To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Spaczony Rybny świat

Marek23 - Sob 19 Maj, 2012

kamil napisał/a:
hehehe ;) dobre , Ciekawe skąd wziął się wzrost gospodarczy w PL ?

Nie wiem jak z PL,ale cały wzrost w uni się straci i zostanie duży burdel. Angole już chcą drukować drachme dla Greków :lol2:

Mucha - Sob 19 Maj, 2012

a mozna u nich juz placic tymi z Eurobussinessu?

a wzrost PL moze i tak ale teraz kasa bedzie szła w dtugą strone...

anjas - Sob 19 Maj, 2012

Cytat:
ale teraz kasa bedzie szła w dtugą strone...

Czyli do kogo, bo serio jestem ciekawy.

A gdzie duże zagraniczne firmy płacą podatki, w Polsce? Pytam serio.
anjas - Sob 19 Maj, 2012

myślę, że Facebook nie.
Ale te, które działają w PL płacą w PL.

anjas napisał/a:
Ale te, które działają w PL płacą w PL.

To wierzę na słowo, bo znów słyszałem,że raczej tak nie jest.

Tak czy owak EU okazała się bublem i w sumie nie wiadomo jak się ten cyrk skończy. Od zawsze mi się wydawało,że wystarczy mieć max 1 rok ekonomii skończony,żeby wiedzieć,że grecja-niemcy-jeden pieniądz=utopia. Myślę,że w przyszłości "wypłyną" jeszcze inne absurdy związane z EU...

Sorry Ryba za off top

kamil - Sob 19 Maj, 2012

a niektóre w innych krajach, jak to na świecie...dzięki UE masz Unie Celną, dzięki temu polskie firmy, mogą sprzedawać i być konkurencyjne na rynkach zewnętrznych. Jak sprzedają to i produkują, jak produkują to zatrudniają i tak dalej...Więc bez UE bylibyśmy gospodarczo jak Ukraina czy Białoruś.

Tak oczywiście jak Grecy padną to wszędzie odbije się to czkawką i kolejnym kryzysem, ale w takich niespokojnych czasach żyjemy...

anjas - Sob 19 Maj, 2012

Marek23 napisał/a:
To wierzę na słowo, bo znów słyszałem,że raczej tak nie jest.

też się za to pociąć nie dam, bo to trochę uogólnienie. Jak zawsze jest milion kombinacji. Ale moim zdaniem, co do zasady, jeśli firma zagraniczna ma zarejestrowany w PL oddział, biuro etc, to płaci CIT w PL (za dochody tego oddziału / biura / przedstawicielstwa). Podobnie VAT. Płaci też ZUSy za zatrudnionych pracowników i wszystkie inne podatki jawne i ukryte.

Czasem są jakieś zwolnienia podatkowe np. przy wielkich inwestycjach, ale to jest raczej negocjowane indywidualnie.

Inaczej jeśli jakaś firma działa u nas ale z zagranicy - np. Google. Niby mają w PL oddział, ale faktury np. za adwords wystawia oddział w Londynie. I oni raczej podatków w PL nie płacą, z tego co widze unikają ich jak mogą.

kamil,pamiętaj o Hiszpani,Portugalii i Wloszech. W tej sytuacji nie zwalałbym wszystkiego na klasyczny kryzys. Poza tym Unia miała być gwarantem stabilności.
kamil - Sob 19 Maj, 2012

takie czasy... Ale podobno Angola i inne kraje afrykańskie się mocno rozwijają.
Mucha - Sob 19 Maj, 2012

z podatkami walcza jak z ogniem. zmieniaja nazwy, fakturuja polacy a faktura wystawiona np na Isle of Man, taka wysepka bez podatków dochodowych :) kombinacji jest wiele.

anjas napisał/a:
Cytat:
ale teraz kasa bedzie szła w dtugą strone...

Czyli do kogo, bo serio jestem ciekawy.

Teraz skoro już w nas wpompowali kase my bedziemy płacić składki UE w 100% i pomagać Grecji i innym krajom. Nawet jeśli nie do końca jest tam gorzej niż u nas. Skończyła sie nam "ochronka" i mega dotacje (które ładnie rozkradliśmy),

POWER TO THE PEOPLE!!!

anjas - Sob 19 Maj, 2012

Mucha, ale tak uważasz czy masz jakieś inne przesłanki?
Mucha - Sob 19 Maj, 2012

tak działa UE... najpierw wspomaga nowego członka a potem wymaga. tak to działa od zawsze i ok. tylko dla polski to za wcześnie i dodatkowo złe teraz czasy,,,
Bart - Sob 19 Maj, 2012

mam wrażenie, że polemizowanie z niektórymi osobami tutaj jest z grubsza pozbawione sensu. To postaci, które po prostu zawsze wiedzą lepiej :]
anjas - Sob 19 Maj, 2012

Mucha napisał/a:
tak działa UE... najpierw wspomaga nowego członka a potem wymaga. tak to działa od zawsze i ok. tylko dla polski to za wcześnie i dodatkowo złe teraz czasy,,,

W takim razie wracam do 1 pytania, na kogo będziemy płacić jak nie ma nowych członków? ;d