To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Moto nowości, plotki, ploteczki

Michał - Pon 07 Lis, 2016

PiTT napisał/a:
zrobiłem szybką kalkulację fury z wypożyczalni
przyladowo vw cc 2.0tsi, auto 2 letnie ...

Jest tak jak piszesz
Ja od miesiąca ceedem gt śmigam , wynajem 3 letni.
Wartośc samochodu 109 tyś - place miesiecznie 974 netto. ( cały pakiet serw, samochód zastępczy , bez opon zimowych )
Wpłata 10%

PiTT - Pon 07 Lis, 2016

no to taki pseudo wynajem ;)
niby 3 lata i oddajesz kluczyki, ale OC+AC płacisz sam
do tego 10% wpłaty

nie zmienia to faktu, że to najsensowniejsza opcja

Cartoon - Pon 07 Lis, 2016

PiTT napisał/a:
no to taki pseudo wynajem ;)
niby 3 lata i oddajesz kluczyki, ale OC+AC płacisz sam
do tego 10% wpłaty

nie zmienia to faktu, że to najsensowniejsza opcja

No nie wiem, czy najsensowniejsza.
Przy leasingu 10% + 5lat + 1% zostaniesz na końcu z autem a miesięczny koszt pewnie zbliżony.

Tu wykładasz 10% + 3 lata i zostajesz zupełnie z niczym.

PiTT - Pon 07 Lis, 2016

kiedyś liczyłem i wychodzi podobnie tyle tylko że po leasingu klasycznym bujasz się z sprzedażą swojego auta
chyba że masz zamiar zostawić na dłużej to wtedy nie ma co porównywać
jak ktoś lubi zmieniać auto po max. 3 latach to wtedy jest sensownie wejść w taką opcję jak Michał

Chloru - Pon 07 Lis, 2016

Cartoon napisał/a:
Przy leasingu 10% + 5lat + 1% zostaniesz na końcu z autem a miesięczny koszt pewnie zbliżony.

Nie ma szans, żeby koszt był zbliżony. Wystarczy umieć dodawać, odejmować, dzielić i mnożyć. :rotfl:

Przy założeniu 10% i 109 kPLN masz do spłaty przynajmniej 98,100 PLN. Jak sobie podzielisz to przez 60 miesięcy to się robi 1635 PLN/mc - jakieś 25% raty więcej. Bez pakietu serwisowego i auta zastępczego.

A to wszystko to i tak megaoptymistyczne założenie, że firma leasingowa nic nie zarabia. :lol2:

Cartoon napisał/a:

Zazwyczaj masz prawo to auto odkupić po tym okresie i sprzedać jeżeli stwierdzisz, że Ci się to opłaci. Przez ten czas spłacasz utratę wartości.

PiTT - Pon 07 Lis, 2016

Chloru napisał/a:
Cartoon napisał/a:

Nie ma szans, żeby koszt był zbliżony. Wystarczy umieć dodawać, odejmować, dzielić i mnożyć. :rotfl:

Przy założeniu 10% i 109 kPLN masz do spłaty przynajmniej 98,100 PLN. Jak sobie podzielisz to przez 60 miesięcy to się robi 1635 PLN/mc - jakieś 25% raty więcej. Bez pakietu serwisowego i auta zastępczego.

A to wszystko to i tak megaoptymistyczne założenie, że firma leasingowa nic nie zarabia. :lol2:

Cartoon napisał/a:

Zazwyczaj masz prawo to auto odkupić po tym okresie i sprzedać jeżeli stwierdzisz, że Ci się to opłaci. Przez ten czas spłacasz utratę wartości.

miesieczny koszt nie bedzie oczywiscie podobny, ale suma koncowa przy podliczeniu wszystkiego już tak
oczywiście w wariancie że auto sprzedajemy i leasingu trwają tyle samo czasu bo jaki sens porównywać koszt 3 lat do 5... ;)

Marek23 - Pon 07 Lis, 2016

Pitt,ale rozumiem,ze w wynajmie dlugoterminowym przebiegi typu 60 tys rocznie nie wchodzą w rachubę?
Chloru - Pon 07 Lis, 2016

Marek23, pewnie wchodzą tylko utrata wartości będzie znaczna czyli czynsz większy (i opłaty serwisowe).

PiTT napisał/a:
miesieczny koszt nie bedzie oczywiscie podobny, ale suma koncowa przy podliczeniu wszystkiego już tak

Zobacz do czego się odniosłem.

Cartoon napisał/a:
No nie wiem, czy najsensowniejsza.

Koszt miesięczny nie będzie zbliżony. Suma kosztów może być podobna. Jeżeli tak jest to tym bardziej nie ma sensu angażować się w dłuższy kontrakt. Jak Ci się fura spodoba to zawsze można ją wykupić albo kontrakt przedłużyć.

A i trzeba negocjować ;-) Ja właśnie wynegocjowałem 20% raty miesięcznej poprzez podniesienie wartości rezydualnej :jupi:

strick - Wto 08 Lis, 2016

Michał napisał/a:

Ja od miesiąca ceedem gt śmigam
Wpłata 10%

A miałeś się zgłosić, jak już się zdecydujesz! :ban:

PiTT - Śro 09 Lis, 2016

http://m.interia.pl/motoryzacja/news,nId,2302422
Janusz - Wto 15 Lis, 2016

wiadomo że biednych więcej, więc bilans będzie na + ;D
Kamill - Wto 15 Lis, 2016

:hhe:
Chloru - Wto 15 Lis, 2016

Macie nieaktualne dane... akcyza za auto ponad 4 litry i starsze niz 2004 to .... 56000 PLN :rotfl:

http://www.polskiautohand...nowszy-projekt/

arssss - Śro 16 Lis, 2016

Ktoś nie ogarnął tabelek. To jest coś z tematem norm emisji spalin,a nie wysokość akcyzy.
Chloru - Śro 16 Lis, 2016

arssss, przeczytaj dokładnie. W tej tabelce są jakieś parametry, które po przeliczeniu w przypadku przeze mnie podanym dają 56 kPLN akcyzy. Jest też jakiś Excel który też wypluwa te 56 kPLN. Nie zgłębiałem się w to ale jakby nie patrzeć już poprzednia, bardziej lajtowa propozycja była z deczka popierdolona.