ale wlasnie usłyszałem że jest zniżka przy autach pow. 25 lat i nie chodzi o zabytki
nawet takie o silnikach pow. 5l pod warunkiem ze 25 lat minęło nie kosztuje więcej ubezp. niż 400zł za rok
chyba czas odwiedzić klasykę gatunku
pzu "pojazdy zabytkowe" za 2.8 płacę 270 zł alphaOne - Pią 04 Lis, 2016 ciekawe jak sie ma ta akcyza do elektryków
z jednej strony fajnie ze znieśli obliczenie % akcyzy, która rosła lawinowo po przekroczeniu magicznej bariery 2.000 cm3 silnika (jakby cokolwiek istotnego od tego zalezalo), z drugiej strony rzeczywiscie na rynku aut uzywanych to bedzie masakrakamil - Pią 04 Lis, 2016 podobno mają zostać zwolnione, teraz pytanie co jest elektrykiem ? Tesla - wiadomo, ale Prius hybryda z systemem plug in także ?PiTT - Pią 04 Lis, 2016 we wrocku i kilku innych miastach hybrydy parkuja za darmo w strefach parkomatow
to jest mega fajne bo jesli abo na parking kosztuje 500zl to mozna sobie kupic aurisa albo yarisa w hybrydzie i dorzucic te 500 do raty leasingu
w pzu jest chyba próg do 1400cm pojemnosci gdzie sa nizsze stawki
nie ma rozgraniczenia na hybryde i zwykly silnik
kurde, w sumie taka fura klasyczna z 91r to nie jest tak stare auto jeszcze
nie jest to zly pomysl kurde...
w140 i ogień! zefir - Pią 04 Lis, 2016 Znajomy ostatnio kupił właśnie LS400 z 91 roku, ale to jest dobry furex do przemieszczania.
Niesamowity komfort i piekny gang silnika Kenet - Pią 04 Lis, 2016 Tylko służbowe! Tylko iPhone!PiTT - Pią 04 Lis, 2016 zrobiłem szybką kalkulację fury z wypożyczalni
przyladowo vw cc 2.0tsi, auto 2 letnie
miesiecznie kolo 3k brutto wychodzi - po odjeciu vatu i dochodowego, kosztuje to nas 1975zl
porownujac z nowym autem w leasingu nawet przy tych wariantach ze po 3 latach oddajemy kluczyki
na wstepie 10% wartosci fury, weźmy np. auto za 130tys brutto
wpłata 10% = 13tyś
rata nawet przy tym zajebistym wariancie ze masz 1300zl netto przez 3 lata -> 1600 brutto i odliczasz połowę vatu
na koniec oddajesz auto do salonu
czyli:
1373zł - 19% = 1112zł.
do tego 13k wpłaty własnej też walnijmy na 3 lata to jest 361zł.
ubezp 2.9% w pierwszym roku = 3770netto
w kolejnym przy optymistycznym wariancie 5%, ale uwzgledniając spadek wartości niech to będzie 4 i 3.5k rocznie = 11 000k po 3 latach / na 3 = 3760 rocznie
podsumujmy
rata 1112zł realnie po wszystkich odliczeniach
podział wpłaty własnej 361zł
ubezp. miesięcznie 313zł
suma: 1786zl. miesięcznie + koszt opon, serwisów, napraw itd.
przykładowy vw cc kosztuje nas jakies 1900zł miesięcznie... i mamy wyjebane na wszystko
nikt nie zmusza do jazdy tym jednym autem cały czas, można jeździć o połowę tańszym yarisem albo aygo albo na wakacje wziac sobie superba w kombi lub c4 grand picasso
jesli sie gdzies pomylilem to prosba o poprawienie, ale tak na dobrą sprawę to zaciera się granica opłacalności posiadania "własnego" auta (o ile można mówić że leasing to posiadanie własnego auta )
podane kwoty opieram wyłącznie na wstępnych kalkulacjach, które nie są idealne, ale tak to mniej więcej wygląda jak na szybko policzyłem Bad-i - Pią 04 Lis, 2016 PiTT musze zagladac na poprzednia strone czy wyjasnisz jednym zdaniem o co kaman?Franek - Pią 04 Lis, 2016 W Rajchu za auta których już nikt nie chce na największej platformie handlarskiej płaci się 60 ojro.
Fura będzie wymagała wkładu w postaci kilku arkuszów blachy celem uzupełnienia ubytków i szwagra lakiernika. Mam przekonanie graniczące z pewnością, że wizualnie można doprowadzić do niezłgo stanu po handlarsku za 1,5 k furę.
No więc w sumie nawet z dużą akcyzą da się ogarnąć jakiegoś parcha za 5 - 7 k.
Czyli realnie jak teraz jakaś mazda 626 która nadal jest łakomym kąskiem dla Januszy wychodzi 5 k, to finalnie wyjdzie 7 - ale to jeszcze nie jest tragedia, bo raptem 4 x 500+.
GOrzej z fajnymi furami do latania.
Kolega miał dwa Lexy LS 400.
Jeśli wyjściowo na handel były za 30 k, to teraz takie auto kosztowało by 48k.
A to już potrzeba konesera...
Ja myślę, że firmy nadal będą brać leasingi. Leśne dziadki przerzucą się w 100 procentach na skody citigo i toyoty aygo. Cała reszta będzie jeździć aż odpadną koła (co już teraz robi wiele osób) lub będą sortować allegro po najtańszych i mówić na biesiadach rodzinnych, że współczesne auta są coraz gorsze.
Ogólnie jest fchuj suabo, bo jak wejdzie ten podatek, to połowa handlarzy może zwijać biznes. A to nie tylko handlarze, ale i lakiernicy, myjnie, tapicerowie, goście od malowania felg, itp....Kamill - Sob 05 Lis, 2016 Laweciarze już planują protest i blokowanie stolicy.Cartoon - Sob 05 Lis, 2016
kamil napisał/a:
OC w tym roku do 100% w zależności od przypadku i miejsca rejestracji. Mi w tym roku o 40% podskoczyło.
To akurat efekt podatku bankowego...siema - Sob 05 Lis, 2016 Może teraz jest najlepszy czas, by wbrew zdrowemu rozsądkowi kupić sobie takie W140 S500?
Na razie powinniśmy się cieszyć, bo wartość naszych parchów skoczy- w przypadku mojego np. Clio z 2004r. o ponad 2tyś
A czy w dłuższej perspektywie to będzie taki dramat? Nie wiem.
Nowa stawka do 2l za 6 letnie auto to 1378 zł. Przy aktualnej stawce 3,1% tyle wynosi akcyza dla auta za 45k zł. Jak bym miał kupować coś do sporadycznego upalania i na co dzień, to nie jest żaden wygórowany budżet (tyle kosztuje np. Megane RS z 2010r.).
Jeśli chodzi o upalanie parchów, to po co w ogóle je 'sprowadzać'? Jak będzie to 318IS z klatką, to i tak wygodniej wozić go na lawecie.
P.S. Jak wprowadzą ten nowy podatek jednolity, to będzie dopiero zło! Franek - Sob 05 Lis, 2016 Ale średnia fur w PL to chyba coś koło 11 lat.
Więc jak odejmiesz wszystkie leasingi to właśnie sprowadzane są fury 10 letnie i starsze.
Takie S500 nie jest teraz złym pomysłem PiTT - Sob 05 Lis, 2016
Bad-i napisał/a:
PiTT musze zagladac na poprzednia strone czy wyjasnisz jednym zdaniem o co kaman?
streszczę
jesli faktycznie ubezp ac wzrosnie nawet do 500% to w niektorych przypadkach nie bedzie sie oplacalo kupowac auta w leasingu lub kredycie.kosmita - Sob 05 Lis, 2016
Franek napisał/a:
Ogólnie jest fchuj suabo, bo jak wejdzie ten podatek, to połowa handlarzy może zwijać biznes. A to nie tylko handlarze, ale i lakiernicy, myjnie, tapicerowie, goście od malowania felg, itp....
Byłyby też pozytywne aspekty tego zjawiska - może zniknie sporo krętaczy z rynku. Ciekawe ilu z tych gości od picowania fur płaci jakieś podatki
Cytat:
To akurat efekt podatku bankowego...
Chyba nie tylko. Podobno to kwestia zbyt niskich stawek w stosunku do kosztów likwidacji szkód. To zresztą chyba jest całkiem prawdziwe, wystarczy, że ktoś likwidował jakąś stłuczkę z oc/ac to wie jak gruby hajs to kosztuje.