/a:
Podobnie VAT.
VAT nie jest podobny do niczego. VAT płacisz Ty jako użytkownik końcowy. Firma go tylko za Ciebie przekazuje do urzędu skarbowego.anjas - Pon 21 Maj, 2012 Dronie, pisałem o tym, że kombinacji jest wiele. Ale jest też wiele firm "zagranicznych", które wykazują zysk w PL - nie transferują kasy za granicę.
Drone napisał/a:
VAT płacisz Ty jako użytkownik końcowy. Firma go tylko za Ciebie przekazuje do urzędu skarbowego.
Really? A mnie sie wydaje, że jest inaczej. Zresztą sama nazwa tego podatku wyjaśnia jego działanie Jacek - Pon 21 Maj, 2012 Spaczony Rybny świat